Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

-18 fok a hétvégén: már dugig vannak a hajléktalanszállók

Szeged - A hirtelen jött havazás és hideg idő miatt már most teljesen megteltek a szegedi hajléktalanszállók. Pedig a java a hétvégén jön, amikor a levegő mínusz 20 fokra hűlhet le. Aki nem tudja fűteni a lakását, az csak a nappali melegedőbe térhet be. Az éjszakát otthon kell töltenie.
Több mint negyvenen fagytak halálra tavaly télen Magyarországon, köztük Csongrád megyeiek. A halottak többsége nem hajléktalan, hanem olyan nagy szegénységben élő ember volt, akinek tűzifára sem volt pénze.

Fűtetlen házában hunyt el január elején egy 50 éves térvári nő, pár nappal később pedig egy 62 esztendős szegedi férfi. Az idei tél első áldozata egy 59 éves tömörkényi férfi volt, aki saját házában hűlt ki oly súlyosan, hogy életét már nem tudták megmenteni.

Napra pontosan egy éve szikrázó napsütésről és 7 fokos hőmérsékletről számolt be lapunk – az Országos Meteorológiai Szolgálat Bajai úti állomásának előrejelzése szerint Szegeden ezen a hétvégén mínusz 20 fokra lehet számítani.

A hirtelen jött hideg miatt már most teltházzal üzemelnek a hajléktalanszállók és melegedők. Fotó: Schmidt Andrea
A hirtelen jött hideg miatt már most teltházzal üzemelnek a hajléktalanszállók és melegedők.
Fotó: Schmidt Andrea

Papp Istvánné, a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Humán Szolgáltató Központ igazgatója elmondta, hogy a szegedi Indóház téri, a Moszkvai körúti és a Bajai úti hajléktalanszállón a hirtelen jött hideg miatt már most teltház van.

Feltérképezik

Tanyagondnokokkal vették fel a kapcsolatot a különböző kistelepülések rendőrőrsei, hogy segítségükkel feltérképezzék azokat a tanyákon élő, hátrányos helyzetű, veszélyeztetett embereket, akik valamilyen okból nem tudnak fűteni. A legrászorultabbakhoz tüzelni való fát szállíttatnak a rendőrök.

– A szegedi szállók összesen 163 férőhelyesek – Hódmezővásárhelyen, Makón és Szentesen összesen van ugyanennyi –, de ezekbe csak hajléktalanokat tudunk befogadni. A rossz anyagi körülmények között élőkkel a különböző gondnoki szolgálatoknak kell foglalkozniuk. Ők nem tölthetik nálunk az éjszakákat. Az Algyői úti nappali melegedőből persze senkit nem tiltunk ki – mondta az igazgató.

Ide jár a 22 éves Arnold is, aki a reggeli nyitástól a délután 4 órai zárásig tévézik és pihen a melegedőben. – Baktóban lakom, de csak éjszakára járok haza. Hideg van otthon, mindössze egy villanybojlerrel fűtünk – mesélte a fiú.

A nappali melegedőben tegnap délelőtt 50-en – ennyi az épület befogadóképessége – ücsörögtek. A levegőt fűtő öt konvektor mindegyike a legmagasabb fokozaton üzemelt.

