Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

12 évesen is be lehet kerülni a javítóintézetbe

Szeged - Hétfőn lép életbe az új büntető törvénykönyv: a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőit már 12 évesen elzárhatják a külvilágtól. Csongrád megyében az elmúlt években a legfiatalabb gyilkosok 15 évesek voltak.
Hatalmas többséggel fogadta el az országgyűlés tavaly az új büntető törvénykönyvet: a több mint 30 éve hatályos és nagyjából százszor módosított jelenlegi Btk.-t jövő hétfőn váltja fel az új kódex. Ennek egyik legfontosabb passzusa a büntethetőség, amelynek korhatára továbbra is 14 év, de szándékos emberölés, erős felindulásból elkövetett emberölés, valamint életveszélyt vagy halált okozó testi sértés, rablás és kifosztás elkövetésekor már egy 12 éves gyerek is büntethető lesz, amennyiben képes belátni tette következményeit. A 12–14 év közötti elkövető legsúlyosabb büntetése 1-től 4 évig terjedő javítóintézet lesz.

Az UNICEF már az új Btk. tervezetekor állásfoglalást adott ki: minden 18 évesnél fiatalabb speciális elbánásban kell, hogy részesüljön, mert gyermeknek számít, a büntetőjogi felelősségre vonás célja a segítés, a társadalomba való beilleszkedés támogatása. Tiltakoztak gyermekvédelmi szakemberek is: „a gyerekkori bűnelkövetés mindig azt jelzi, hogy a gyermek családjában nincs minden rendben. Az elkövető kiskorúak, fiatalkorúak döntő többsége maga is áldozat. Nem büntetni kell őket, hanem segíteni" – vallják.

Csongrád megyében az elmúlt években 14 év alatti gyerek nem volt elkövetője a törvénytervezetben megjelölt bűncselekményeknek. Az egyik legfiatalabb gyilkos 15 esztendős volt: a makói Kurai András 2006-ban megerőszakolt, benzinnel lelocsolt, majd felgyújtott egy 18 éves lányt, aki később belehalt sérüléseibe. A fiút jogerősen 15 év szabadságvesztésre ítélték. Tavaly júniusban aljas indokból elkövetett emberölés miatt 6 év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte jogerősen Börcsök Zsoltot a Szegedi Ítélőtábla. A 15 éves kisteleki fiatalember – ahogy megírtuk – 41 éves szeretőjét fojtotta meg egy törülközővel 2011-ben. A fiút Kovács Tímea szegedi ügyvéd védte, aki a tárgyaláson többek között szakértői véleményre hivatkozott, amely megállapította: a fiúnak zaklatott gyermekkora volt, kötődési problémái mellett rendkívül ingerlékeny volt.

– A szakértőknek és a bíróságnak lesz nagy kihívás, hogy eldöntse egy ilyen fiatal gyereknél, hogy belátási képességének teljes tudatában volt-e tette elkövetésekor. Erre kell majd kialakítani egy egységes bírósági gyakorlatot a jövőben. Úgy gondolom, pont ez az életkor az, amikor a gyerekek személyisége még rendkívül kiforratlan. Talán nem a büntetőjog eszközeivel kellene fellépni azért, hogy ne kövessenek el bármilyen súlyú bűncselekményt az életükben – mondta az ügyvéd. Benák-Tömöri Judit szegedi gyermekpszichológus már az új Btk.-ról szóló általános vita után azt mondta lapunknak: értelmi képességtől és családi körülményektől is függ, hogy egy 12 esztendős gyerek fel tudja-e fogni cselekedeteit és azok következményét – egy értelmes 12 éves ezzel már tisztában van.

