Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

10+1 dolog, amit szeretünk Szegeden

Szeged - A 10+1 dolog, amit utálunk Szegeden című cikkünk után többen kérték, hogy szülessen írás a jó, és szerethető dolgokról is. Hogy nem csak panaszkodni tudunk, jól mutatja az alábbi lista is, amely talán még gyorsabban készült el, mint a negatívumok felsorolása. 10+1 dolog, amit szeretünk Szegeden.
1. Szeged egy nagyváros tökéletes illúzióját nyújtja, ugyanakkor mégis
kicsik a távolságok, és nincsenek éles határok: az egyetemi könyvtártól egy  rövid villamosútra már falusi környezet fogadja az embert, ahol lassabban telik az idő.

2. Fotósaink a napsütést szeretik a legjobban. Ezt legalábbis mindegyikük
említette, amikor kérdéseinkkel megleptük őket. Lehet, hogy csak a jó
fényviszonyok miatt? Ha az egész országban szakad a hó, Szegeden napsütötte reggelre ébredünk - oszlatta el végül kételyeinket Segesvári Csaba kollégánk.

3. Szeretjük a Picket is. Na, nem a szalámigyárat, bár a terített asztal
biztosan szegényebb lenne nélküle is, hanem a csapatot. A csapatot, amely évről évre izgalmas összecsapásokat, az utolsó támadások feszültségét adja nekünk, és csillogó érmeket, boldog pillanatokat hoz. Miattuk is büszkén mondjuk: én szegedi vagyok.

4. Szeretjük a belvárosi patinás épületek között megtett sétákat, a
már-már csakugyan mediterrán hangulatot, amely a városból árad a forró szegedi nyarakon. Még akkor is, ha azok a pálmák kicsit idétlennek tűnnek a Klauzál téren.

5. Szeretjük a szép lányokat. Szegeden valahogy szebbek, mint máshol.

6. Szeretjük az Anna-vizet, amely generációk ízületeit gyógyította, a
kutat, amelyhez ezrével járnak az emberek újra meg újra megtölteni kannáikat, hiszen bevált a kúra.

7. Szeretjük a hányatott sorsú egyetemet, amely nemcsak nagy koponyákat, és zseniális tudósokat adott a városnak, de szinte megfiatalítja a Dél-Alföld központját. Hallgatói nélkül üresek lennének a terek, és a férfiak sem nézhetnének annyi lány után a Kárász utcán.

8. Szeretjük, hogy csak egy ugrás a határ. Pár perc, és Aradon, Temesváron, Palicsfürdőn vagy Szabadkán vagyunk egy más, de mégis ismerős világban.

9. Szeretjük Szegedben, hogy a miénk, hogy a magunkénak érezhetjük, akár itt születtünk, akár nem. Szeretjük, hogy bárkivel összefuthatunk az
utcán, akár véletlenül is, hogy ismerősök köszönnek ránk a legnagyobb
délutáni csúcsban is. Hogy megállhatunk barátainkkal néhány percre az
utcán beszélgetni, vagy éppen inni egy csésze kávét, hiszen olyan régen
találkoztunk már.

10. Minden szemetével és uszadékával együtt szeretjük a hol szőke, hol
barna Tiszát. A partján ringatózó úszóházakat, a kajakozó, kenuzó
szegedieket, és a nyaranta hullámai felett surrogó ezernyi rovart, a
tiszavirágzást.

+1 Kimaradt volna valami? Hát persze: a halászlé, de ahhoz felesleges
bármilyen kommentár.

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. fortuna54 2009. január 25. 15:51
  „Még a nyolcvanas években voltam nyaralni szegeden,Hollandiábol.A legtöbb idöt a termálfürdöben töltöttük el.
  Már akkor mindent szépnek találtunk, és még most is beszéllünk rolla.Holland feleségemmel,és három
  gyermekünkel voltunk.Gondolom ma még jobban kiépült,szépült.Kivánok minden jót lakóinak.”
 • 54. szamika 2009. január 24. 08:39
  „imádom Szegedet!--1.szülővárosom,2. sok a napsütés(főleg,ha melegebb évszak van),3.egyre jobban szépül.büszke vagyok,hogy itt élek.”
 • 53. török 2009. január 21. 22:11
  „szóval placebo-napsütés? :D”
 • 52. Vic 2009. január 21. 18:44
  „Kedves "török"!.

