Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

110 terasz várja a vendégeket Szegeden

Szeged - A terasz nem olcsó mulatság, mégis évről évre több szegedi vendéglátós dönt úgy: előkerttel csalogatja a vendégeket. Körülbelül száz-száztíz mediterrán kiülőt építenek idén is a város egész területén. Az A Cappella virágokkal, a Szeged étterem lámával csalogatja majd a vendégeket.
Itt a tavasz, Szeged belvárosában sorra nyitnak a teraszok. Igaz, jó néhány szinte be sem zárt. A Kárász utcai A Cappella cukrászda előtt például február közepe óta kint állnak az asztalok.

– Mivel a Kárász utcán kevés a pad, szerettük volna, ha a vendégek a hideg időben is le tudnak ülni, még akkor is, ha csak egy pogácsát fogyasztanak. Közben figyelhetik a Kárász utcai forgatagot – mondta Gyuris László tulajdonos. Elárulta, idén nem bővítik a teraszt – marad a negyven asztal, ahol körülbelül száz vendég tud helyet foglalni –, azonban új és még színesebb virágokkal díszítik.

Napfényben fürdő terasz a Kárász utcán. Fotó: Schmidt Andrea
Napfényben fürdő terasz a Kárász utcán.
Fotó: Schmidt Andrea

A terasz nem olcsó mulatság, de a szegediek és a turisták is kedvelik. Ezért dönt úgy évről évre egyre több vendéglátós, hogy a szokottnál korábban pakolja ki az ülő alkalmatosságokat. Ácsné dr. Gunda Judittól, az önkormányzat általános igazgatási irodájának vezetőjétől megtudtuk, a „teraszosodás" idényjellegű, de nincs időponthoz kötve. A tapasztalatok szerint a legtöbb vendéglátós májustól októberig kéri az engedélyt, amit ha akar, meghosszabbíthat, s évente, de akár öt évre előre is kérhet. A belvárosban 600, a belvárostól a körtöltésig tartó területen 400, a körtöltésen kívül pedig 300 forint négyzetméterenként a terasz bérleti díja havonta.

Tervrajzot is kérnek

A vendéglátós közterület használati kérelmet nyújt be harminc nappal a terasz építése előtt, amelyhez egy rajzot is csatolnia kell a tervezett előkertről. Ha a terasz műemlékvédelmi terület közelében épülne, az önkormányzat véleményezteti a tervet a műemlékvédelmi hatósággal és a főépítésszel. Az előkertekre vonatkozó rendelet nem tartalmaz előírást a terasz méretére, mindig az adott körülmények határozzák meg, hogy mekkora lehet.

– Ötven négyzetméternél nagyobb terasz esetén építési engedélyt kell kérni. Mivel ezt csak nemrég tudtam meg, idén csak április 28-ától tudjuk fogadni vendégeinket a kiülő részen – mondta Perényi László, a Szeged étterem tulajdonosa, aki több újdonságról is beszámolt. A száz férőhelyes teraszt két részre osztják: az Anna fürdő felőli oldalon beszélgetősarkot hoznak létre azoknak, akik étkezni nem szeretnének. Itt ötvenöt-hatvan ember is kényelmesen elfér majd a rattan fotelokban. A meleg hónapokban látványkonyhával is készülnek, az étel a vendég szeme láttára készül el. Májusban a bor jut főszerephez a teraszon – a borfesztivál ideje alatt borászok mutatkoznak be, köztük a soltvadekerti Frittmann testvérek is. A Szeged étterem nemzeti heteket is tervez a Széchenyi téri kiülőre: a dél-afrikai, a dél-amerikai és a cseh konyha ízvilágát ismerhetik meg a vendégek, így például strucchúst és lámahúst is kóstolhatnak a mediterrán teraszon.

Négyzetméterenként 600 forintba kerül a terasz. Fotó: Schmidt Andrea
Négyzetméterenként 600 forintba kerül a terasz.
Fotó: Schmidt Andrea

Kipakolt a Brnói

Szegeden körülbelül 100-110 vendéglátó terasz működik. Az önkormányzathoz mindössze két új igénylés érkezett ebben az évben. Ezek közül az egyik a Brnói étteremé. Győri Zsolt tulajdonos elmondta, a hat asztalt már március 15-ére kipakolták. – Az emberek szeretik, ha körülöttük történik valami. Nem zavarja őket a nyüzsgés, még a mellettük elrobogó villamos sem – hallottuk a tulajdonostól, aki elmondta, nyáron vacsorázni is tudnak majd a vendégek a teraszon. Májustól pedig péntek és szombat esténként élőzene lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresztelő és méregmező a csótánynak

Szeged - A panellakás konyhájában rendszeres „látogató" a csótány és a hangya. Milyen betegségeket hordozhatnak? Milyen gyakran kell irtani őket? Utánajártunk. Tovább olvasom