Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

120 négyzetméteres szociális bérlakások a belvárosban

Szeged – Csendes, nyugodt belváros vagy élettel teli, nyüzsgő. Mennyit fizetnek a lakást és az üzleteket bérlők, kinek nagyobb a gazdasági szava? Miért lehet továbbadni a bérleményeket, és a „semmiért" is pénzt beszedni?
Milliárdokért megszépültek a belvárosi, kiskörúton belüli paloták, ennek ellenére az elmúlt időszakban tovább élesedett az ellentét a lakásokat bérlők és az üzleteket üzemeltetők között. Előbbiek csendet és nyugalmat – négykor zárjon be minden és kongjon üresen a Kárász utca –, utóbbiak normális, élhető feltételeket szeretnének. Németh Istvánnal, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatójával a bérleti díjakról és az ellentétek kezeléséről is beszélgettünk.

A szociális rendszer szelleme

– A lakások többségének a kiadása évtizedekkel ezelőtt kötött szerződéseken alapul, és ki kell mondanunk ezek szociális bérlakások – fogalmazott Németh István. 2010-re előállt az a helyzet, hogy a '60-as években kiutalt pl. Kárász utcai 100-150 négyzetméteres polgári lakásokat szociális bérlakásként tartjuk nyilván. Az elnök-vezérigazgatótól megtudtuk: örökléssel, bentlakással ill. egyéb jogcímekkel a bérleti jogviszonyt fent lehet tartani, a szerződéseket az érvényben lévő lakástörvény és az arra épülő helyi rendelet okán alapjaiban nem tudja módosítani a tulajdonos önkormányzat. Az elmúlt időszakban háromszorosára emelkedtek a lakbérek, így aki szociális bérlakásban lakik – a bérlők jelentős hányada – a lakhatásért havonta és négyzetméterenként 295 forintot fizet. Aki irodát nyitott bérleményében, esetleg albérletbe adta, 865 forintjába van egy négyzetméternyi bérlemény a belváros szívében. A fentiekből következik: szociális bérlakás címén egy 120 négyzetméteres, Kárász utcai, vagy Feketesas utcai – piaci értéken 25-35 millió forintot érő – ingatlant jogviszonytól függően 35 ezer és 100 ezer forint közötti összegért bérlik az IKV-től.

Belvárosi ingatlanok - 120 négyzetméteres szociális bérlakások. Jószomszédi iszony. Fotó: Segesvári Csaba

Mennyi is az annyi a szabadpiacon?

Társasházi
Bérleti díj: 80 000 Ft
6722, Szeged, Belváros
Lakás: 58 m2
Szeged belvárosában, a Kossuth L. sugárúton

Társasházi
Bérleti díj: 70 000 Ft
6722, Szeged, Belváros
Lakás: 66,85 m2

Társasházi
Bérleti díj: 80 000 Ft
6700, Szeged, Móraváros,
Lakás: 72 m2 Erkély/terasz: 8 m2

Kossuth Lajos sgt. 18-20.
albérlet, albérletek - Lakás
Alapterület: 47 m2
Szobák száma: 1,5
Ár: 55.000 Ft

Űrhajós utca 11.
albérlet, albérletek - Lakás
Alapterület: 56 m2
Szobák száma: 3
Ár: 60.000 Ft

Piroska tér 1.
albérlet, albérletek - Lakás
Alapterület: 55 m2
Szobák száma: 2
Ár: 45.000 Ft

(forrás:oc.hu, albérletszeged.hu)

Óriási a kontraszt a piaci árakhoz képest.
Miért adja szociális bérlakásként bérbe lakásait az önkormányzat, ha többet is kaphatna értük? – tettük fel a logikusnak gondolható kérdést az IKV elnök-vezérigazgatójának. Ebben a kérdésben irányadó - ismételten kihangsúlyozza a vezérigazgató - a lakástörvény és a helyi rendeletek iránymutatásait kell követni. Véleménye szerint ezen a területen is jelentős változásokat kellene végrehajtani törvényi szinten, amelyek eddig elmaradtak. A rendszerváltáskori 19 ezer önkormányzati lakásból 2010-re 4 és fél ezer maradt, aminek az IKV a kezelője a bérleti díjak megállapítása a tulajdonos, azaz Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának a joga.

