Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

100 ezres pluszteher a panelban

Szeged - Több mint százezer forintot kell költeniük lakásuk átalakíttatására azoknak, akik gáztűzhelyet használnak, nyílászáróikat pedig műanyagra cseréltették. Az év végéig a falba mágneskapcsolóval együtt működő szellőző ventilátort, az ablakkeretbe pedig légbeömlőt kell vágatni. Aki nem teszi meg, kizárhatják a gázszolgáltatásból.
Aki főz, az kinyitja az ablakot. De mi van, ha mégsem? Ebből a feltevésből indul ki az a jogszabály, amely több tízezer embert ver súlyos kiadásokba a következő fél évben. A műanyag ablakokkal üzemelő, gáztűzhelyes konyhák egy nemrégiben hatályba lépett jogszabály alapján a jövőben már csak úgy létezhetnek, ha egy mágneskapcsolóval együtt működő szellőző ventilátor vagy páraelszívó és az ablakszárnyba beépített légbeömlő is van a helyiségben. Az 1981 előtt épült lakásokban a beruházást december 31-éig meg kell valósítani, a többiben pedig a következő években. Ez amellett, hogy több mint százezer forintot igényel, nem kevés kellemetlenséget is jelent a falfúrás, az ablakvágás és a gázszolgáltatás ideiglenes kikapcsolása miatt.

– Ha mindenből a legolcsóbbat vesszük, a gázszűrő, a mágnesszelep, egy új flexicső, a ventilátor, a légbevezető és az új gázcsap alsó hangon is több mint 40 ezer forintba kerül – adott gyors árajánlatot Kádár-Németh Gábor.

A három gyermeket nevelő Molnár Dánielnét felháborítja, hogy a panellakókat belekényszerítik a drága átalakításba. Fotó: Karnok Csaba
A három gyermeket nevelő Molnár Dánielnét felháborítja, hogy a panellakókat belekényszerítik a drága átalakításba.
Fotó: Karnok Csaba

Az egyik szegedi szaküzlet boltvezető-helyettese hozzátette: mágnesszelepből már a nagykereskedésekben is hiány van. Igaz, a legtöbben a végösszeg hallatán azt mondják, akkor inkább nem használnak gáztűzhelyet.

Pedig ez még nem is a teljes költségvetés. – A beépítés 20-25 ezer forintba kerül. Ezekre jön még a vezetékezés és a karbantartási jegyzőkönyv, valamint a jóváhagyatás költsége. Ha szükséges, még az áthelyezett tűzhelyek csővezetékeit is szabványosítani, cserélni kell – sorolta Goda István gázkészülék-szerelő.

A Csongrádi sugárút egyik paneljében már kétszer tartottak az ügyben lakógyűlést, de még mindig sok a kérdés. Ott valószínűleg a költségek nagyjából felét a közös kasszából állják, de a lakók még így is sokallják a terhet.

Az átalakításhoz szükséges legolcsóbb eszközökért is 40 ezer forintot kell fizetni – magyarázza Kádár-Németh Gábor az egyik szegedi szaküzletben. Fotó: Karnok Csaba
Az átalakításhoz szükséges legolcsóbb eszközökért is 40 ezer forintot kell fizetni – magyarázza Kádár-Németh Gábor az egyik szegedi szaküzletben. Fotó: Karnok Csaba

– A panellakók többsége hónapról hónapra él, mégis belekényszerítik őket egy ilyen kiadásba – háborgott Molnár Dánielné Anita. A háromgyerekes anyuka már azon is elgondolkozott, hogy villanytűzhelyre vált, de kiderült, az új berendezés megvásárlásával és a villamos rendszer átalakításával nagyjából ugyanott lenne. Ráadásul onnantól az áramszámlája jelentősen megnőne.

A változtatásra azért volt szükség, mert a nyílászárócseréket már a lakások nagy részében elvégezték. A műanyag ablakok azonban nem szellőznek, a gáz működtetéséhez viszont levegőt kell biztosítani.

