Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

10 percnél is hamarabb ott a segítség - új eszközök segítik az önkéntes tűzoltókat


Több mint 16 millió forint érkezett a megyében működő önkéntes tűzoltó-egyesületekhez és mentőcsoportokhoz. 2018-ban eddig 164 esetben riasztotta a szegedi főügyelet valamelyik önkéntes egyesületet.
Az BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság minden évben pályázatot hirdet önkéntes tűzoltó-egyesületeknek és mentőszervezeteknek. Csongrád megyéből idén 25 pályázat érkezett a kiírásra, mindegyik pozitív elbírálást kapott. Így összesen több mint 16 millió 176 ezer forintot nyertek eszközökre, ifjúságnevelésre, hagyományőrzésre, működési költségekre, szakmai tanfolyamokon történő részvételre, pályaalkalmassági vizsgálatokra, EDR-rádiókra, szertárépítésre és -felújításra, valamint védő- és technikai felszerelésekre. A vadonatúj felszereléseket az egyesületek és a mentőcsoportok képviselői pénteken vették át a szegedi kirendeltség épületében.
Új eszközök segítik az önkéntes tűzoltókat - GALÉRIA. Fotó: Kuklis István

– Az egyesületek nagy segítséget jelentenek olyan esetekben, amikor egy időben több helyszínen is be kell avatkozniuk a tűzoltóknak. Ugyanilyen fontos az egyesületek szerepe abban is, hogy a gyors beavatkozásokkal megakadályozzák a tűz továbbterjedését. Sok esetben az önkéntes tűzoltók azok, akik elsőként érkeznek ki a káresetek helyszínére. Néhány évvel ezelőtt célként tűztük ki, hogy a kivonulási időt 10 percre redukáljuk, ez sikerült az önkéntesek által, sőt jóval az alatt marad. Köszönet illeti meg őket, hiszen szabadidejüket áldozzák mások értékeinek, életének megmentésére – emelte ki az átadón Szatmári Imre tűzoltó dandártábornok.

Mint elhangzott, a megyében működő önkéntes tűzoltó-egyesületek 2017-ben a beavatkozások mintegy tíz százalékában segítették a hivatásos egységek munkáját. A tavalyi évben például összesen 252 beavatkozásban közreműködtek a megyei önkéntesek, 2018-ban pedig eddig 164 esetben riasztotta a szegedi főügyelet valamelyik önkéntes egyesületet. Búvárokból, alpintechnikai szakemberekből álló szervezeteik 2018-ban eddig 43 esetben végeztek mentéseket, illetve vettek részt különböző gyakorlatokon.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az építkezésnél derült ki: a szomszédé a terület - Autóval már nem lehet a ház elé állni

Az építkezésnél derült ki: a szomszédé a terület - Autóval már nem lehet a ház elé állni
Gyalog is alig tudnak bejutni, autóval viszont már biztos nem lehet megállni Szélék háza előtt. A szomszéd kerítése ráépül a házukra, akadályozva ezzel közlekedésüket. Tovább olvasom