Melegedőben

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. flexsnake 2009. december 19. 00:40
  „19. ne erőlködj, nem jön össze neked még egy olcsó poén sem. Menj vissza legózni tihamér.”
 • 22. leeannlarue 2009. december 18. 23:44
  „a saját rokonságomból tudok olyan embert, aki a saját unokáját fogadta gyámságba, mert legalább nem kallódik el a gyerek, de az illető is 24+13 ezret kap az államtól a gyerekecske ellátására. 3 éve leépítették a munkahelyén, azóta kénytelen a legszutyokabb munkákat is elvállalni, mert egymagára talán nem is, de a kicsire kell költeni.”
 • 21. kerik 2009. december 18. 23:33
  „Ma a Tesco wc-jében úgy horkolt egy hajléktalan, mint az állat...Legalább melegben volt.”
 • 20. utazó81 2009. december 18. 22:35
  „CID
  egyet értek veled,sajna nem csak a hajléktalanok vannak ilyen helyzetben.A szomszédom 41000tf-ból éldegél.
  egyedűl van addig nem kap özvegyi nyugdíjat még be nem tölti a 62 évet.Volt kolleganőm keres 82000 a lakástőrlesztése elviszi a felét de lehet,hogy már többet,mert mindíg emelik a részletet.Van egy kisgyermekes anyuka ismerősöm elvált 71000 a nettó fizuja + családi pótlék.Ő is tőrlesztia lakáskőlcsönt.És sajna reggelig írhatnánk,mert rengetegen nélkülöznek.Én tiszta szívből sajnálom a hajléktalanokat is,régebben a Marx téri Kapitánynak mindíg vittem kaját.Akkoriban még nagyon kevés hajléktalan volt.Ő volt az akit agyonvertek a marx téren.”
 • 19. CID 2009. december 18. 21:13
  „17 : milyen szar lehet ott egy hüllőnek. Ahhoz milyen hideg kellene, hogy az ujjai fagyjanak le ? :)”
 • 18. CID 2009. december 18. 21:10
  „6. hozzászólás pmagori 2009.12.18. 12:42

  "A halottak többsége nem hajléktalan, hanem olyan nagy szegénységben élő ember volt, akinek tűzifára sem volt pénze." - na ez a szégyen...

  IGEN, meg persze, az, hogy némelyik kommentelőnek csak a hajléktalanok jutnak "eszükbe"”
 • 17. flexsnake 2009. december 18. 20:05
  „Bár ez nekem elég trópusi klima. Nálunk a sarkkörön az utcán nem beszélünk. Ha kinyitod a szádat megfagy a nyál benne vagy a nyelved aminek nagy része víz. Ez most nem annyira vicces, próbáld ki. a -40 nagyon durva tud lenni. Kis ízelítőt azért kapni fogtok :D”
 • 16. flexsnake 2009. december 18. 20:03
  „Karácsony utánra akarok szervezni egy akciót. A karácsonyfákat a kuka mellől összegyűjteni és tüzelőnek el lehetne vinni. Legalább nem a szemétben végeznék. Buzihideg lesz, lehet rá készülni. Moszkvában befagytak a bankautomaták. Bár ott mindig befagynak.”
 • 15. flexsnake 2009. december 18. 20:01
  „8. csak szociális bérlakások kellenek ahol mindegyik bérelhet magának lakást cserébe kötelező munka. Ugyanígy fiataloknál is megoldható lenne. Ha dolgozik az álamnak akkor lakhatást kapo cserébe valamint az étkezését fizetik. Ez így egy szociális védőháló lenne ami sokkal olcsóbb mint szálókat üzemeltetni, mert a lakók maguk gondoskodnának a lakások fentartásáról, nem közpénzből kellene. Ja de ezen nem is lehet államilag pénzt lopni. Egy hajléktalanszállón jó nagy üzlet van az álamnak, egyszer egy más rendszerben elárulom hogyan..”
 • 14. TELSTAR 2009. december 18. 18:49
  „Hogyan lesz -20 fokból jövő hétre +11? Ez itt a kérdés!”
 • 13. theseus 2009. december 18. 17:30
  „"Ide jár a 22 éves Arnold is, aki a reggeli nyitástól a délután 4 órai zárásig tévézik és pihen a melegedőben. - Baktóban lakom, de csak éjszakára járok haza. Hideg van otthon, mindössze egy villanybojlerrel fűtünk - mesélte a fiú."