– Az új rendszer lényege, hogy csak akkor kapjon gázt a készülék, ha az elszívó ventilátor vagy páraelszívó működik. Áramszünet idején például nem is lehet majd főzni – magyarázta Goda István. Nagyjából 10 napja kezdték el ezeket a munkákat, tapasztalatai szerint azonban teljes az ellenállás a lakosság részéről.

Olvasóink írták

206 hozzászólás
 • 206. panellako 2013. június 28. 20:02
  „205. waterbear 2013.06.28. 10:48
  1993- ban a gáz 132 Ft volt havonta, ma kb. 2000 Ft. ha főzök ha nem. A mai ételfutár ellátottság mellett luxus a gáztűzhely. Tehát műanyag ablak esetén egy légbeeresztő, és elmehetnek akárhová. Igazam van ,vagy igazam van?”
 • 205. waterbear 2013. június 28. 10:48
  „Ha panelban laknék én most azt csinálnám, hogy vennék egy olcsó villanytűzhelyet és azonnal írnék a gázszolgáltatónak, hogy a szolgáltatásához használt csövét érdekmúlás miatt takarítsa el a magánterületemről, lehetőleg azonnal, vagy havi xxx összegű bérleti díj ellenében elviselem a cuccát a lakásomban.
  Kíváncsi lennék a pislogásra, amikor a köcsög gázszolgáltató elolvassa ezt....”
 • 204. panellako 2013. június 27. 21:11
  „203. kormoska 2013.06.27. 20:15
  Ha csak újságolvasó vagyok, emlékszem a kiskertek 6000 Ft regisztrációs díjára. Sok sok milliárd lett volna.
  Kíváncsi lennék visszakapták e már akik bepánikoltak. Itt még nagyobb a lé, és az átverés. Itt is túllihegik az ügyet, ha van egyáltalán ügy.”
 • 203. kormoska 2013. június 27. 20:15
  „Néhány panelházban már bepánikoltak,vagy a közös képviselő(persze a szakértő és anyagilag érdekelt szerelővel karöltve)már megsürgette a lakókat!
  De nagyot fognak(szerintem) koppanni ezek a lakóközösségek.....,ha kiderül hogy kevesebb beruházás is elég lesz:-)
  Emberek,hol van még december 31?
  Hová rohannak egy olyan országban,ahol havonta megváltoztatnak törvényeket?”
 • 202. NilsHolgersson 2013. június 27. 19:20
  „Egy panellakó mindennapjai.

  Nem végeztem egyetemöt, de mégcsak főiskolát sem. Sokszor az életben vöttem hasznát a józan paraszti észnek, mint sokan mások. Most éppen arra a követköztetésre jutottam, hogy a konyhában lévő nyílászáróm valami csoda folytán - nyilván ez csak összeesküvés elmélet - nyitható! Az anyám idegös úristenit! Olvastam itt aerecóról, mágneses szellőztető rendszerről... Oszt a köröszthuzat, mint földöntúli mirákulum már el van felejtve? Vagy létezik olyan panelkonyha, ahova fix ablakot építöttek be? Túllépve az agyam kezdeti szárnyalásán, újabb szöget ütött a gondolat fejemben: kinyitván a spájz ajtót möglát a paraszti ésszel mögáldott embör fia két nagy likat a falon! Az anyám idegös úristenit! Ez szellőző! Ráadásul kettő! Tovább bolyongtam ötvenegynéhány négyzetméteren. Találtam egy fülkét, régön wc-nek hívták. Fölnéz a paraszti ésszel mögáldott embör fia a wc- tartály mellé. Mit lát? Egy szellőzőt! Az anyám idegös úristenit! Ez mán három! Nem ért véget a kálváriám. A fürdőszobában rám támadott még egy! Az anyám idegös úristenit! Ez mán négy! Rémületemben becsuktam a fürdőszoba ajtáját. Bár ne tettem volna. Megláttam a bejárati ajtó alatt tátongó rést! Ahol csak úgy húz be a cúg! Kezdtem fáradni, de ez mán öt!
  Kormányrendelet, gázszolgáltató, közös képviselők, százezres költségek. Az anyátok idegös úristenit!”
 • 201. kormoska 2013. június 27. 16:08
  „200.tűzvirág105

