Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

1,2 milliárd a Csongrád megyei egészségügyi intézményeknek

Több mint egymilliárd forint kiegészítő támogatást ad a szaktárca a Csongrád megyei egészségügyi intézményeknek. Mivel mindegyik betegellátó adósságokkal küzd, tartozásaik egy részét rendeznék a pénzből. Szakemberek szerint a pluszforrás a finanszírozási rendszer gondjainak nyílt elismerése.
A társadalombiztosítás idei többletéből huszonötmilliárd forintot oszt szét két lépcsőben az Egészségügyi Minisztérium a betegellátó intézmények között. Ebből hárommilliárdot a célzottan a „betegek komfortérzetének javítására" fordítana a tárca. A miniszter szerint ebbe például az étkeztetés és higiénia javítása értendő bele.

A Csongrád megyei intézményeknek összesen 1 milliárd 230 millió forintnyi pluszpénz jut, ebből a legtöbbet – 754 millió forintot – a szegedi klinikai központ kapja. Kovács Iván stratégiai igazgatóhelyettes egyelőre még nem tudja, az egyes klinikáknak, orvosi szakmáknak mennyi pénz juthat a kiegészítő forrásból, az összeg jelentős részét azonban a működési hiány fedezésére kívánják fordítani. Hozzátette: az idei forráskivonás hatásait ugyan ellensúlyozhatja a háromnegyed milliárd forint, arra viszont kevés az esély, hogy korábbi adósságaikból is törlesszenek belőle.

Pajor László, a szegedi városi kórház főigazgatója érdeklődött ugyan az OEP illetékeseinél, egyelőre azonban hivatalosan még a biztosítónál sem tudnak az intézménynek szánt 130 milliós kiegészítő támogatásról. Mint mondta, jelenleg az sem világos, hogy egyáltalán mire fordíthatják az összeget. Az étkeztetésre nemigen költhetik, hiszen a konyhát pár hónapja teljesen felújították, az egyedi menüs, tálcás rendszert is általánossá tették. Ha szabadon dönthetne a pluszpénz felhasználásáról, kifizetné belőle az intézmény teljes, 130 milliós adósságállományát. A professzor megjegyezte: „színesíti a képet", hogy a kórház az integráció miatt önálló intézményként októbertől vélhetően megszűnik, a forrás második részletét így már az egyetem kaphatja.

Mivel eddig is a legmagasabb szintű ellátásra törekedett, egy ideje már fedezethiányosan működött a makói kórház – mondta el Baráth Lajos főigazgató. A szeptemberi első részletből így kifizetetlen számláikat rendeznék, a másodikból pedig az ellátáshoz nélkülözhetetlen gyógyszereket, fogyóeszközöket vásárolnának. A főigazgató úgy véli: a pluszpénz nyílt elismerése a finanszírozás problémáinak, ezért bíznak a többlettámogatások folyamatosságában. Ellenkező esetben csak „tűzoltásról" van szó.

Több mint 171 millió forintot kap pluszként a szentesi súlyponti kórház: ennek jelentős részét adósságkezelésre költené Várkonyi Katalin főigazgató. Mivel étkeztetésük magas színvonalú – napi ezer forintból, egyedi tálcás menüvel látják el évek óta a betegeket –, a vezető szerint erre nemigen kellene többet fordítani.

A vásárhelyi kórháznak 66 milliót adna pluszként a szaktárca – Kallai Árpád főigazgató azonban sem erről, sem a felhasználás mikéntjéről nem kapott még hivatalos értesítést. Ha a támogatás felhasználását meghatározott célhoz kötik, akkor arra fordítják, egyébként az összeget a lejárt határidejű beszállítói tartozások egy részének rendezésére használnák. Ez az adósság – a kedvezőtlen finanszírozás miatt – 400 millió forint.

Kevés az információja a kiegészítő támogatásokról Boros Istvánnak, a több mint 55 milliós juttatásban részesülő deszki kórház orvosigazgatójának is. A pénznek egyébként több helye is lenne: felújításra ugyanúgy tudnák használni, mint a forráshiány ellensúlyozására vagy az étkeztetés színvonalának fenntartására.

Az 525 ezer forintnyi pluszpénzt kapó szegedi drogcentrum vezetője, Zelenai Károly szerint csepp a tengerben ez a juttatás, hiszen éves szinten 18 milliót vontak el az intézménytől. A csekély összeget a betegellátásra költik, de annak érdemi előmozdítására ebből a pénzből nincs esély.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok Csongrád megyei fiatal lépne be a Magyar Gárdába

Meghaladta a háromezret a Magyar Gárdába jelentkezők száma, Csongrád megyéből különösen sokan… Tovább olvasom