Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

104. születésnapjára készül Szeged legidősebb férfija

Szeged - November 8-án ünnepli 104. születésnapját Szeged legidősebb férfi polgára, Kovács András. Az irigylésre méltó szellemi frissességnek örvendő, 1903. november 8-án született férfi aktív éveit kereskedőként dolgozta végig, s azt vallja: bár a hosszú élet receptjét még nem találták fel, a szerető családi háttér mindenképp szükséges ahhoz, hogy valaki sokáig éljen.
Még egy hónap sem telt el a fővárosi Erzsébet híd átadása óta, a pesti közönség Ligeti Miklós frissen felavatott Anonymus-szobrát csodálta a Városligetben, II. Miklós, minden oroszok cárja Ferenc József császárral találkozott, a festészet barátai Camille Pissarro festőtől búcsúztak, Magyarország miniszterelnöki székébe pedig Tisza István ülhetett. Csupán néhány fontosabb történés abból az időből, amikor megszületett Kovács András, Szeged legidősebb férfiúja. Talán erről is beszélgethettem volna András bácsival, ám ő a bemutatkozást követően egyetlen percet sem hagyott komolykodó múltidézésre. Huncut mosollyal nézett a szemembe, s máris kérdezett:

– Aztán azt meg tudja-e nekem mondani, hogy él-e nálam idősebb ember Szeged városában.

Nyilvántartás

Alapadatainkat (például név, születési dátum, családi állapot, lakcím) az országos népesség-nyilvántartás őrzi. Ennek részét képezik a helyi nyilvántartások. Ugyanakkor az adatbázisban csak a törvények által arra fölhatalmazottak – például az adóhatóság, a bíróság – kereshet információt. A települések önkormányzata e
népesség-nyilvántartásból tudhatja, ki a város, a falu legidősebb lakója.

Matrónák között

Szerencsére készültem, s mivel elmondtam, hogy a dolgok jelen állása szerint két hölgy, egy 106 és egy 105 éves néni, Szőke Istvánné és Csókási Józsefné is lakik a körtöltésen belül, átmentem a vizsgán. András bácsi erre elmosolyodott.

– De azért a férfiak között ugye, én vagyok az első? – kérdezett, s egy perc múlva már nevetéssel telt meg a Tarján városrészi kis panellakásának nagyobb szobája. Gyorsan kiderült ugyanis: bár Kovács András hallása nem tökéletes, és sajnos két éve már annak, hogy nem tud egyedül lábra állni, jó humorát nem veszítette el. Pedig a 104. születésnapjára készülő férfit nem kímélte a sors, munkát keresve gyerekkorától vándorútra kényszerült, így nem volt könnyű elkészíteni a leltárt, hol is élt hosszú élete során.

– Kishegyesen születtem, majd Bilédre költözött a család, onnan meg Temesvárra vitt az utunk, ahol apám fegyőrként dolgozott. Később éltem én Kolozsváron, Páncélcsehen, Nagysajón, Kiszomboron, Mezőhegyesen, Kisteleken, Mezőkovácsházán is, és van annak már tizenöt éve, hogy Szegeden viseli gondomat Viktória – simogatta meg gyengéden lánya kezét András bácsi.

– Ő az én kis tolmácsom, mert nemcsak a lábam fáradt el, a fülem se működik jól, hiába, ennyi év nem múlik el nyomtalanul – mentegetőzött András bácsi, hogy aztán elkápráztasson irigylésre méltó szellemi frissességével, emlékezőtehetségével. Azon ugyan elvitatkozgatott magával egy kicsit, hogy egy vasútvonal építésekor Ferenc Józseffel vagy mégis inkább Horthy Miklóssal találkozott-e, de az ügyet egy legyintéssel le is zárta.

– Tudja, én nem politizáltam soha, ha akart, megtalált az magától is. Például amikor elvitt katonának, majd orosz hadifogolytáborba terelt. De túléltem, itt vagyok, s közben felneveltem három gyereket, Ágnest, Viktóriát, Andrást, mint ahogy éppen háromszor nősültem is. A gyerekek a második házasság gyümölcsei. A munka kötötte le minden időmet, kereskedőként álltam a pult mögött, s akkor örültem igazán, ha elégedett vevőkkel találkoztam. Hívhatták azt a boltot hangyaszövetkezetnek, ÁFÉSZ-nek, kínálhattam ecetet vagy akár festéket.

A múlt században, 1903-ban született Kovács Andrásnak lánya, Viktória viseli gondját. Fotó: Frank Yvette

Kéznél a súlyzó

– Talán ez a szorgalom lenne a hosszú élet titka? – kérdeztem András bácsit, aki felvetésemre csak legyintett, s 104 év tapasztalatával mondta ki a maga igazságát:

– A hosszú élet receptjét még nem találták fel, nem lehet azt megfejteni, kinek mennyi időt kínál a Teremtő, és miért éppen annyit. Az biztos: az élet megpróbáltatásait érdemes jó kedéllyel, vidáman elviselni, mintsem bánkódni minden apróságon. És persze a testet, a szellemet kötelező karbantartani, nehogy lebirkózzon a betegség.

Ami azt illeti: András bácsi mindezekről soha nem feledkezett meg – tudtuk meg lányától. Elmondta: édesapja, ha járni nem is tud, de egykilós kézi súlyzójával még most is naponta megmozgatja izmait. A szellemi táplálékot pedig leginkább a jó könyvektől várja. Ady és József Attila a kedvenc költője, mostanában pedig Tamási Áron-novellákat olvasgat, és állatokról szóló írásokat is gyakran kézbe vesz. Persze azért belekukkant a tévé műsorába is, a természetrajzi, leginkább az állatok életével foglalkozó filmek kötik le. No meg a sport.