  Gondold csak meg,egy 30-40 lakásos panelházban,ha csak a FELÉT fizetné ki a társasház a beruházásnak(lakásonként kb 50 ezer)az már 1,5-1,7 millió mínusz!
  Szerinted melyik lakóközösségnek van ennyi pénze?
  Persze a közös képviselők(főleg azok akik VALAMIÉRT ÉRDEKELTEK a gyors megvalósulásban)már buzgón szervezik a szerelést.Ha nincs a háznak pénze,persze a hitel is jó:-)”
 • 200. tűzvirág105 2013. június 27. 14:19
  „Az új jogszabály: 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról - először ezt kellene alaposan átolvasni. Szó sincs benne arról az ijesztgetésről, hogy csak a panelban élőket fenyegeti a közel 100 ezer forintos plusz kiadás. Mindenesetre érdekes, hogy a panelprogram elindulásakor senki sem figyelt fel arra, milyen hermetikusan zárják el a lakásokat a külvilágtól. Állítom, akik panelprogramban részt vett lakásokban élnek, gyakrabban szellőztetnek. A régiek eléggé huzatosak ahhoz, hogy egy gáztűzhely használatakor elegendő mennyiségű levegő álljon rendelkezésre. Való igaz, hogy aki főz, legyen gáz- vagy villanytűzhely ablakot fog nyitni, még télen is.
  Értesülésem szerint a "program" már élesben beindult a panel épületekben (lelkes közös képviselet jóvoltából), idős, egyedül élő hölgy lakásában már végleg elzárták a gázt. Talán jól döntött, villanyon is lehet főzni, és ha nincs áram, akkor a gáztűzhelyet sem lehet majd használni. (Egy bosszúsággal kevesebb)
  A megjelent újságcikk és a sok hozzászólás után elvárható lenne (lett volna) az illetékesek nyilatkozata is az ügyben.”
 • 199. Tambitoma 2013. június 27. 07:47
  „196. ZsGK 2013.06.26. 07:26

  Most már nagyon elszabadultak a jogszabályalkotóink. Nem tudom, hogy saját maguk, vagy hivataluk fontosságát akarják-e bizonygatni; vagy esetleg üzleti érdekeik diktálják így. Nem ártana, ha a média (az illetékes újságíró) mikor valamilyen (főleg ilyen gyalázatos) jogszabályra hivatkozik, akkor nemezze is meg a jogszabályt, és annak alkotóját.

  KEDVES DÉLMAGYAR ÍRJANAK EGY DÉGÁZT NYILATKOZTATÓ CIKKET! RENGETEG PLETYKA KERINK A GÁZBIZTONSÁGI VIZSGÁLATOKRÓL!!!! HATALMAS KÖLTSÉGEK GÁZSZOLGÁLTATÁSBÓL KIZÁRÁS STB STB STB: A MÁSIK ILYEN A VÍZDÍJAK! BECSÜLT ÖSSZEGRE SZÁMLÁZ A VÍZMŰ? ÉVENTE EGY LEOLVASÁS ADDIG EMELT DÍJ? TESSÉK MEGKÉRDEZNI A SZOLGÁLTATÓKAT! AZT HISZEM MEGÉRDEMELJÜK OLVASÓK!!!! KÖSZÖNÖM:”
 • 198. panellako 2013. június 26. 15:09
  „Most valakik meg akarnak dögölni értünk, hogy ne dögöljünk meg a gáztűzhelyünk jóvoltából.
  Maradjunk abban, hogy a néhány ezer forintos légbeeresztő is elég. Nem az üvegbe, hanem az ablak szárnyba és keretbe.
  Egyébként a háziasszonyok jobban tudják a fizikát, mint bármelyik okostojás. Jelentkezzen az akit gáztűzhely ölt meg!”
 • 197. kormoska 2013. június 26. 11:00
  „193.vélemény

  Senki sem fog erőszakkal(karhatalommal) behatolni a hajlékodba!Legalábbis elsőre nem.

