Délmagyar logó

2019. 02. 15. péntek - Kolos, Georgina -1°C | 9°C Még több cikk.

11 nap múlva eltűnnek a devizaalapú lakáshitelek

Szeged - Február elsejével a legtöbb devizaalapú lakáskölcsönt forintosítják a bankok. Összegyűjtöttük, mire számíthatnak az árfolyamgátasok, mikor lesz az elszámoltatás. Arra is kerestük a választ, mi történik az autóhitelesekkel.
A forintosítási törvénynek megfelelően a bankok 2015. február 1-jén a svájcifrank-alapú jelzáloghiteleket 256,5 forintos árfolyamon forinthitelre váltják.

A frank árfolyama a svájci jegybank lépésének köszönhetően az elmúlt napokban elszabadult. Tegnap 316 forintot ért az alpesi fizetőeszköz, ez a tavaly novemberben bejelentett forintosítási árfolyamhoz képest több mint 23 százalékkal magasabb.

A lakáshitelesek megnyugodhatnak

A törvény szerint a forintosítás a devizaalapú fogyasztói jelzálogkölcsön-szerződéssel és az ingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződéssel rendelkező magánszemélyekre vonatkozik.

Azoknak sem nő már a tartozásuk, akik beléptek az árfolyamgátba: január elseje óta minden lakáshiteles rögzített árfolyamon törleszt. Ugyanakkor az árfolyamgátba lépett ügyfeleknek fontos információ, hogy az elszámoltatással visszakapott pénz először nem a hitelük tőkéjét csökkenti. A banki visszafizetésből először levonják a gyűjtőszámlán felhalmozott összeget, ezután csökkenhet a tőke. A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint a devizahitelesek 172 ezer darab gyűjtőszámlát nyitottak, ezen tavaly novemberig 27,9 milliárd forint gyűlt össze. Eszerint az árfolyamgátba belépett ügyfelek átlagosan 161 ezer 800 forintot halmoztak fel a külön számlán.

Rengeteg autóhitel szűnik meg

Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség titkára lapunknak korábban elmondta, egy 5 éves futamidejű, 2 millió forintos hitelösszegű 2007-ben kötött szerződés után az adós legfeljebb 10-20 százalékot kaphat vissza. Az mfor.hu kalkulátora szerint az az autós, aki 2010-ben vett fel 2 millió forint svájcifrank-alapú autóhitelt 6 évre, most úgy számolhat, tőketartozása közel 200 ezer forinttal nő. Az MNB adatai szerint az elkövetkező 1–5 évben közel 105 milliárd forintnyi deviza-autóhitel jár le.

Autóhitelesek: nincs újabb mentőöv

A forintosítási törvényből az autóhitelesek, a szabad felhasználású hitelt felvevők kimaradtak. Nekik a 316 forintos svájci frank miatt egyetlen hét alatt több mint 20 százalékkal nőtt a tőketartozásuk. Varga Mihály a Kossuth rádió 180 perc című műsorában tegnap reggel kijelentette: a bankoknál vannak programok a nehéz helyzetbe került hitelesek megsegítésére, ilyen eszköz lehet például a futamidő meghosszabbítása a törlesztőrészletek emelkedésének kivédésére. Orbán Viktor a Vasárnapi újság című műsorban elmondta, az autóhitelesek és a személyi kölcsönt felvevők ügyében már nincs dolga a kormánynak. Mint fogalmazott, az árfolyamkockázatot a hitelfevevőnek kell viselnie.

A forintosítási törvény elfogadásakor Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára azt mondta, szakmailag indokolatlannak tartja, hogy egy 8 évvel ezelőtt felvett 10 éves gépkocsihitel „forintosítási procedúráját" a maradék 2 évre végigjárják.

Határidők

A devizaalapú lakáshiteleket február elsején a bankok automatikusan átváltják forintra. Az átszámításnál egy svájci frank 256,47 forintot, száz japán jen 216,3 forintot, egy euró 308,97 forintot, egy amerikai dollár 236,56 forintot ér. Az MNB tájékoztatója szerint az elszámolással kapcsolatos értesítéseket március 1. és november 30. között küldik ki a pénzügyi szolgáltatók. Legkorábban a devizaalapú adósokat tájékoztatják, ők legkésőbb április 30-áig megkapják az elszámolást. A forintalapú kölcsönökkel szeptember 30-áig számolnak el, a végtörlesztők november 30-áig megkapják az értesítőt. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitehetik a táblát: Szeged 30-as zóna

Két újabb 30-as övezetet jelölnek ki Szegeden – Kecskéstelepen és Béketelepen. Ezzel szinte a város teljes területét lefedik a forgalomcsillapított övezetek. Tovább olvasom