Mobilitás hiánya

– Egy idős hölgy rendszeresen bombázza az IKV-t, hogy csökkentse a bérleti díját. A hölgy több mint 120 négyzetméteren, egyedül él. Nem akarja eladni a lakását, de fizetni sem szeretne érte. Ez egy nehéz helyzet, és nem tudunk mit tenni. A nyugati társadalmakkal ellentétben a magyarok immobilisak – akkor sem akarnak kisebb lakásba költözni, ha az számukra megfizethetetlen – mondta az IKV-s vezérigazgató. – '99-től 2007-ig eladási moratórium védte a belvárosi, kiskörúton belüli ingatlanokat, leginkább azért, hogy a felújításokat egy kézből tudják vezényelni. Vegyes tulajdon esetén ez kudarcba fulladhatott volna. A tilalom feloldása óta 3,5 milliárd forint bevételhez jutott Szeged városa, mely összeget egyrészt a épületállomány felújítására, másrészt pedig uniós pályázatok önrészének biztosítására fordítják. – közölte a delmagyar.hu-val Németh. A bérleti díjakról megtudtuk: az ország nagyvárosaiban hasonlóak a tarifák, ám egy kicsit szent tehénként kezelik az állami ingatlanok bérleti díjait. A meglévő bérleti szerződések alapján a beszedett bérleti díjak alig fedezik a költségek egy részét, a kötöttség folyamatos veszteséget termel az IKV-nak, ezzel az önkormányzatnak.


Belvárosi ingatlanok - 120 négyzetméteres szociális bérlakások. Ugyan ki akarna kihalt belvárost? Fotó: Segesvári Csaba

Ez egy komoly, névtelen, géppel írott feljelentés

– Már akkor feljelentett az egyik nyugdíjas lakó, amikor még ki sem nyitottam - panaszolta az egyik belvárosi üzlet vezetője. Elmesélte, hogy a Kárász utca - Feketesas utca közötti átjáró lezárását is a "jóindulatú" nyugdíjasnak köszönhetik, így könnyen tönkremegy az átmenő egyetemista forgalomra építő kávézó is. – Ráadásul illegális óvodát is üzemeltet a lakásában az egyik feljelentő, aki a közeli étterem munkatársait is támadja - sorolta sérelmeit a vállalkozó.
Csend legyen!


– A hangosnak vélt üzlethelyiségek miatt rendszeresen feljelentenek bennünket az önkormányzatnál. Azt azonban tudomásul kell venni, hogy mi csak az ingatlanok kezelői vagyunk, ezekben a kérdésekben hatósági jogkörünk nincsen, így ebben érdemben eljárni csak a bejelentések igazolásával vagy igazságtartalmának vizsgálatával tudunk a tulajdonos és annak hatóságainak döntéseihez hozzájárulni - mondta Németh. A vezérigazgató szavaiból kiderült, hogy a tulajdonosnál jelentik fel a kezelőt, akinek a tulajdonosa egyben az ingatlanok tulajdonosa is. A fenti, kicsit kacifántosnak tűnő összefoglalásnak a konklúziója: az önkormányzat bizonyára elutasítja a feljelentőket, ugyanis saját magával szemben nem fog eljárni. – Az üzletek bérleti díjaiból, egyfajta keresztfinanszírozással teremtjük elő a lakások fenntartásához szükséges pénzt. Beszélgetésünkből kiderült: aki a londoni Piccadily-n vagy a párizsi Champs-Elysées-n lakik tisztában van az ott keletkező zajjal. Aki pedig csendet szeretne a külső, nyugalmasabb kerületekbe költözik. Ezért is érthetetlen, miért reklamálnak a piaci ár töredékéért, belvárosi, milliós lakásokat bérlők. – Azt senki se várja, hogy halott belvárosunk legyen. Ez nonszensz. Ráadásul, aki akarja a forgalmi érték 58,2 százalékáért megvásárolhatja ingatlanját és akár már másnap tovább is adhatja, és ha úgy szeretné, csendesebb környékre tud költözni – fogalmazott Németh István.