  Viszont ha nem végezteted el a megadott határidőig-a mi társasházunkban ez 2013.12.31-a KÖTELEZŐ GÁZFELÜLVIZSGÁLATOT(belső csövek,gázkészülékek,szellőzők ellenőriztetése)akkor az Égáz-Dégáz Rt kizárhat a további gázszolgáltatásból!
  Magyarán LEKÖTIK nálad a gázt a LAKÁSON BELÜL,ha ekkor sem állsz szóba velük,akkor bizony KÖZVESZÉLY ELHÁRÍTÁSA ürügyén bemennek a lakásodba,ha neked nem tetszik akkor is.

  Mindezt a Dégáznál dolgozó volt kollégámtól tudom,aki kérésemre utánanézett.Viszont a radikális lépéseket igyekeznek mindig tárgyalással elkerülni.”
 • 196. ZsGK 2013. június 26. 07:26
  „Most már nagyon elszabadultak a jogszabályalkotóink. Nem tudom, hogy saját maguk, vagy hivataluk fontosságát akarják-e bizonygatni; vagy esetleg üzleti érdekeik diktálják így. Nem ártana, ha a média (az illetékes újságíró) mikor valamilyen (főleg ilyen gyalázatos) jogszabályra hivatkozik, akkor nemezze is meg a jogszabályt, és annak alkotóját.”
 • 195. Juhi 2013. június 26. 06:13
  „Valahogy dübörögnie kell a gazdaságnak!!!!! Nesze nektek rezsicsökkentés!!!!!!!”
 • 194. vélemény 2013. június 25. 22:11
  „"a költségek nagyjából felét a közös kasszából állják, de a lakók még így is sokallják a terhet"
  - A közös kasszába ki fizette be a pénzt? Nem a lakók?”
 • 193. vélemény 2013. június 25. 22:11
  „- Ki enged be a saját tulajdonú lakásába vadidegeneket, hogy nézegethessék milyen ablaka és mágneskapcsolója van?
  Ha én nem akarom, akkor erőszakkal hatolnak be?
  - Tudtommal még a rendőrök is csak nagyon alapos indokkal tehetik meg.
  Aki nem használja gáztűzhelyet, annak ugye nem is kell az átalányt fizetni?”
 • 192. vélemény 2013. június 25. 21:54
  „Köteles vagy Te bárkit is beengedni a lakásodba?
  Hol zárja el a gázt?
  A ház főcsapjánál?”
 • 191. kormoska 2013. június 25. 21:36
  „188.h 65535

  Ha a konyhán nincs zárható ajtó(vagy legalább egy harmonikaajtó)az szerintem gáz.Szó szerint!
  A beépített szagelszívó csak akkor jó,ha a cikkben leírt automata mágneskapcsoló működteti.A kézi kapcsolású nem megfelelő,ez biztos!
  Önmagában az ablakszellőző szerintemkevés.

  Javaslom azt amit a 182.hozzászólásomban leírtam és amit én már megcsináltam:Szagelszívót ki, a falban lévő liknak nagyjából 10 centinek kell lennie.
  A két végére egy-egy műanyag(vagy fém)nem lezárható rácsot kell illeszteni és kész a gravitációs szellőző!
  A betonfal fúrásának költsége is mindenképpen megtakarítás.”
 • 190. kormoska 2013. június 25. 21:23
  „185.Dr Tonyk

  Hű,jót kérdezel!
  A spájzban való szellőző(a végein egy nem zárható müa.ráccsal)szerintem oké lenne mint gravitációs szellőző.
  Ha pedig a konyhai ablakban van beépített ablakszellőző,akkor így együtt a kettő biztosan elég lesz!”
 • 189. panellako 2013. június 25. 17:38
  „186. KissÁ77 2013.06.25. 15:22
  "A panelházak esetében ez azt jelentené, ha nem cseréltetik ki a nyílászárókat fokozott légzárásukra, akkor nem lenne semmilyen átalakításra szükség, mert megfelelne a létesítéskori szabályoknak (GOMBSZ). Viszont a nyílászárok kicserélése - és ezzel a gáztűzhelyek légellátásának megváltoztatása - terv és engedélyköteles tevékenység. Ehhez a nyílászáró csere alkalmával gáztervet kellett volna készítetni és a gázterv alapján átadni a szolgáltatónak. Néhány panelház ezt meg is tette, ezekkel a házakkal most nincs is semmi gond."

