Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

10 ezer tál eledelt kapott a Tappancs a lájkolóktól

Szeged - 4 ezer kilogramm kutyatápot kapott a szegedi Tappancs Állatvédő Alapítvány. Az egyik közösségi portál több mint 10 ezer látogatója "tetszikeléssel" gyűjtötte össze a rengeteg kutyafinomságot.
Kalinka, Csetres Johnny, Rambó és Lujzika - mindnyájan a szegedi Tappancs állatmenhely régi lakói. Az öreg, fekete Rambó körülbelül öt évvel ezelőtt költözött oda Dorozsmáról, akkor még szívesen játszott - mára totyogni is alig bír, néhány éve szívbeteg. Csetres Johnny a testvéreivel együtt került a menhelyre, egyszer örökbefogadták, de megbetegedett, "csetres" lett a járása - így azonban már nem kellett a gazdinak, ezért visszakerült a Tappancshoz. Az öreg Lujzika utcán született kölykeit már más neveli, Kalinka pedig csontsoványan került a menhelyre: betegen kóborolt, hólyagdaganata volt, katéterezni kellett - most pedig elégedetten nyújtózott végig a zöld fűben, miután degeszre tömte hasát a finom kutyatáppal.

Az említett négy kutya és még 266 társuk nagy ajándékot kapott az egyik legnépszerűbb közösségi oldalt használó állatbarátoktól, akik lájkolták a Pedigree Örökbefogadási Programot; ezzel klubtagokká váltak, és fejenként egy tál eledellel járultak hozzá a menhelyi kutyák helyzetének javításához. Azt is a klub tagjai döntötték el, hogy melyik menhely kapja az összegyűlt eledelt: a legtöbb szavazatot kapott menhely nyerte ugyanis az eddig csatlakozók után járó 10 ezer tál, vagyis 4000 kilogramm szárazeledelt. Hatalmas meglepetésre a szegedi Tappancs Állatvédő Alapítvány lett a győztes, a négylábúknak járó étel gyártója és a program ötletgazdája, a Mars Magyarország munkatársai hozták el Szegedre a rengeteg kutyafinomságot.

4000 kiló kutyatápot kapott a Tappancs állatmenhely. Fotó: Garai Szakács László (galéria)

- Nagyon sokan kampányoltak mellettünk, el sem tudom mondani, mennyire örülünk a nyereménynek - magyarázta Farkas Gabriella a menhely vezetője, a győzelmet bizonyító oklevelet szorongatva. - Ilyen finom tápot a menhelyi kutyák nagyon ritkán kapnak, olcsóbbal etetjük őket. Egy nap körülbelül 80 kiló táp szokott elfogyni, a 270 kutya között találni egészen nagytestűeket és igen picikéket is. A 2000 kiló nagyon sokáig elegendő lesz nekik - mondta mosolyogva Farkas Gabriella.

A megadományozott menhely ugyanis tovább jótékonykodott: a nyeremény felét továbbajándékozták másik három rászoruló (árvíz- vagy belvíz sújtotta) menhelynek: a sátoraljaújhelyi, a vasadi és a győri állatmenhely egyenlő arányban kap a 2000 kiló kutyatápból. - Örülünk, hogy a segítséggel mi is segíthettünk másoknak - árulta el a szegedi menhely vezetője. Azt mondta, az örökbefogadás is ilyen: aki menhelyről visz haza egy kiskutyát, az egy másiknak is segít: a felszabadult helyre újabb ebet tudnak befogadni.

- Külföldön már találkoztam hasonló kezdeményezéssel, így rögtön csatlakoztam, amikor megláttam a magyar programot - mondta Szerencsés Tilla, az egyik klubtag a több mint 10 ezerből, aki lájkolt és szavazott. A kampány tavasszal kezdődött, október 4-én adták át az első adag eledelt - eddig 10 ezer 207-en biztosították tetszésükről a programot a közösségi portálon.

A lájkolás pedig folytatódik: a felhasználóknak nem kell többet tenniük, mint "tetszikelni"; a kutyusok pedig hálásak az ételért. Az adományokat tovább gyűjtik december 31-éig, és 2011. január 15-éig a Mars Magyarország munkatársai eljuttatják az újabb adag kutyaeledelt a legtöbb szavazatot kapott menhelynek.

