Szeged és környéke

2011.05.20. 23:00

Zetényi-Csukás Ferenc a Szent György Lovagrendben

Szeged - Immár két szegedi tagja is van a Szent György Lovagrendnek: április végén Visegrádon jótékonysági munkái és élő történelemórái miatt Zetényi-Csukás Ferencet is lovaggá avatták.

Munkatársunktól

A királyi alapítású lovagrendek közül az első a magyarországi Szent György Lovagrend, mert 1326 óta létezik. Károly Róbert testőrsége az udvari rendtartás reprezentatív feladatainak ellátása mellett vigyázta az udvartartás szereplőinek biztonságát. A tagok őrizték a visegrádi fellegvárba szállított Szent Koronát, de ők látták el a király kíséretét és az akkori udvari szabályok ellenőrzését is. A lovagrendet 1990-ben Visegrádon új életre keltették – immár a modern kor igényei szerint. A felavatott tagok hagyományápolók, a középkori történelem kutatói, oktatók és karitatív tevékenységeket végző személyek.

Zetényi-Csukás Ferencet  célja, hogy elterjessze és megértesse a lovagság, a magyarság lényegét. Fotó: DM/DV

Zetényi-Csukás Ferencet célja, hogy elterjessze és megértesse a lovagság, a magyarság lényegét. Fotó: DM/DV
A Szent György Lovagrendnek jelenleg 255 tagja van, közte két szegedi: [namelink name="Bogner István"] mellett április végétől [namelink name="Zetényi-Csukás Ferenc"] is karitatív munkát végez itt. A 42 éves férfi hős pilótáknak állít emléktáblát, emellett különböző irodalmi cikkeket publikál, és rendhagyó történelemórával járja az országot. Bár ősei között fellelt lovagot is, ő nem akart az lenni, amíg ezt tettekkel nem érdemli ki. Eddigi munkásságáért azonban néhány napja megkaphatta a lovagi címet.

– Úgy érzem, hogy mi, frissen avatott Szent György lovagok egy megelőlegezett bizalmat kaptunk, felelősséget, küldetést – fogalmazott. – Az avatás mindenképpen új dolog kezdetét jelenti. Célom, hogy kortársaim és a fiatalabbak között elterjesszem és megértessem a lovagság, a magyarság lényegét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!