  Micsoda élőlények vannak? " panelház" A szakember nem a panelház, hanem a kivitelező. Gondolom, nem a panelház kérte a légbeeresztők beépítését az ablakba, hanem a hozzáértő és gondos kivitelező, illetve tervező. Nem is beszélve a műszaki ellenőrről, ( sok pénz semmiért) Már bocs: tisztelet a kivételnek. Ekkor a kamra szellőzőket be lehet falazni. Legyen ez elég, ne variáljanak, főleg ne a mi zsebünkre!,”
 • 188. h65535 2013. június 25. 15:59
  „Jah és ott mi a helyzet, ahol a konyhán nincs is ajtó és a spáznak nevezett valami is ki van pucolva????!!!
  Majd ajtót kellene beszerelni? Kitalálják ezt is??? Vagy van beépített szagelszívó és a műanyag ablakban nem 10cm, hanem majdnem az ablak teljes hosszában automata szellőztető???
  Az a baj, ha valaki elmegy terveztetni is egy változtatást a szolgáltatóhoz, nincs is normális ember aki ezzel foglalkozna, vagy ha igen hónapok kérdése és egy vagyon...”
 • 187. h65535 2013. június 25. 15:54
  „186. KissÁ77 2013.06.25. 15:22
  Csak az a baj ezzel, ha nem lenne a rezsicsökkentés miatt bevétel kiesésük a gázszolgáltatóknak, akkor hozzá se nyúlnának ezekhez a dolgokhoz... De mivel van 100%-os, ezt valahol vissza kell hozni. Sőt ezzel a húzással nem csak önmaguknak, hanem a mutyis vállalkozóknak is hasznot termelnek. Na ez a nagyobbik baj, amit Viktátorék elfelejtettek.
  Semmi gond nem lenne az időszaki ellenőrzésekkel, ez van az autók és mérőórás esetében, de más a felhasználót/fogyasztót érintő berendezésekkel kapcsolatban nincs, vagy ha van önkéntes, amivel a magyar ember nem nagyon foglalkozik, őrül, ha megvesz egy berendezést.
  Jah... pl. a hűtőszekrényeket fél- egy évente le kellene engedni és kitakarítani... ezt nem csinálják meg sokan, nemhogy a gáztűzhely csatlakozó csövének 5 éves cseréjét/felülvizsgálatát...
  Sajnos így élünk... nem beszélve a vízcsapok szűrőjének cserjéről, a számítógép belsejének kitakarításáról, de lehetne sorolni...
  A legnagyobb baj, hogy akkor kezdenek a szolgáltatók keménykedni, ha valamin be kell hajtani a nyereség növelése vagy a veszteség kompenzálása végett..
  Amíg egy szolgáltató képes kiküldeni olyan szerelőt, akinek meg van minden papírja, de ennek ellenére számla nélkül is megcsinálja pl. vízóra, gázóra cserét (munkadíjra gondolok, nem a mérőórára), addig megette a fene és mindenki belesz@rik mindenbe...
  És a legnagyobb baj, hogy itt részint jogosan a szabályok betartásáról szól a fáma, de legfőbbképp az emberek lenyúlásáról...
  És ez ami nagyon nagyon nem szép dolog....”
206 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horn Gyula megérezte a változás szelét

Horn Gyula, a rendszerváltás utáni harmadik miniszterelnök, az egyik legismertebb magyar politikus külföldön, szerdán hunyt el. Temetésére külföldi politikusok seregét várják. Tovább olvasom