  Ha nem szereted a le-fel szavakat ebben a viszonylatban, hát ne használd.:D
  De egyébként tényleg igazad van, itt nálunk Szegeden tényleg másképp süt a nap. Van abban valami, hogy szmog, meg egyebek, de lehet, csak arról van szó, hogy itthon jobban szeretsz sütkérezni”
 • 51. török 2009. január 20. 22:42
  „Meg van egy érdekes tapasztalatom, kíváncsi vagyok, hogy találkoztatok-e vele (nem a fikázó hozzászólókat szólítom meg:) ). Nagyon sokat vagyok Bp-e, 4 évet éltem ott. Mindig, amikor felmegyek vagy lejövök Szegedre (ez a fel-le szörnyű), mindig észreveszem, hogy nemcsak többet süt a Nap, hanem valahogy szebben is. Bp-en valahogy fehérebben, sápadtabban süt a Nap, Szegeden pedig élettel teli sárgábban. Biztos valami légköri viszonyok miatt vagy a bp-i szmog miatt, nem földrajz szakot végzek. Mit szóltok? :)”
 • 50. török 2009. január 20. 22:38
  „Imádom Szegedet, szerintem Magyarország legszebb és legélhetőbb városa. A kajakosok-kenusok mellett felsorolhatták volna az evezősöket, ez szívügyem, úgyhogy most hozzáteszem :)”
 • 49. Vic 2009. január 20. 17:57
  „Bár még csak 23 éve élek Szegeden, nagyon szeretem. Szeretem, mert igenis fejlődik, ezt mindazok ellenére írom, hogy többeknek nem ez a véleménye, szeretem, mert mindig süt a nap. ( ez bizonyított, nagy átlagban itt a napsütéses órák száma a legmagasabb) Szeretem, mert igenis élnek jó emberek is ebben a városban, csak tessék szétnézni. No és persze szeretem, mert itt születtek a lányaim, és a párom is Szeged szülötte.”
 • 48. poiuz 2009. január 20. 17:54
  „már bocsi amúgy, de csak nekem tűnik fel, h az alőző cikknél az volt a baj hogy lényegébe véve Szeged fikázása volt, és most ti ugyan ezt teszik - már aki! De tényleg, az volt a baj eddíg, hogy miért csak a rosszakat lehetett felhozni, akkor azokat a hozzászólásokat oda kell írni, nem pedig ide....de mindegy......”
 • 47. Titanilla 2009. január 20. 16:07
  „Biztosan elfogultvagyok, mint ős szegedi, és talán nem is tudnám felsorolni miért tetszik, de nekem szép ez a város! Persze még szebb lenne tisztán! De könyörgöm a kosz nemaváros bűne! Az embereké! Iszonyu a szemetelési hajlam! Ésrengeteg a kutyagumi! Tényleg nem lehet jobban vigyázni? A felsorolásokban nem emlitette senki a ligetet, a füv. kertet, /vagy én nem vettem észre/ a Stefit ezek mind nagyon szépek, persze a ligetre lehetne több gondot forditani. Szóval szeressük csak ezt a várost, és vigyázzunk jobban rá!”
 • 46. Esovaro 2009. január 20. 12:46
  „"Szeretjük a Picket is. Na, nem a szalámigyárat, bár a terített asztal
  biztosan szegényebb lenne nélküle is,"

