Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

10 millióra büntették a Szegedi Paprika Zrt.-t

A 2004-es paprikabotrányban érintett Szegedi Fűszerpaprika ZRt. és vezetőinek büntetőperében pénteken hirdettek ítéletet a Szegedi Városi Bíróságon. Az ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés vádpontban mindhárom vádlottat felmentették, a fogyasztók megtévesztéséért pedig két vádlott kapott pénzbüntetést. Az ügyész a felmentések ellen fellebbezett.
Az év elején kezdődött "paprika-per" pénteki ítélethirdetésén az ártalmas közfogyasztási cikkel való visszélés vádpontjában mindhárom vádlottat felmentették. Ez ellen az ügyész fellebezést nyújtott be, mert szerinte nem volt megalapozott az ítélet.

A második vádpontban, azaz a fogyasztók megtévesztésében, két vádlottat talált bűnösnek a bíróság - az elsőrendű vádlott 700 ezer, a másodrendű pedig 240 ezer forintos büntetést kapott. Az ítélet ellen a védőügyvédek fellebeztek. Az ügyben érintett harmadrendű vádlottat a taláros testület felmentette, az ügyész azonban fellebbezett.

A szegedi fűszerpaprika-ügy tárgyalása még február 7-én kezdődött. A vád szerint a Szegedi Fűszerpaprika Zrt. vezérigazgatója, a cég fűszerpaprika üzletágának vezetője, valamint a cég gyártásvezetője folytatólagosan elkövetett, ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés bűntettét és folytatólagosan elkövetett, fogyasztó megtévesztésének vétségét követte el.

A vádirat szerint az ausztriai székhelyű Kotányi Kft. 2004. májusában jelezte a cégnek, hogy az általa kiszállított árunak magas az aflatoxin-tartalma és meghaladja a korábban megszabott laboratóriumi, 5 mikrogramm/kg határértéket. A Kotányi Kft. reklamációját a Szegedi Fűszerpaprika ZRt. jogosnak találta, ezért visszavette a korábban elszállított 20 tonna paprikát, majd a visszavásárolt, kifogásolt paprikát eladta. Egy részét belföldi csemegőrleményként értékesítették - több mint 3500 kilogrammot; másik részét pedig 50 százalékos úgynevezett higított fűszerpaprika-őrleményként visszaszállították az osztrák cégnek.

A másik vádpont a fogyasztók megtévesztése, amelynek az adott alapot, hogy a cég Dél-Afrikából, Peruból és Brazíiliából 2003-ban félterméket, valamint Spanyolországból paprikaőrleményt vásárolt, amelyeket továbbértékesített "szegedi paprikaként", illetve a csomagoláson feltüntették a "Magyar Termék Nagydíj" és a "Kiváló magyar élelmiszer" feliratokat és ezzel tévesztették meg a vásárlókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árulja autóit és összevon a megye

Hatvankilenc autójából harminckilencet elad, kis kincstárat hoz létre, és szociális intézményeit is… Tovább olvasom