Olvasóink írták

 • 7. marigold 2013. július 02. 11:35
  „Egy 12 éves némi odafigyeléssel még visszaterelhető - lenne. A javító fixálja a káros hatásokat, egészen biztosan bűnözővé válik a gyerek. Egészen biztos, hogy ez így lesz jó?”
 • 6. pachakuti 2013. július 01. 20:45
  „Közben minden csinnadratta nélkül felemelték a kisértékű lopás (amiért akár szigorú enyje-bejnye is kiszabható) értékhatárát 200 ezerről 500 ezer forintra! A síma lopás már egy éve 20 ezer helyett 50 ezerig csak szabálysértés!
  Tehát: 49999 ft-ig egy jegyzői figyelmeztetés, 50-től 500 ezerig "kisértékű" lopás vétsége, ami akár próbára bocsátást is vonhat maga után!”
 • 5. _csutak_ 2013. július 01. 20:05
  „A törvény úgy hibás ahogyan elfogadták :(
  A bírónak nincs lehetősége a lényegre:
  Eldöntetnie azt, hogy az elkövető vétőképes volt e?
  Ha 14 éves korig a lányok erkölcsét védik akkor én bizony szakmai hibának (kodifikátori!) tartom ez a fajta ostobaságot.
  Amellett Kalocsán, Aszódon amióta világ a világ van javító, nevelő intézet.
  Ez a jogszabály elfedi azt a mulasztását az elmúlt 23 összes kormányának, mely szerint a család szerepét eltussolták, az érdemi nevelés jogi kikényszerítését, elmulasztották az ilyen bűnelkövetők szüleivel szemben!
  Nem a gyermek a felelős hanem az a felelőtlen szülő, aki képtelen gyermekének a szocializációjára.”
 • 4. tucat 2013. július 01. 18:28
  „A "...szegedi gyermekpszichológus már az új Btk.-ról szóló általános vita után azt mondta lapunknak: értelmi képességtől és családi körülményektől is függ, hogy egy 12 esztendős gyerek fel tudja-e fogni cselekedeteit és azok következményét - egy értelmes 12 éves ezzel már tisztában van".
  Egy laikussal elvitatkozhatni ezen, de egy szakembertől efféle, veszélyes, csűrés-csavarásra alkalmas fél-, részigazságot hallani nem megnyugtató, neki ezért első fokú ejnye-bejnye jár.
  Miért is? Azért, mert egy kialakulatlan, jó esetben, az egyéni szóródást is figyelembe véve, az életkorának megfelelően fejlődő személyiség messze nem kizárólag a mentális, az értelmi és belátó képességek halmazából áll, vannak a személyiségnek nem kevésbé fontos faktorai is, amelyek legalább annyira fontos szerepet játszanak az emberke interakcióiban és a magatartása alakításában. Ilyenek például az (e korban rendkívül intenzív és impulzív) érzelmek és az a képesség is, amellyel a szükségletek kielégítésre irányuló késztetéseket a szocializáció során megtanult részben interiorizált gátlásokkal, a hatékony önfegyelem képességével a személyiség szabályozni képes, és egyensúlyban, a tőle elvárható (!) határok közt tudja őket tartani.
  Egy egyszerű, hétköznapi példával: sok, értelmes tizenkét éves kölyök tudja, hogy a forgalmas úttesten veszélyes, ezért tilos körültekintés nélkül átrohanni, ám amikor a túloldalon, számára ellenállhatatlanul csábító ingerként megjelenik a barát, a szülő..., akkor e tudás, amelyről, jóllehet, színötösre adott számot korábban, egyszeriben semmivé válik, semmi hatással sem lesz a magatartására. Éretlen személyiség, kialakulatlan lényeglátással és önfegyelemmel, ami nem róható fel neki: objektíve itt tart a fejlődésben. Ezt pedig megszégyenítő, egy életre (több módon is) kiható büntetéssel orvosolni aligha lehet. Már csak azért sem, mert a kívánt, elvárt magatartási funkciók vezérléséhez és kontrolljához szükséges neurobiológiai struktúra sem alakult még ki benne megfelelően, és a meglévő is egészen más minőségben működik, mint a felnőtteké, azaz: ő nem kis felnőtt, hanem sajátságos vonásokkal bíró, fejlődő kölyökember, aki mindenféle minőségében és mutatójában teljesen más, mit egy felnőtt... Kicsit olyan ez, mintha az egyévest büntetnénk azért, mert olykor bevizel még éjjelente.
  Másfelől, persze, lehetnek olyan tizenkét évesek, akik a felnőttek némelyikét is lekörözték a mentális fejlődésben (sokunkat, úgy tűnik, nem is oly nehéz), és a személyiségük integritása is rendkívül stabil, de ezt, az esetek többségében, csak hosszadalmas, gatyaszaggató, és nem is megnyugtatóan lezárható viták során lehet eldönteni. Röviden: ez a büntetőpolitika súlyos tévedéseken alapul, és komoly, fájdalmas és költséges károkat fog okozni - az egész társadalomnak. Erőből, izomból, természetesen, amúgy, fél-ázsiai módra. Így szoktuk, ha fáj, ha nem, ha beledöglünk, ha nem. Nem? Hanem?”
 • 3. X_Y 2013. július 01. 17:06
  „2.KamuNeni 2013.07.01. 15:57
  "Helyes mert egyre tobb <moderálva> gyerek van akit a szulei nem tudnak kordaban tartani."

  Majd a börtönben/javítóintézetben a zárkatársaktól eltanulnak ezt-azt...Ki kell nevelni a jövő visszaesőit.”
 • 2. KamuNeni 2013. július 01. 15:57
  „Helyes mert egyre tobb <moderálva> gyerek van akit a szulei nem tudnak kordaban tartani.”
 • 1. nie 2013. július 01. 11:42
  „remélem ez minden súlyos bajt elkövető gyerekre érvényes lesz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mázsaszámra terem az őszibarack

Mázsaszámra terem a finom őszibarack a Homokhátságon. Tovább olvasom