Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

10 év alatt 9 milliárd forint: sokan nehezen fizetik vissza a felvett diákhitelt

Csongrád megye - 9 milliárd 334 millió forint diákhitelt vett fel 13 ezer 368 Csongrád megyében tanuló 10 év alatt. Jubilál a magyarországi felsőoktatás hitelezési rendszere – de nem mindenkinek ünnep ez: sok diplomás évek óta csak a kamatokat törleszti.
– Három éven keresztül vettem fel a diákhitelt, 2005-ben végeztem nyelvtanárként – meséli Nagy Zoltán. A harmincéves fiatalember amint végzett, külföldre ment dolgozni. Azt mondja: legfőbb célja nem nyelvtudásának tökéletesítése volt. Nem akarta 750 ezer forintos mínusszal kezdeni a nagybetűs életet. Fél évig mosogatott egy németországi étteremben, ebből fizette vissza a kölcsönt, egy összegben.

Sarkadi Márta, a Diákhitel Központ munkatársa elmondta: a visszafizetést csak a hallgatói jogviszony megszűnése utáni negyedik hónap első napján, illetve legkésőbb a 40. életév betöltése után kell elkezdeni. – Az első két törlesztési évben a minimálbér 6, illetve 8 százalékát kell törleszteni havonta. A harmadik évtől a bruttó átlagjövedelem 6, illetve 8 százaléka a kötelező havi részlet – mondja a kommunikációs munkatárs.

Roadshow

Országos roadshow-val ünnepli fennállásának 10. évfordulóját a diákhitel. Szerdán Szegeden főleg gazdasági tanácsokkal, külföldi munkavállalást segítő tippekkel látták el az érdeklődőket. Este az Ifjúsági Házban koncerttel feledkezhettek meg a diákok a közeledő törlesztési kötelezettségről.

Molnár Líviának közel 1,5 millió forintos tartozása van.

– Amikor egyetemre kerültem, anyukámék azt mondták: nem tudják finanszírozni az ittlétemet, csak a diákhitellel – meséli a Szegeden végzett, biológia szakos lány. Egy éve diplomázott, 4 éven keresztül vette fel a hitelt, mindig a maximális összeget. Alacsony fizetéséből mindössze a minimális, 4420 forintos havi összeget tudja befizetni. Ez a kamatok egy részének törlesztésére elég, az alapösszeg így nem csökken.

Sarkadi Máriától megtudtuk: 307 ezer 630 hallgató összesen 217 milliárd 955 millió 24 ezer forint diákhitelt vett fel eddig. Csongrád megyében 10 év alatt összesen 13 ezer 368-an folyamodtak 9 milliárd 334 millió 323 ezer forint kölcsönért.

Diákhitel külföldön

Az Európai Unió tagállamai közül hét országban működik valamilyen típusú diákhitel. Két fajtája jellemző: a fix futamidős kölcsön, amelynél 10–20 év a visszafizetés időtartama, 1–2 év türelmi idő mellett. Svédországban és Nagy-Britanniában a magyarországihoz hasonlóan jövedelemarányos a konstrukció. A hitel Franciaországban és Németországban kamatmentes. Hollandiában bizonyos tanulmányi eredmény esetén ösztöndíjjá alakul.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2011. április 27. 09:14
    „Nagyjaink nem voltak rákényszerülve erre, vajon miért?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több ezer ballagó és érettségiző

Pénteken és szombaton rendezik a ballagásokat a középiskolákban, hétfőn pedig kezdődnek az érettségik. Tovább olvasom