Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

130 éve született Klebelsberg Kunó

A két világháború közötti időszak legnevesebb kultúrpolitikusa, gróf Klebelsberg Kunó százharminc éve, 1875. november 13-án született az Arad megyei Magyarpécskán.
Klebelsberg Kuno, a magyar Göttinga álmodója. Fotó: DM/DV
Gróf Klebelsberg Kunó a területeinek kétharmadát elvesztett ország megmaradásának és naggyá tételének egyetlen lehetőségét a művelődés fejlesztésében látta. Magyarországon először ő dolgozott ki tudománypolitikai koncepciót. Nagy súlyt helyezett a vidéki egyetemek, köztük különösen a Kolozsvárról Szegedre telepített Ferenc József Tudományegyetem fejlesztésére. Felépíttetett továbbá 21 klinikát és három főiskolát – köztük a szegedit.

Kultúrpolitikájának másik pillére a népoktatás és népművelés volt. Óriási népiskola-építési programot indított el az Alföldön, három év alatt 5784 tantermet és 2278 tanítói lakást építtetett. Az iskolán kívüli népművelés fejlesztésére 1555 népkönyvtárat, 1500 iskolakönyvtárat és 500 óvodát is felállíttatott. A tankötelezettséget 16 éves korra emelte.

Nagy hangsúlyt helyezett a népegészségügyre, sokat foglalkozott a tehetségkutatással, ő valósította meg először hazánkban a tudatos sportpolitikát és sportdiplomáciát.

Szeged fejlődésének alighanem máig legattraktívabb, legdinamikusabb és leginkább sokrétű korszaka a Klebelsberg-korszak: az egyetemet a klinikákkal és a természettudományi tanszékek épületeivel, a főiskolát, számos, ma is működő elemi (köztük tanyai) iskolát és óvodát, a Dóm teret (szegedi Szent Márk térnek emlegette) – neki köszönheti a város. Ő figyelt föl először a fiatal Szent-Györgyi Albertre. Klebelsberg álma a „magyar Göttingáról" (így emlegette Szegedet) aztán alighanem Szent-Györgyi örökségeként válhatott itt valóra – a Szegedi Biológiai Központ létrejöttével. Ennek avatásakor – negyed század után és utoljára – Szegedre jött, a Nobel-díjas tudós két sírra vitt virágot. A református temetőbe, édesanyjáéra és a dóm kriptájába, Klebelsbergére – ahogyan Péter László tanulmányában olvashatjuk.


Egyetemi díj

A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kunó-díjat hozott létre, amelyet azok kaphatnak meg, akik az egyetemen vagy az egyetemhez kapcsolódóan jelentőset alkottak, és a tudományos eredmények, kulturális értékek nemzetközi megismertetéséhez nagymértékben hozzájárultak. Az idei díjat éppen tegnap, az egyetem napján adták át. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autót nyerhet, aki elmegy a szűrésre

Nyereményjátékkal csábítja egy most induló kampány az érintett nőket méhnyakszűrésre. Aki februárig… Tovább olvasom