Albérlet: bérbe adjuk a bérleményt – a különbség után pedig pótdíjat kérünk

Felvetettük Németh Istvánnak, hogy sokak előtt ismert az a helyzet, hogy rengeteg helyen továbbadják az IKV-s bérleményt, és ezt miért engedi a cégük? – Ha a bérlő bejelenti szándékát, mi nem gördíthetünk akadályt az albérleteztetés elé. Az elnök-vezérigazgatótól megtudtuk: a jelenlegi törvényi szabályozás lehetővé teszi, hogy a 10-15 évre az IKV-tól 1 egységért kibérelt üzlethelyiségeket a bérlők akár többszörös áron továbbadják. Felmerült bennünk a jogosnak mondható, újabb kérdés: Ha 1,5-2 szeres áron – további „pénzcsapoló" szereplő nélkül – is az IKV kiadhatná az üzleteket, miért nem teszi? – A törvény az törvény. A törvény és a szerződés az szent. A helyiségbérlőkkel megkötött szerződés erre lehetőséget ad és az albérletbe vagy bérletbe továbbadott helyiségek után 30 százalékkal magasabb bérleti díjat kér az önkormányzat nevében az IKV Zrt.

Belvárosi ingatlanok - 120 négyzetméteres szociális bérlakások. Ugyan ki akarna kihalt belvárost? Fotó: Segesvári Csaba

Az elnök-vezérigazgató szavaiból arra tudtunk következtetni, hogy a jelenlegi rendszer megváltoztatására nincsen szándék. Ha lejárnak a szerződések, természetesen újratárgyaljuk a bérleti díjakat, elsődleges célunk a megegyezés. Elemi érdekünk, hogy jól működő, jövedelmező üzletek várják a belvárosba látogatókat. Feketén pedig nem éri meg albérleteztetni – ugyanis a szerződésünk szerint jogkövetkezmények nélkül, azonnal felbonthatnánk azt – közölte az IKV vezetője.

Olvasóink írták

87 hozzászólás
 • 87. Sportplusz 2010. július 17. 11:34
  „aki egész életében ilyen botka félékre dolgozott az ma is a multban is panelban lakik velem együtt !! nincs 120 négyteméteres "tanyasi" háza mint bokának a semmiért kedves " CSIRÉN " .. lehet te botkátol kaptál szoc segily t ..azért véded a város rombolot”
 • 86. Mathiasking 2010. július 16. 13:39
  „Az öröklakásra mindenkinek van esélye aki írogat ide. A Fonógyári úton mindenkinek van parcellája a Csillagban meg téglája. :-))))”
 • 85. soligor 2010. július 16. 12:18
  „pedig szerintem a szomszéd úrhölgy , akiröl már irtam 22 es hozzászolásban ,biztos kiadta albérletbe!
  mert ö elhuzott a fickojával, és idegen emberjár ide...........”
 • 84. AN 2010. július 16. 11:59
  „"illegális óvodát is üzemeltet a lakásában az egyik feljelentő, aki a közeli étterem munkatársait is támadja"
  Na ez meg a legnagyobb aljasság, ami létezik. Neki szabad feketén sokat keresni, de hadd menjen tönkre a pizzéria, és veszítse el a munkáját az, aki valaószínűleg a töredékét keresi annak, amit az illető "úrihölgy"....
  Bravó!”
 • 83. AN 2010. július 16. 11:54
  „szilléri,
  NEM a lakásokat adják albérletbe, hanem az üzlethelyiségeket. Ne keverd már a dolgokat!”
 • 82. szilléri 2010. július 16. 11:03
  „IKV lakást kiadni bűncselekmény!