– Képzelje, a bunyó a kedvence – nevette el magát Viktória, András bácsi meg élénken helyeselt, mert, mint mondta, a ring világa mindig izgalmas dolgokat kínál. Mint ahogy a szerencsejáték is. Szeged legidősebb férfija, amíg csak lába bírta, minden héten meglátogatta a közeli lottózót, szorgosan töltögette a szelvényeket, de a nagy nyeremények elkerülték.

Legek és titkok

A hivatalosan „valaha élt legidősebb ember", a francia Jeanne Louise Calment 1997-ben hunyt el, 122 évesen. Ő a hosszú élet titkaként a napi egy pohár portóira esküdött. A fehérorosz Hanna Barisevics, aki 2004-ben ünnepelte 116. születésnapját, egyike volt a nem hivatalosan „valaha élt legöregebb embereknek", szerinte a disznóhús, a csemege uborka és a vodka segít az élet meghosszabbításában. A japán Kamato Hongo 116 éves korban távozott az élők közül, elsősorban a zöld teában és a borban hitt, Nagy Britannia 113 éves egykori korelnöke, Lucy Victoria d'Abreu pedig a brandyben és a gyömbérben. A felsoroltak mindegyike tagja egy ritka csoportnak, a szupercentenáriusok közösségének. A terminus a brit gerontológiai kutatócsoport szerint mindenkit jelöl, aki 110 évnél több ideig él. Adatbázisuk szerint 2005-ben 68 szupercentenárius élt világszerte, írja a BBC.

– Azt szeretném, ha végre meglátogatna Fortuna egy nagyobb összeggel! – beszélt vágyairól András bácsi. – És akkor talán megvehetnénk egy elektromos biciklit, hogy járhassam a környéket, hiszen olyan sok minden megszépült itt mostanában. Képzelje, a mi házunkat is éppen most burkolják be, hőszigetelik, festik, igazán szép lesz. Az ablakunk már új, úgy zár, hogy meg se rebben a függöny, lehet kint bármekkora a szél. Ki gondolta volna, hogy műanyagból egyszer majd ilyen csuda dolgokat tudnak csinálni – lelkesedett vendéglátóm. Hozzátette: ő bizony elégedett a mai világgal, bár nyugdíja nem sok, éppen csak valamivel több mint 80 ezer forint. De ha azt vesszük figyelembe, hogy amikor nyugállományba vonult az 1960-as évek elején, még az ezret sem érte el, igazán szépen gyarapodott – számolgatott András bácsi, huncutul kacsintva felém.

Egészséges, ami jó

Majd a hosszú életet kínáló egészséges táplálkozásra terelődött a szó.

– Egészséges az, ami jólesik. Jaj, ha tudná, mennyire szeretem én a finom töpörtőt, szalonnát, de megeszem a zöldséget, gyümölcsöt is. Persze mindent csak mértékkel, nem szabad nagyon leterhelni a gyomrot. Nagyon hálás vagyok Viktória lányomnak, aki minden földi jóval ellát, gondoz, a szerető családnak is köszönhetem, hogy immár 104. születésnapomra készülhetek – ölelte meg lányát, könnyeit sem titkolva Kovács András.

Elköszönésünk előtt még egy meglepetést kínáltak Kovácséknál: megmutatták András bácsi festményeit, fali díszeit.

– Tájképeket, csendéleteket festett leginkább édesapám, ha ideje engedte, mert ő valóban egyetlen perc tétlenséget sem tudott soha elviselni. És biztosra veszem, ez a lelkesedés, tenni akarás ad neki ma is erőt. Csak így legyen még sok évig! – köszöntünk el egymástól, szép születésnapi ünnepet kívánva november 8-ára.

Családi fotókkal igazolja Kovács András, valamikor ő is volt fiatal. Fotó: Frank Yvette

Minihistória

Bár Szeged legidősebb férfija kerülte a politizálást, a történelmi múlt rejtelmeibe sem kívánt alámerülni, mi azért idézzük fel, mit is élt meg az idős úr hosszú élete során. Már 11 éves volt, amikor kirobbant az I. világháború. Fiatalember, amikor az országot megrázza a trianoni tragédia, s Kovács András, aki a ma Vajdasághoz tartozó Kishegyesen született, a napjainkban Románia nagyvárosaként fejlődő Temesváron lett román állampolgár.

Éppen harmincéves, amikor Hitler hatalomra jut, negyven, amikor Teheránban Churchill, Roosevelt és Sztálin elrendezi a II. világháború utáni világ sorsát.

András bácsi ötvenedik születésnapjára készült, amikor felavatták a Népstadiont, 60 éves korában fejeződött be hazánkban a falvak villamosítása. Hetvenévesen olvashatta a hírt: átadták a Tiszán a kiskörei vízlépcsőt, s immár irányítószámot kell írni a levélre.

Nyolcvanéves, amikor felavatják a paksi atomerőmű első reaktorblokkját, s 90 évesen nézhette végig a televízióban Horthy Miklós kenderesi újratemetését, Antall József miniszterelnök búcsúztatását. Végezetül egy adat: Kovács András életében több mint ötven kormány váltotta egymást Magyarországon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legnépszerűbb éjjeli étel Szegeden: a hamburger

Szeged - Ha netalántán éjjel megéhezünk, Szegeden ma már számtalan helyen étkezhetünk. Éjszakai… Tovább olvasom