Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

125 éves jubileumát ünnepelte a színház

Szeged - A Szegedi Nemzeti Színház társulata és a város tegnap ünnepi gálaesttel emlékezett meg a teátrum átadásának 125 éves jubileumáról. Angyal Mária és Barta Mária örökös tag lett.
A Himnusszal kezdődött kedden a Szegedi Nemzeti Színházban az a gálaest, amellyel 1883. október 14-re emlékeztek – 125 éve ezen a napon avatták fel az uralkodó, I. Ferenc József osztrák császár és magyar király jelenlétében a város első kőszínházát.

Gyüdi Sándor főigazgató köszöntőjében úgy fogalmazott: ez az épület a város egyik legszebb épülete és az ország egyik legszebb színháza, amit egy katasztrófa után az emberek optimizmusa és hite emelt. Ez egy családi ünnep, amely arról a városról és közönségéről szól, amely ezt a házat 125 éve nekünk adta.

Botka László polgármester ünnepi beszédében azt hangsúlyozta: a színháznak az a dolga, hogy előttünk járjon, tükröt mutasson. A színház mint cseppben a tenger megmutatja, hogy milyen sokszínűek vagyunk, 165 ezren 165 ezerfélék. Kell egy színház, napjainkban még jobban, mint bármikor az elmúlt 125 évben, hogy kiderüljön: az egy nyelvű, egy szokású, egy színű város gyenge és esendő.

Az ünnepletek, Angyal Mária és Barta Mária. Fotó: Karnok Csaba
Az ünnepletek, Angyal Mária és Barta Mária.
Fotó: Karnok Csaba

Az elmúlt évtizedekben számtalan operát és zenés játékot színpadra állító Angyal Mária rendezőnek és a 85. születésnapját nemrégiben ünneplő Barta Mária színművésznek – aki 1964-től 1983-ig és 1988-tól 1990-ig volt a társulat tagja – átadták a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja kitüntető címet.

A színházért végzett munkájáért Pro Theatro plakettet kapott Gyémánt Csilla színháztörténész, Tajti Gabriella, az SZTE Kulturális Iroda vezetője, Elekes Zoltán, a Dömötör-díj egyik alapítója és Iván László fül-orr-gégész egyetemi docens. A Sándor János által összeállított gálán felidézték a megnyitó eredeti műsorát, Pál Tamás vezényletével felcsendült Erkel Ünnepi nyitánya és több népszerű operaária.

A gálaest szünetében a földszinti kerengőben nyitották meg a Gyémánt Csilla által rendezett kiállítást, amely tematikus rendben 24 tablón, 8 tárlóban, számos jelmez, eredeti dokumentum és relikvia bemutatásával átfogó képet ad a kőszínház 125 éves történetéről – a teátrum építésétől egészen napjainkig.

Az ünnepi műsor második részében Gyüdi Sándor dirigálásával Lendvay Kamilló és Juronics Tamás balett-oratóriumát, A mennyei várost mutatta be a Szegedi Kortárs Balett a színház énekkara és a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Importáljuk a szegedi paprikát

Szeged - Külföldi paprikát adnak a magyarhoz, mert kevés a hazai fűszernövény. A termelt mennyiség… Tovább olvasom