  Öreg nyanya 120 nm-en szoc.támogatással és örökössel meg pénzkidobás- Önkormányzat részéről hűtlen kezelés.

  Büntetőjogi kategória !”
 • 81. szilléri 2010. július 16. 10:58
  „Csirén !
  Botka a Szillérin lakott mint ahogy Újhelyi is a környékünkön ,,panel lakó" volt.

  A múltidő nem véletlen!

  Mind a két szoces a jogi végzettséggel ( esti ) már nem a környéken tengődik.

  UFFF !”
 • 80. N.P. 2010. július 16. 09:59
  „Az egész rendszernek szerintem az a hibája, hogy sok esetben egy évtizedekkel ezelőtti "rászorultság" jelenti a jogalapot, aminek a lakás mai használóinak mostani viszonyaihoz semmi köze.”
 • 79. Csirén 2010. július 16. 09:09
  „76. Nevetni fogsz OV kapott a VI. kerületben akkor, amikor már volt saját lakóingatlana.
  Botka 120 m2-es faluszéli házát jól felbecsülted.
  Látszik, hogy fogalmad sincs semmiről, csak dumálsz.”
 • 78. 140 2010. július 16. 08:47
  „#76, hogy jön ez most ide?
  Amúgy meg, ha jól emlékszem, nem a botka, hanem a bartha építtetett magának polgármesteri rezidenciát Újszegeden biliárdszobával, szaunával és egyebekkel.”
 • 77. la-za 2010. július 15. 23:27
  „74!

  Az IKV nem adhatja ki. A bérleti jog nincs az IKV tulajdonában...”
 • 76. Sportplusz 2010. július 15. 22:23
  „.. adjanak inkább a szeginy botkának meg ujhelyinek szoc. bérlakást .. mert nehéz helyzetben vannak hiszen hatalmas ingatlanjaikon ( kérdés ilyen fiatalon MIBŐL vásárolták ??) nagy a rezsi ..télen , hogy könyitsenek ezen, zanzibára utaznak . és állami kocsival furikáznak, a magán utrol haza .. szegények ..+ a botkárol készült nfestményt az uj lakásba kitenni ..”
 • 75. ingatlanos 2010. július 15. 20:18
  „Az önkormányzat ott követi el a hibát, hogy a bérleti jog árát veri fel, ezért csak bizonyos kör tud hozzájutni, mert pl. egy kezdő vállalkozónak nincs annyi pénze, hogy 10 millákat fizessen egy üzlet bérleti jogáért. Persze, hogy több pénzért adja albérletbe, mert a befektetett pénzét vissza akarja kapni. Ez törvényes.
  Viszont, ha az önkorm. a bérleti díjra írna ki versenytárgyalást, akkor megszünne az albérletezés, mert az kapná az üzlet bérleti jogát, aki üzemelteti, és a pénz az önkorm.-hoz folyna be.
  Szóval: választani kell, hogy egyszeri nagy pénz, vagy folyamatos bérleti díj.
  Ami meg a lakásbérlőket illeti: nem kötelező a belvárosban lakni.”
 • 74. attila7575 2010. július 15. 20:10
  „"Ha 1,5-2 szeres áron - további ,,pénzcsapoló" szereplő nélkül - is az IKV kiadhatná az üzleteket, miért nem teszi? - A törvény az törvény."

  Meg az érdek az érdek.

