Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

101 magyar település borul sötétbe

Szeged - A WWF klímavédelmi akciójára, a Föld órájára már 101 magyarországi település jelentkezett. Szombaton egy órára lekapcsolják a villanyt.
Két nappal a világ legnagyobb klímavédelmi eseménye, a Föld órája előtt már 101 település jelezte, hogy vállalja: március 27-én 20 óra 30 perckor egy órára lekapcsolja a díszkivilágítását. Az akció honlapja - www.foldoraja.hu - szerint Csongrád megyéből eddig Csongrád, Hódmezővásárhely, Kistelek, Makó, Mórahalom, Sándorfalva, Szeged csatlakozott.

A falvak, városok sok helyen külön Föld órája és klímavédelmi rendezvényeket tartanak az akció ideje alatt. Szegeden az egyetem tanulmányi és információs központja is saját programot szervez. Támogatja a kezdeményezést az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, és számos civil szervezet is.

Az akció célja, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásra. Idén már mintegy 300 magyar cég, intézmény és vállalat is egyetért a WWF klímavédelmi törekvéseivel.

Magyarországon a www.foldoraja.hu honlapon lehet regisztrálni az akcióra. A csatlakozók itt letölthető anyagokat (plakátot, képeket) is találnak, amelyekkel népszerűsíthetik a kezdeményezést. A honlapról elektronikus Föld Órája képeslapot is lehet küldeni barátoknak, munkatársaknak, családtagoknak. Idén már mintegy 38 ezer ilyen, csatlakozásra buzdító lapot küldtek ki - olvasható a zöldszervezet közleményében.

Idén először a WWF Magyarország is szervez közösségi rendezvényt a Föld Órája alatt. A budai vár Savoyai teraszán a vendégekkel közösen lekapcsolják Budapest fényeit, majd tűzzsonglőr-bemutatóval és közös dobolással töltenek egy órát a sötétben.

A nemzetközi WWF már két és fél héttel az idei Föld Órája akció előtt elérte egyik kitűzött célját, miszerint több mint 100 országot szeretnének bevonni a kezdeményezésbe. Idén eddig 112 ország regisztrált, szemben a tavalyi 88-cal. A világ legjelentősebb gazdaságait és a legnagyobb fejlődő országait tömörítő G20 közül idén mindegyik ország a klímaakció mellé ált.

Híres épületeken is kialszanak majd a fények március 27-én, így többek között a 828 méteres magasságával a világ legmagasabb épületének számító dubaji Burdzs Kalifa, a Brandenburgi kapu, az Eiffel-torony, az Empire State Building, a római Trevi kút és a pekingi Tiltott Város is sötétbe borul egy órára.

A Föld Óráját idén negyedszerre szervezi meg a Természetvédelmi Világalap (WWF), hogy felhívja a figyelmet a bolygónkat fenyegető klímaváltozás veszélyére. A 2007-ben Sydneyből kiindult akcióhoz tavaly világszerte 88 ország közel négyezer városa csatlakozott.

Olvasóink írták

 • 10. Neszemetelj! 2010. március 26. 10:17
  „GRATULÁLOK A VÁROS VEZETŐINEK, AKIK BEKAPCSOLÓDTAK A KEZDEMÉNYEZÉSBE!
  POZITÍVAN CSALÓDTAM A SÁNDORFALVI VEZETÉSBEN! HAJRÁ, ÍGY TOVÁBB!!!”
 • 9. na_mit_talaltam 2010. március 26. 05:59
  „Aki teheti, oltsa le a villanyt otthonában. A nem hivatalos reklámfilm itt van:
  http://www.youtube.com/watch?v=3DckfWE-K1Q”
 • 8. Lúdasmatyi 2010. március 25. 22:37
  „moderálva”
 • 7. kakoszeged 2010. március 25. 17:28
  „...A Föld Óráját idén negyedszerre szervezi meg a Természetvédelmi Világalap...
  Idén negyedszerre? Talán idén a negyedik alkalommal! VAgy lemaradtam az első háromról január óta? :)”
 • 6. medvejanos 2010. március 25. 16:39
  „Mondjuk eleve felesleges a díszkivilágításnak egész éjjel mennie. 11-ig megy és kész stop. Bőven elég utánna már a túrista is alszik... ha meg még se nézze meg hamarabb :)”
 • 5. franzvon 2010. március 25. 15:39
  „Depeche Mode 101.”
 • 4. banew 2010. március 25. 15:31
  „Inkább ezt a felesleges félévenkénti óra-tologatást hagynák már abba. Folyton felborítják az emberek biológiai óráját, a kisgyerekekről nem is beszélve. De ha valaki meg tudja velem értetni, hogy mire jó, és hogy lehet vele spórolni, akkor talán megváltozik a véleményem. Mert ha sötét van, akkor felkapcsoljuk a villanyt, ha nem kell, akkor meg úgy sem.”
 • 3. flexsnake 2010. március 25. 13:47
  „voltak ilyen kezdeményezések hogy majd lekapcsolják az áramot és hú még sporolunk is, a rendszervisszaállításkor az energiafelvétel 10szerese lett mint amit ,,spóroltak". Gyorsan rá is hagyták ezt a marhaságot :D”
 • 2. gedeon 2010. március 25. 12:14
  „Megnyugodhatsz csak a díszkivilágítást kapcsolják le, benne van a cikkben.”
 • 1. ferdzso 2010. március 25. 12:09
  „Remélem, hogy csak a díszkivilágítást, mert ha ténylegesen sötétségbe burkolózna a város, egy órára, biztosan megnőne a bűncselekmények száma, az idő alatt.(Ld. a "nagy" New Yorki áramszünet, anno...)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakrális csonkítás? Fejnélküli emberi csontvázat találtak

A halott lábait és karjait összekötözték, szinte gúzsba kötötték a középkorú asszonyt. Lehet, hogy szakrális csonkítás történt. Tovább olvasom