Szeged és környéke

2013.08.08. 21:21

Zubog a víz a közkutakból

Szeged - 116 közkifolyó zubog Szegeden, fürdeni, főzni is szoktak az innen nyert vízzel. Nő az áramfogyasztás is.

Horváth Attila

– Hidegebb, mint ami otthon a csapból folyik, és mintha finomabb is lenne. Egy vízműves biztosan megmosolyog, lehet, hogy csak a szomjúság miatt érezzük így – mondja [namelink name="Vargáné Bögi Veronika"] a Szabadság téri kék kútnál, miközben gyermekivel frissítik fel magukat.

Vargáné Bögi Veronika és gyermekei frissítik magukat a közkút hideg vízével. Fotó: Karnok Csaba

Vargáné Bögi Veronika és gyermekei frissítik magukat a közkút hideg vízével.
Fotó: Karnok Csaba

DÉMÁSZ: még nincs rekord

Még nem dőlt meg a tavalyi év fogyasztási rekordja az EDF DÉMÁSZ szolgáltatási területén – közölte a kommunikációs csoport. Az elmúlt napok rendkívüli hősége miatt ugyan a tavaly július 5-én regisztrált napi 15 gigawattóra közelébe került a villamosenergia-fogyasztás, de azt egyelőre nem haladta meg. Megtudtuk, ebben az évben eddig június 20-án volt a legmagasabb a fogyasztás 27,6 fokos napi átlaghőmérséklet mellett. A múlt héten kezdődött forróság az előző héthez képest két százalékkal növelte az áramfogyasztást. Az ipari nagyfogyasztók villamosenergia-felhasználását nem befolyásolja jelentősen az egyre emelkedő hőmérséklet.

Maróti Tibortól, a Szegedi Vízmű Zrt. víz- és csatornahálózati üzemvezetőjétől megtudtuk, Szegeden összesen 116 közkifolyó található, amelyekből az évente vételezett víz mennyisége körülbelül 8500 köbméter.
Veronika kisfia, Marci azt mondja, szereti ezt a vizet, szinte mindegyik kútnál megállnak, ami szembejön. A Katona József és a Répás utca sarkán kis várakozás után megjelenik az első kúthasználó egy idős úr személyében.

– Nyáron szinte csak ezt a vizet isszuk az asszonnyal – magyarázza egy kétliteres flakont a kezünkbe nyomva a férfi. Segítünk neki megtölteni a műanyag üveget. – Gyakran főzi a feleségem ebből a vízből a húslevest, de előtte felforralja, nehogy bajunk legyen belőle. Ha van időm és energiám, akkor többet hordok haza, olyankor ezt használjuk fürdésre – mondja. Mindkét kútból megfelelő nyomással, ha akartuk, akár zubogva tört elő a víz.

Sok vizet használnak a szegediek az otthonaikban is. [namelink name="Maróti Tibor"] tájékoztatása szerint idén az első félévben körülbelül 29 ezer köbméter vizet fogyasztottunk, a hőség idején pedig 32-34 ezer köbméternyit folyatunk ki a csapokból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!