  Na, mindenki érti miről van szó, nem hiszem hogy ragozni kellene.”
 • 73. őrgróf 2010. július 15. 20:03
  „csöppet sem kedves 42-es´ Dolgozz le te is40-50 évet, és ha túléled, jogosult leszel a nyugger megszólításra.
  ( bár kijelentésed alapján a munkáról még csak fogalmad sincs, nem hogy űzted volna valaha.)
  A bérleti díjakat pedig oda kell emelni, hogy ne érje meg egy személynek sem a 120 nméteres lakást fönntartani!”
 • 72. la-za 2010. július 15. 19:01
  „Nekem is kellene valaki IKV benfentes....komolyan. Ha vki tud szóljon.”
 • 71. cinkapanna 2010. július 15. 18:45
  „Tudtommal nem sima ügy IKV nagylakást kisebb IKV-ra cserélni. Ezt egy ismerős mondta, hogy régen megtette volna ha lenne rá mód, de nincs. Részleteket nem tudok. Ezt IKV benfentes tudná megmondani.”
 • 70. zoltanszabo 2010. július 15. 18:19
  „Makón is tudok több olyan szoc.bérlakásról, melyet rászorultsági alapon utaltak ki havi tizenezerFt-ért,majd pár hónap múlva kiadták albérletbe 50ezerFt-ért.Ezeket miért nem ellenőrzi senki?Ha nem a kiutalt lakik benne azonnal vissza venni, csak olyan kaojon aki tényleg megérdemli!”
 • 69. keresztény 2010. július 15. 18:16
  „Kedves Én66! Nana! Annak idején a mi magánházunkat is "kisajátították", amikor is kisebb huzavona után - a felajánlott tanácsi cserelakás helyett - kifizették a házunk árát "lakottan". Ebből aztán MEGVÁSÁROLTUNK egy lakást, aminek a tulajdonjoga a miénk. Csak halkan jegyzem meg, akkoriban sem osztogattak belvárosi nagy alapterületű polgári lakásokat a kisajátított házak tulajdonosainak (legfeljebb egy panelt ajánlottak fel!). El kellene dönteni milyen társadalmi formában akarunk élni, szocializmusban vagy kapitalizmusban. Ha pedig nem így gondoltuk1990-ben, hát kérem szépen Antall József szavaival élve "tetszettek volna forradalmat csinálni".”
 • 68. faber 2010. július 15. 17:32
  „Hát igen, ez sajnos a magyar valóság és ehhez is pofa kell. Persze mindent meg lehet indokolni, meg a sok nyugdíjas/elkényelmesedett előadhatja a hattyú halálát, hogy milyen szörnyű neki, a BELVÁROS szívében lakik és, ZAJ van, és ....Ó BORZALOM...MÉG FIZETNI IS KELL ÉRTE! Aki önkormányzati lakásban lakik, 120 nm-en és fizet érte annyit, vagy netán másfélszer annyit, mint én a 30 nm-es kis albimért..az fogja be a száját.....ha nem tetszik a zaj, vagy a fizetendő pénz, akkor költözzön ki vidékre, aprítson fát és hallgassa, hogy nő a fű...Nem azért, de mi az már, hogy EGY MAGA lakik 120 nm-en és sok a bérleti díj, nem akar fizetni...? Édesanyámnak is sok a bérleti díj, mega rezsi, két fiatal testvéremmel lakik, 68 nm-en...ha mi nem fizetünk, ránkütik a jelzálogot, fizetünk is, mint a katonatiszt...nehogy már...! És ők sem a belvárosban laknak, meg én se....felháborító, hogy egyes emberek a városon élősködnek, de még nekik ál feljebb, meg majd az érezze rosszul magát, aki a belvárosban szórakozni, vásárolni jár...költözzön ki a 120 nm-ből falura 50 nm-es kisházba, ha nem tetszik....”
87 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyen a Csillagból ˝járnak˝ főiskolára

Több mint 600 elítéltből 4 folytat felsőfokú tanulmányokat a szegedi Csillag börtönben. A fogvatartottak csak a konzultáción és a vizsgán találkozhatnak tanáraikkal. Tovább olvasom