Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

1001 film

„Az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz, mint címe is sugallja, nemcsak informálni és ajánlani szeretne, hanem ösztönözni is: lelkes nézőkké tenni a kíváncsi olvasókat, akik tisztában vannak azzal, hogy az idő rövid, a kihagyhatatlan filmek listája pedig hosszú."
Ezzel a frappáns felütéssel kezdődik a GABO Kiadónál 2004-ben megjelent vaskos gyűjtemény előszava. Az eredeti kiadás az Amerikai Egyesült Államokban látott napvilágot egy évvel korábban, vagyis naprakész kiadványt vehetünk a kezünkbe.

A szerkesztők a filmművészet kezdetétől az ezredfordulót követő néhány év terméséig válogattak a filmtörténetből, a sort a francia film ősatyja, Georges Mélies 1902-ben készült Utazás a Holdba című filmje nyitja, és a 2003-ban bemutatott, Quentin Tarantino nevével fémjelzett Kill Bill első része zárja.

A válogatás legfőbb erénye, hogy nem részesíti előnyben sem a művészfilmet, sem a tömegfilmet, hanem törekszik mindkét ízlésvilág kiemelkedő darabjait érzékletesen az olvasó elé tárni. Másik szimpatikus vonása e filmleltárnak, hogy – bár amerikai kezdeményezés – bemutat kevéssé ismert iráni, indiai, kínai, hongkongi, japán, dél-amerikai alkotásokat is.

Természetesen magyar filmek sem hiányozhatnak az 1001-ből. Jancsó Miklós és Tarr Béla már az eredeti kiadásban is benne volt, de Bori Erzsébet kritikusnak, a magyar nyelvű kiadás szerkesztőjének köszönhetően összesen 9 hazai film szerepel a válogatásban. E kiadvány elsősorban abban nyújt segítséget, hogy válogathassunk, összeállíthassuk saját listánkat.

Jugovits Ildikó

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bakfittyek a közgyűléseken

Hingl László, Kenderesi-Szabó Mihály és Kormos Tibor nem volt szószátyár a szegedi… Tovább olvasom