Olvasóink írták

91 hozzászólás
 • 91. bélás 2010. október 11. 10:15
  „Szia.
  Megjelöltelek Benneteket, és írtam is pár sort.”
 • 90. t11 2010. október 08. 15:54
  „Ó, de jó!!! :) Iwiw-en is van a Tappancs - Tappancs Állatvédő Alapítvány klub! :) Csatlakozz! :)”
 • 89. bélás 2010. október 08. 09:55
  „88. t11 2010.10.08. 07:46
  Szia.
  Bocsi, csak szabit kértem.Nem vok fent, csak iwen :( ott ha fentvagytok megtalállak
  nem tettem le róla, mert anyámnak is megmutattam az új jövevényt, és úgy tetszik neki, hogy már ma ki akar menni megnézni, az Ő ötlete volt, hogy tappis kutyát hozzak, ne almosat.
  Szerintem a látogatásból szombat lesz.”
 • 88. t11 2010. október 08. 07:46
  „Szia Bélás!
  Visszanéztem másnap, nem voltál itt, azt hittem, letettél a dologról, ne haragudj!
  Facebook-on fent vagy? Mert akkor a Tappancs oldalán egyszerűbben meg lehetne beszélni a dolgokat!”
 • 87. mazsom 2010. október 07. 16:55
  „86: köszi a kimerítő válaszokat. Ennyi infót nem vártam ... ;)

  Ha nem tetszik a mit csinálnak mutasd meg hogyan kell, csináld jobban. Hajrá!”
 • 86. baloghkatica 2010. október 07. 11:16
  „84: a szervezet szerződései elvileg nyílvánosak, kérdezd meg őket! :)

  én azt mondom, amit a tappancsot hívva a telefont kezelő néni regélt el abban az 5-10 alkalomban, amikor baj megoldása képpen hívtam őket... ezt pakoltam össze magamban :D

  Sok a baj, minden szervezetre szükség van, de az állszentségre nem! A tappi pedig álszent!”
 • 85. bélás 2010. október 07. 11:00
  „73. t11 2010.10.05. 20:52

  Szia. Jó lenne beszélnünk valamelyik oldalon, mindegy melyiken, csak mond meg melyiken leszel.
  Érdekel a kutya”
 • 84. mazsom 2010. október 07. 09:29
  „baloghkatica ügyes vagy, továbbra is jól nyomod, grat

  Hány fizetett alkalmazottja van a Tappancsnak és ők vajon mennyit kereshetnek?
  Mégis mekkora összegeket kaphat a Tappancs a településektől a szerződések kapcsán?
  Milyen állatokat érintő feladatokat vállaltak ők át a településektől?
  Mekkora is lehet akkor az az éves büdzsé?

  Kérlek válaszold meg kérdéseim, hiszen szemmel láthatóan minden információ birtokában vagy és az objektivitás zászlaját magasra tartva mondasz véleményt. Add hát át mérhetetlen tudásod néhány picinyke morzsáját a pórnépnek, had lássunk be mi is, egyszerű halandók az alapítvány gonosz működését elleplező rózsaszín függöny mögé ;)”
 • 83. baloghkatica 2010. október 06. 22:43
  „81: jut eszembe, nem teljesen önkéntes a tappancsia, hiszen fizetett alkalmazottai vannak a kiemelkedően közhasznú minősítésű feladatokra!

  Tappancs számos településsel szerződéses viszonyban áll a kóbor állatok összeszedésére, amiért havi díjakat kap (Röszke, Szeged, Sándorfalva, stb-stb...) átvállaltak a településektől egyes állatokat érintő feladatokat!

  Ez már korántsem önkéntes munka, hiszen 1%, támogatás, pályázat, havidíj formájában majdnem 50 milkós az éves büdzsé!”
 • 82. baloghkatica 2010. október 06. 22:38
  „Vagy ott inkább pénzzel olajzod a dolgot? Tedd itt is, hidd el lesz eredménye... ;) Vagy esetleg már tetted? Adományoztál a Tappancsnak 1%-ot....?

  Jujj, ez így megy tappancsiában?! Nem mondtál újat.

  :D”
 • 81. mazsom 2010. október 06. 18:09
  „baloghkatica jól nyomod
  Van egy önkéntes munkán, adomány pénzen működő alapítvány és te azt várod tőlük, hogy rohamkocsival, szirénázva azonnal a helyszínen teremjen Dr.Doolittle ha méltóztatsz nekik telefonálni. Wow Nyilván egy társasház közös képviselője is azonnal rendelkezésedre áll akár éjszaka is ha akarsz tőle valamit, vagy pl. az áramszolgáltató is tüstént intézkedik, ha megcsörgeted őket.
  Józan paraszti ésszel belátható, hogy a menhely kapacitása véges (ahogy nem tudsz egy literes kancsóba sem 1,5 liter vizet tölteni - ugye egyszerűbb példa már nem kell...). A várólista ezért alakult ki. Ahogyan pl. a kórházakban is. Gondolom ott is osztod az észt, ha az orvos tüstént nem ugrik a kedvedért. Vagy ott inkább pénzzel olajzod a dolgot? Tedd itt is, hidd el lesz eredménye... ;) Vagy esetleg már tetted? Adományoztál a Tappancsnak 1%-ot....?”
 • 80. Zebra 2010. október 06. 17:32
  „79.
  Képtelen vagy megérteni, hogy egy menhelyen nem műtenek elütött állatokat???
  Azt az állatorvos végzi.

