Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

10 új szegedi mestertanár

Szeged - Rekordszámú a szegedi díjazott, pedig az idei Országos Tudományos Diákköri Konferencia mestertanári pályázata még le sem zárult – tudtuk meg Csendes Tibortól.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara oktatási és tudományos dékánhelyettese emlékeztet: két éve 9 szegedi mestertanárnak örültek. Ez akkor ugyanúgy csúcsnak számított, mint a legújabb eredmény: az idei 10 ilyen díjjal ugyancsak „aranyérmes" az SZTE, míg a képzeletbeli „ezüstös" és „bronzos" két universitas – a Budapesti Műszaki Egyetem és az ELTE – összesen 9 mestertanári díjat gyűjtött.

Legekre vadásztunkban kiderült: 4 mestertanárral több egyetem is büszkélkedhet, ellenben szegedi sajátosság, hogy a TTIK idén is 5 díjat szerzett, mint két évvel ezelőtt. A szegedi természettudósok 2009-ig 38 mestertanári címet gyűjtöttek össze – közülük például Papp Katalin, Halász János, Gulyás Sándor kétszer is.

A 10 új szegedi mestertanár: az ÁJTK-ról Hajdú József; az ÁOK-ról Csont Tamás; a BTK-ról Barna Gábor (néprajz) és Németh Dezső (pszichológia); a TTIK-ról Papp Tamás és Rákhely Gábor (biológia), Kovács Attila (fizika), Visy Csaba és Péter Antal (kémia); a ZMK-ról Újváriné Illés Mária (zenetörténész).

35 éves a legfiatalabb idei díjazott: Németh Dezső. A nem tudatos tanulást kutatói témául választó pszichológus szinte egy tucat olyan tanítványt indított el úgy a kutatói pályán, hogy az ifjú dolgozata az Országos Tudományos Diákköri Konferencián dobogós helyezést ért el.

– A filmkészítéshez hasonlatos a tudományos munka: a rendező, az operatőr, a színész, vagyis sok ember közös munkájának eredménye, miközben mindenkinek fontos a feladata – érzékelteti munkája lényegét. Az egykor a szegedi Ságvári-gimnáziumban érettségiző tudós amerikai vendégtanárként leste el és honosította meg a hangyaszorgalmú csapatmunkát – az ötleteléstől kezdve a kutatómunkán át a tanulmányírásig.

Olvasóink írták

  • 1. szeti 2011. július 17. 14:19
    „Gratgrat!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ottó a Szegedi Vadaspark új sztárja

Újabb kis jövevénnyel gyarapodott a Szegedi Vadaspark: nemrégiben megszületett Ottó, a tapírcsikó. Tovább olvasom