Szeged és környéke

2009.04.04. 14:59

Zöld utat kapott a szegedi villamoshálózat fejlesztése

Szeged - Újabb három nagyprojektet - köztük a szegedi villamoshálózat fejlesztését - hagyott jóvá az Európai Bizottság - jelentette be szombaton a kormányszóvivő.

Delmagyar.hu

A mostani döntésekkel immár öt nagyprojekt kapott brüsszeli igent, ezeken felül további 14 nagyprojekt Brüsszelben várja a bizottság támogató döntését, és további hármat hamarosan kiküld a magyar kormány.

Budai Bernadett kifejtette: a szegedi nagyprojekttel korszerűsítik Szeged mindhárom meglévő villamosvonalát, és kiépítenek egy új, csaknem 2,5 kilométer hosszú negyedik vonalat. Több mint 8 kilométer hosszan újakra cserélik a teljes sínpályát, melyek már a legkorszerűbb technológiával készülnek, rezgés- és zajcsillapító gumiággyal rendelkeznek. Meghosszabbítják a 8-as trolibuszvonalat, és új trolibuszvonal váltja fel az egyik jelenlegi autóbuszvonalat. Korszerűsödik a villamosremíz, a trolibusztelep, valamint az áramellátás is. Kilenc új, alacsonypadlós villamossal és tíz új trolibusszal bővül a járműpark. A projektet várhatóan 2011. végén fejezik be. A beruházás összköltsége megközelíti a 30 milliárd forintot, melyből az uniós támogatás csaknem 25 milliárd forint.

2011. év végéig összesen 83 Közép-Duna vidéki hulladéklerakó rekultivációja valósulhat meg. A beruházás összköltsége 7,7 milliárd forintot, melyből az uniós támogatás 100 százalék - mondta a kormányszóvivő.

Budai Bernadett arról is beszélt, hogy a békéscsabai nagyprojektben az eddig csatornázatlan területeken kiépülnek a helyi gyűjtőrendszerek. 21 ezer békéscsabai ember otthonát kötik be a csatornahálózatba, és 256 kilométer hosszú vezetéket is kiépítenek. A technológiai fejlesztéssel a meglévő békéscsabai szennyvíztelep alkalmas lesz a nagyobb hatásfokú, biológiai tisztításra. Ezáltal a befogadó felszíni víz - az Élővíz-csatorna - és közvetve a Kettős-Körös vízminőségi állapota javul. A beruházás összköltsége 18 milliárd forint, melyből közel 15 milliárd forint az uniós támogatás. A fejlesztést már idén elkezdik, és 2012-re készülhet el.

Az Európai Unió tagországai közül Magyarország nyújtotta be Brüsszelnek a legtöbb nagyprojektet. Összesen 22 nagyprojekt van, amit jóváhagyott az Európai Unió vagy jóváhagyásra vár, illetve hamarosan a magyar kormány dönt arról, hogy kiküldi Brüsszelbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!