  Érdekelne egy hosszabb cikk vagy interjú is Arnolddal.
  1) Már férfi, nem fiú.
  2) Nincs munkája? Nem is keres? Mi lehet a foglalkozása, mit tanult?”
 • 12. valoperes_zugugyved 2009. december 18. 17:26
  „most néztem echo tvt,minusz 3 vagy 5 várhato...”
 • 11. leeannlarue 2009. december 18. 13:44
  „a megyei/városi önkormányzat miért nem olvassa (eleget) a DM fórumait? díszkivilágítások helyett lehetne költeni ilyen szociális intézkedésekre, és több egészséges, dolgozó ember több adót fizet(HET)ne be.”
 • 10. Celtis 2009. december 18. 13:27
  „Sokszor hiába az odafigyelés. A 163 szegedi férőhelyhez képest 600 körüli regisztrált hajléktalan van, de szociális munkások becslése szerint ennél is több, akár 1000 hajléktalan is élhet Szeged területén. Plusz a cikkben is említett tanyával rendelkező, ám mélyszegénységben élő emberek, akiknek nem mindig futja tűzifára sem.

  Egyébként már a jelenlegi megoldás sincs ingyen, évente mintegy 100 Milliót költ a város a hajléktalanszállók és nappali melegedő fenntartására. Ezért is lenne bár nagyon ambíciózus, de megtérülő befektetés nagyszámú szociális bérlakás létrehozása a városban üresen álló, kihasználatlan lakásokból. Egyrészt csökkenne a szállók terheltsége, másrészt akinek rendes lakcíme (tartózkodási helye) van, annak legalább van esélye állást találni, kikerülni a hajléktalanság ördögi köréből.”
 • 9. leeannlarue 2009. december 18. 13:27
  „elgondolkodtató. azt hiszem, tavaly télen volt több olyan önkormányzat is a megyében/térségben, amelyik tüzifát és meleg élelmiszert adott a legrászorultabb lakosainak. a mára már csőd szélére került települések idén már nem lehetnek ilyen bőkezűek. figyeljünk jobban oda egymásra!”
 • 8. proli 2009. december 18. 13:26
  „Őszintén tudom sajnálni a hajléktalanokat, midegy, hogy önhibájukon kívul vagy saját hibájukból kerültek ebbe a helyzetbe.
  A megoldást azonban nem a hajléktalan szállókban látom, ugyanis ezek az emberek nyáron is hajlétalanok voltak. valahogy rá kellene venni őket, hogy segítsenek megukon.
  Járuljanak hozzá (munkával) a hajlétalan szállók üzemeltetéséhez!
  Tudom, hogy ezért most sokan kinevetnek, de gondoljunk csak bele, talán a többség is másképpen ítélné meg őket.”
 • 7. TrombiFrédi 2009. december 18. 13:17
  „A torony alatt ülőket sem, meg a hatalom gyakorlókat sem érinti meg ez a cikk, tisztelet a kivételnek -! Írok erre egy példát, a két sajnálatos gyilkosság - Pécs és Salgótarján -után felmerült egyre erőteljesebben, hogy hiba volt bezárni az OPNI-t Lipótmezőn. A kormányzati közlemény szerint a bezárás óta sokat javul(t) a pszichiátriai betegek helyzete...Ezek után mit is vársz, illetve várunk tulajdonképpen???”
 • 6. pmagori 2009. december 18. 12:42
  „"A halottak többsége nem hajléktalan, hanem olyan nagy szegénységben élő ember volt, akinek tűzifára sem volt pénze." - na ez a szégyen...”
 • 5. greg 2009. december 18. 12:34
  „Hirtelen jött havazás. Jó szöveg. Decemberbe mit várjon az ember karibi fleshet?”
 • 4. cselac 2009. december 18. 12:05
  „Sokukra ránéznek, IVY, de nem biztos, hogy el is fogadják a segítséget...”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztárszopránokat várnak

Szeged - Két világsztár, Rost Andrea és Miklósa Erika is fellép márciusban a szegedi… Tovább olvasom