  Meg joval tlobb munkanelkluli is lenne Sze3geden es kornyeken a ceg nelkul,ugyhogy csak szeressuk a ceget is mint Szeged egyik legnagyobb munkaadojat.mert ugye ami jo a Picknek az jo Szegednek is.”
 • 45. +36 2009. január 20. 12:46
  „sokkal több kellemes hely is lehetne, HA tiszta lenne a város...HA VALAKI összeszedné a szemetet a Kárász utcán és nem csak a papírfecniket csipegetnék föl....Ha nem lenne román és nem román koldusokkal tarkított....HA nem lenne NAGYON szemetes a Somogyi és a Toldi utca....ha nem csak a szűk belvárost locsolnák nyáron...HA télen is takarítanának az utcán....HA olyan ütemben fejlődne mint lehetne....HA nem így nézne ki a rakpart...HA nem állnának roncs uszályok a Boszorkányszigetnél.....Ha a zöldterület zöld lenne a Nagykörúton...Ha nem úgy nézne ki mint Arad 25 évvel ezelőtt amikor SZEGED MÉG SZÉP VOLT.....+ 1000 HA!”
 • 44. wad 2009. január 20. 12:31
  „van egy pár fotóm Szegedről a galériámban, akit érdekel, nézze meg:
  www.flickr.com/photos/paszti
  nem linkelem be mindet egyesével, de ha valaki nem akarja megnézegetni őket, csak a szegediek érdeklik, akkor megteszem :)
  ami még szerintem fontos, és szeretem Szegedben: az utcaseprők. komolyan. itt jó munkát végeznek (jó persze kivételek akadhatnak, de pl a Széchenyi teret mindig szépen rendberakják, és az utcákat sem ímmel-ámmal seprik, hanem tényleg aprólékosan). Nyáron meg szépen rendben tartják a parkokat, nyírják a füvet, szóval én ezt nagyon szeretem. Ahonnan én jöttem, ott fele ennyire sem csinálják...”
 • 43. Piki 2009. január 20. 12:14
  „VÍZ, VÍZ, VÍÍÍÍÍÍZ, TISZA PART !!!!!!!!!!!
  Nem tudnék pl. Bordányban élni. (bocs a bordányiaktól!)”
 • 42. felhasználónév 2009. január 20. 12:01
  „Kedves DM munkacsoport! Tisztára Dévényi Tibibácsi 3 kívánság műsorában érzem magam:) Köszönöm ezt a pozitív, kedves cikket! Éljen Sun city! :)

  Nekem a feltett képpel semmi bajom, sőt, nagyon tetszik. És neten rengeteg sok szép kép van még Szegedről. Nagyon szép kis város ez, én örülök, hogy ide születtem. Imádom a Dómot, a Tisza partot, a korzót, a szökőkutakat, a Somogyi könyvtárat, az egyetemi könyvtár is nagyon szép lett. Igen, és van Anna vizünk is, nekünk szegedieknek, van híres Pick szalámink, és a halászlevünk:) Nem győzném felsorolni mi mindent imádok ebben a városban. És már sokan írták is a hsz-ekben, és a cikkben is.

  Valóban, nálunk a legnagyobb a napsütéses órák száma.
  Viszont nekem hiányzik a Szőketisza hajó, kár, hogy annyiba maradt a felújítása...
  Ami viszont még eszembe jutott. Talán nálunk, Szegeden a betondzsungelek, azaz Rókus, Makkosház városrész, Tarján, nem is mondható igazán betondzsungelnek. Hiszen a panelok közt is megtalálhatóak a zöldövezetek és nem csak egybefüggő betonból áll az egész lakótelepi övezet. Legalábbis én így látom. És ennek is örülök. Ja, és imádom a környező településeket is, mint pl: Gyálarét, Mihálytelek, Tápé stb.stb.

  Büszkék lehetünk, hogy van szép és híres színházunk is, egyetemünk. Híres gimnáziumaink. Van több mozink, strandjaink.
  Örülök, hogy foglalkoznak Rókuson a Vértó kitisztításával a nádtól, de hagynak az élővilágnak is (vadkacsák) otthont egyúttal.”
 • 41. kisletra 2009. január 20. 08:56
  „Azért ezt a Pick-es 3. pontot erőltetettnek érzem. Szerintem korrektebb lett volna "kissé" jobban átölelni a szegedi sportéletet.”
 • 40. Egy_a_sok_közül... 2009. január 20. 08:45
  „Valóban csodálatos város Szeged, de lehetne tisztább és rendezettebb is. Ez csak rajtunk múlik, hogy ne járjunk térdig a szemétben a város utcáin. Nem az a legnagyobb probléma, hogy "buzi" csík van a város felett ET-vel, hanem az igénytelenség. Meg kellene tanulnunk megóvni értékeinket, hogy utánunk is élvezhesse azokat a felnövekvő generáció.

  Egyébként tényleg élhető város Szeged.”
 • 39. aslani58 2009. január 20. 08:42
  „Szegeden születtem, de már régen nem lakok ott. Amikor hazatérek mindig boldog vagyok. Gróf hozzászólásával teljesen egyetértek. Szeged the best!”
 • 38. face 2009. január 20. 08:14
  „E.T.,de rég láttam,kár,hogy csak teliholdkor jön el Szegedre.:)”
 • 37. Sandwitch 2009. január 20. 08:02
  „29-es hehe...van repülőtér Szegeden”
 • 36. h.jimi 2009. január 19. 23:01
  „...mignon:D”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádat emeltek a gázoló trolibuszvezető ellen

Szeged - A Szegedi Rendőrkapitányság vádemelési javaslatot tett a tavaly októberben halálos… Tovább olvasom