Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 25°C Még több cikk.

1-es vonal kötbérper: a kivitelezőnek 126 milliót kell fizetnie

Szeged - A Szegedi Ítélőtábla Kemenes István vezette bírói tanácsa összességében helyben hagyta az első fokú ítéletet az önkormányzat és az 1-es villamos vonalat építő cégek perében.
Részletekben törleszt

A 2-es villamosvonalat építő cseh OHLZS a.s. cég azt az ajánlatot tette decemberben az önkormányzatnak, hogy az ítélőtábla által megítélt 416 milliós kötbért és kamatait 12 havi részletben fizetné ki februártól, 10 százalékos kamattal (jegybanki alapkamat plusz 7 százalékos késedelmi kamat). Beszámoltunk róla: amiatt választották ezt a formát, mert az építőiparban válság van, és februárban indulnak be a munkák. Így egy év alatt havi 48 milliós részletekben összesen 582 millió forint érkezik.

A Szegedi Törvényszék májusban jogosnak találta a szegedi önkormányzat kötbérkövetelését az 1-es villamos vonal felújításának kivitelezőivel szemben. 2010. március 9-től kezdve 34 napos indokolatlan késedelmet állapított meg. A másodfokú ítélet a kötbérigényt szintén túlzottnak ítélte, a kiszámítás módjával nem értett egyet. Nem a napi kötbér mértékét csökkentette, hanem a Boldogasszony sugárúti szakasz bekerülési költségének (634 millió forint) a 20 százalékát vette alapul. Így az igényelt 740 millió forintból 126 millió forintos kötbérigényt talált jogosnak a másod fokon eljáró bíróság a csütörtöki ítéletében. A törvényszék kötelezte a konzorciumot a kötbér mellett az összeg kamatainak megfizetésére is.

Az ítélet ellen fellebezésnek helye nincs, ugyanakkor a kivitelező cégek kifogással élnek a Kúriánál. Szerintük az Ítélőtábla bírói tanácsa elfogult lehet amiatt, hogy szegedi lakosok és őket is érinthette a villamospálya építéssel kapcsolatos probléma.

Az A-Híd Építő Zrt., a Szeviép Zrt. és az EuróAszfalt Kft. alkotta cégtársulás 4,643 milliárd forintért vállalta az 1-es villamosvonal teljes rekonstrukcióját. A 740 millió forintos rekordkötbért 74 nap olyan csúszásért követelt a város, amelyet indokolatlannak tartott. A konzorcium a kötbér tényét és mértékét is vitatta. A peres eljárás 2010 júliusában kezdődött.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Invázió a déli határszakaszon

78 határsértő és egy körözött gépjármű került rendőrkézre Csongrád megye déli határszakaszán. Tovább olvasom