Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

109 millióba kerülhet Lengyel menesztése

Százkilenc millió forint kifizetésére számít Szeged önkormányzata Lengyel József munkaügyi perei kapcsán. Ebből, a már megszületett jogerős határozatok értelmében – a különféle járulékok, költségek mellett – közel 70 millió a volt fürdőigazgatót illeti. Három év után a bíróság kimondta: jogellenes volt a fölmondás.
Lengyel József már 2003-ban is másképp emlékezett a fürdősztorira, mint az őt leváltó önkormányzat. Fotó: Schmidt Andrea
Százkilenc millió forint kifizetésére számít Szeged önkormányzata Lengyel József munkaügyi perei kapcsán. Ebből, a már megszületett jogerős határozatok értelmében – a különféle járulékok, költségek mellett – közel 70 millió a volt fürdőigazgatót illeti. Lengyel Józsefnek még 2002-ben mondtak föl. Az elküldött cégvezető beperelte korábbi munkaadóját. Három év után a bíróság kimondta: jogellenes volt a fölmondás.

Tőkét kellett emelnie Szeged önkormányzatának a városi fürdőüzemeltető cégnél, hogy kifizethessék Lengyel Józsefet. Jogerős bírósági határozatok alapján a céget 109 millió forint megfizetésére kötelezték, a társaság ezt saját erőből nem tudja megfizetni, ezért törzstőkéjének 109 millió forinttal való megemelését javaslom – áll Botka László polgármester előterjesztésében. Emiatt a városnak hosszú lejáratú hitelt kell fölvennie.

Apróságon múlt

Lengyel győzelme egy „apróságon" múlt. Munkaszerződése szerint őt csak a fürdőcég taggyűlése küldheti el. A kft.-nek két tagja volt, de az egyik csak a cégjegyzék szerint létezett a felmondáskor, hiszen már hónapokkal korábban megszűnt. A bíróság szerint azonban – a „közhitelesség elve" miatt – az számít, mi szerepel a cégjegyzékben. Az önkormányzat tehát egyedül nem mondhatott föl Lengyelnek.

Lengyel József 2000-től dolgozott a városi fürdőcégnél. A 2002-es önkormányzati választások után nem sokkal telefonon hívták a városházára, ahol közölték vele, hogy azonnal távoznia kell a cég éléről – erről 2002 decemberében hivatalosan a városi közgyűlés döntött.
Lengyel a munkaügyi bírósághoz fordult és azt kérte, mondják ki, hogy a felmondás jogellenes. Ezen túl több címen különböző összegek megfizetését kérte. Az ügy megjárta a Legfelsőbb Bíróságot is, végül a Szegedi Munkaügyi Bíróság hozott 2006-ban ítéletet, ezt a megyei bíróság helybenhagyta – az ítélet jogerős. A bíróság kimondta: Lengyelt jogellenesen küldték el rendkívüli felmondással, ezért – különböző címeken – körülbelül hetvenmillió forintot kell neki kifizetni. Ehhez jön még ezen összegek többéves kamata és a perköltség.

Milliók, tételesen

Az eddigi bírósági határozatok alapján a Szegedi Fürdők Kft.-nek a következő összegeket kell Lengyel Józsefnek kifizetnie:
21 millió 50 ezer 826 forint elmaradt munkabér,
30 millió 84 ezer 984 forint végkielégítés,
254 ezer 544 forint szabadságmegváltás,
5 millió 14 ezer 164 forint „átalány-kártérítés",
47 ezer 727 forint költségtérítés,
10 millió 28 ezer 328 forint versenytilalmi megállapodásból eredő követelés,
2 millió 193 ezer 143 forint elmaradt munkabér.
Ehhez jönnek még mindezek kamatai és a perköltség.

A megítélt pénzösszeg nagyságrendjét érzékelteti, hogy annak fele elég lenne az újszegedi Gyógy- és Termálfürdő felújításához. A Kft. idei üzleti tervéből kiderül: 35 millió forintot remélnek pályázaton erre a célra.
Botka László polgármester az ügyről nem nyilatkozott, Szentgyörgyi Pál alpolgármester írásos nyilatkozatot adott ki. Ebben kiemelte, hogy a mostani döntés ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtanak be. Szerinte a bírósági döntés minden képzeletet felülmúló mennyiségű pénzhez juttatja Lengyel Józsefet. Az önkormányzati cégnek körülbelül százmillió forint költséggel kell számolnia. Kiemeli, hogy Lengyel munkaszerződését a város korábbi polgármestere közgyűlési felhatalmazás nélkül fogadta el és írta alá. Az ügyvezető munkaviszonyának felmondásáról viszont az önkormányzat jelenlévő tagjai egyhangúlag döntöttek. Szentgyörgyi fölhívja a figyelmet arra, hogy ha a kft. másik tagja meg nem szűnik, akkor azt maga Lengyel képviselte volna; a bonyolult cégjogi formai hiba kialakulásában pedig maga a volt ügyvezető is közreműködött.

Lengyel Józsefet megkerestük, és a jelenleg az Esztergomi Fürdő Zrt. vezérigazgatója a következőt nyilatkozta: „Felmentésem után jogi képviselőm útján megkerestem a város vezetését, azért, hogy peren kívüli megállapodás születhessen. Szeretném hozzátenni, hogy a megítéltnél nagyságrendekkel kevesebb pénzt is elfogadtam volna, emellett felajánlottam segítségemet utódomnak az Anna fürdő felújításával kapcsolatosan. Teljesen elutasító választ kaptam, így kénytelen voltam a bíróságon megvédeni az igazamat."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A VB szurkolói klubban a DM sztárvendége volt Lékó Péter

A szegedi, Széchenyi téri labdarúgó-világbajnoki szurkolói klub sztárvendége volt Lékó Péter… Tovább olvasom