  A tanya szó jelen esetben magára a helyre utal (tehát hogy nem egy belvárosi lakás), a menhely pedig a funkciójára (tehát hogy nem egy állatorvosi rendelő).”
 • 79. baloghkatica 2010. október 06. 15:19
  „Egy kis tanya? Ez nem egy nagy állatmenhely?! Mert az összes állat védelmében kérnek támogatást a hirdetéseikben! Nagyobbnak látszik, jobbnak mutatja magát, mint ami....

  Szóval nem menhely, hanem egy tanya!?!”
 • 78. Hell-icon 2010. október 06. 13:56
  „69. hozzászólás baloghkatica 2010.10.05. 19:10

  Szóval te komolyan azt hiszed, hogy egy _tanyán_ képesek ellátni egy súlyos sérült (saját szavaiddal élve lógó belű) állatot??? Komolyan gondolod, hogy egy _tanyán_ van ehhez műtő, szükséges felszerelés, állatorvosi ügyelet a nap 24 órájában???
  Túl sokat nézhetted az animal planetet.
  Max. egy kis vizsgálót tudok elképzelni, de az meg az ilyesmire alkalmatlan.”
 • 77. Adrinka 2010. október 06. 12:08
  „Szegény állat nem tehet arról, hogy kidobják:S Ugyan úgy az árvák sem, hogy a szüleik eldobják őket maguktól :S Sajnos ilyenek az emberek :S De mindenki megérdemel még 1 esélyt az élettől legyen az ember, állat vagy bár mi.”
 • 76. baloghkatica 2010. október 06. 10:01
  „Na azért ez durva! Az állatokért az ember a felelős, szóval inkább a helytelen állattartókat kellene ezzel jutalmazni!”
 • 75. THE 2010. október 05. 23:09
  „Béla a szomszédom szerint 4 tonna elaltató anyagot kellett volna kapniuk, és megoldódik a probléma.
  Én mondtam neki, hogy nem szép tőle.”
 • 74. Smerdis_of_Arshak 2010. október 05. 22:56
  „asszem nincs ma magyarországon olyan téma, ami alatt ne kezdődne el a mocskolódás, hörgés öt percen belül. pontosan olyan ez az ország, amilyenné tesszük. és marhára nem csak a politikusok tehetnek erről.”
 • 73. t11 2010. október 05. 20:52
  „Esetleg még ajánlanám ezt az oldalt http://www.tappancstanya.hu/hu/info/ado-1-szazalek
  ha nem tudnám, hogy teljesen felesleges
  Azért, más, akit esetleg érdekel, nézze meg! :)
  Jó éjszakát Mindenkinek! :)”
 • 72. t11 2010. október 05. 20:16
  „BORZASZTÓAK VAGYTOK
  51.
  nem vagyok a csöppséged
  Te kezdted a mocskolódást, erre írtam, gyere ki...
  önkéntes munka, már egyszer írtam: ellenszolgáltatás nélkül végzett munka...
  amúgy örülök, hogy jól keresel! :)
  69.
  Megkövetlek kedves baloghkatica:
  Milyen pénz az NCA forrása?

  Az NCA a központi állami költségvetéstől kapja a pénzt. Ennek a nagysága nem évenkénti alkudozások eredménye, hanem a törvényben megállapított összeg: pontosan annyi pénz megy automatikusan az alapba, amennyit az előző évben az adózók civil szervezeteknek ajánlottak fel (1%-os felajánlások)!!!
  Amennyiben azonban az NCA forrása így nem érné el az SZJA 0,5 %-át, az állam eddig az összegig kiegészíti az Alapprogramnak juttatott összeget. Fontos! A civil szervezeteknek közvetlenül felajánlott pénzek ugyanúgy eljutnak a szervezetekhez mint eddig, ez egy plusz, különálló pályázati keretet képez.

  TEHÁT: BUZDÍTSATOK EMBEREKET HOGY MINÉL TÖBBEN AJÁNLJÁK FEL 1%-UKAT BÁRMILYEN SZERVEZETNEK!!!
  "Az 1% felajánlása nem kerül semmibe sem, de nagyon sokat segít! Sajnos 10 adózóból mindössze 4 él a befizetett adó1%-ának nonprofit szervezetek felé történő felajánlással."

  Amúgy én is, mi is adózunk, nem csak Te...

  Úgy gondolom, minden Rátok vesztegetett szó felesleges, amiket írtok, azzal Magatokat minősítitek.

  TOVÁBBRA IS CSAK AZT TUDOM ÍRNI, LEGALÁBB SEGÍTSETEK MÁS RÁSZORULÓ SZERVEZETEKET, KIS IDŐTÖK BIZTOS VAN RÁ!

  Jó éjszakát, további szép napokat!”
91 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fürdők titka - Mórahalmon is

Mórahalom - Az Ismeretlen ismereteink, avagy fürdőkultúránk elfeledett titkai című felhíváshoz… Tovább olvasom