Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

130 rendőr végez idén a rendészeti szakközépiskolában

Szeged - Míg a fővárosban drasztikusan megcsappant a rendőrök száma, Csongrád megyében évek óta stagnál. A Szegedi Rendészeti Szakközépiskolában idén 130-an végeznek, közülük 57 tiszthelyettest vezényelnek Budapestre.
Budapesten drasztikusan csökkent a rendőrök száma. Hogy a létszámhiányt pótolják, az ország távolabbi pontjairól vezényelnek tiszthelyetteseket a fővárosba. Az utánpótlás-nevelés Miskolcon, Adyligeten, Körmenden folyik, és Szegeden, a rendészeti szakközépiskolában. Itt az idén 130-an végeznek, közülük 57 tiszthelyettest vezényelnek a fővárosba.

– A törvény nevében letartóztatom! – kiáltotta az egyik tanuló a vizsgafeladata közben, majd térdét a „rossz fiút" alakító társa nyakára nyomta. A rendészeti szakközépiskola gyakorlóterén jártunk, ahol Bakai Kristóf Péter rendőr őrnagy, az iskola igazgatóhelyettese kalauzolt. Két vizsgabizottság előtt szerepeltek a tanulók, az egyikben a kifutó szakos határőröket, a másikban a rendőröket vizsgáztatták.

Rendőrvizsga: fegyveres elfogása volt a feladat. Fotó: Karnok Csaba

– A gyakorlati vizsgán tételt húznak: csapatszolgálatból, közrendvédelmi és közlekedésrendészeti ismeretekből adnak számot tudásukról – mondta az őrnagy. A vizsgázók közben egy újabb éles helyzetet mutattak be a bizottság előtt: tiltott határátlépőt fogtak el. De a tételek között szerepelt embercsempészek lefülelése, okmányhamisítás kiszűrése és a rendőrök ellen szegülő ember letartóztatása is.

Egy másik izgalmas feladatot is láttunk. Csapatszolgálatban kellett egy fegyverest leszerelniük a fiataloknak. A focipálya nagyságú területet körbeölelő domb mögött bújtak el, majd megadásra szólították fel a feléjük haladó fegyverest. Megrohamozták, ha kellett, figyelmeztető lövést adtak le vaktölténnyel.

Szakmai gyakorlat

Az elsőéves rendőrtanulók gyakorlaton vesznek részt. Szegedről kilenc megyébe és a Budapesti Rendőr Főkapitánysághoz vezényeltek 148 tanulót. A megyében többek között a röszkei határátkelőn, a szegedi rendőr kapitányságon figyelik meg a rendőrök munkáját, vagy éppen Mórahalmon látnak el feladatokat: segítenek eligazodni a turistáknak. A szakmai gyakorlatról mentoruk naplót vezet.

Mindezt a harmincfokos melegben, tetőtől talpig felszerelésben. A tizenhárom kilós, ormótlan golyóálló mellénnyel a fiúk is megküzdöttek, de minden elismerésem azoké a nőké, akik szintén ebben szaladgáltak a vizsgafeladat megoldása közben.

– Az iskola tanulóinak 20 százaléka nő. Nem kivételezünk velük. Mindössze testnevelés órán kell mást teljesíteniük, mint a fiúknak – mondta Bakai őrnagy, miközben a fiúkollégium várójába érkeztünk. Megtudtam, az iskola tanulóinak kilencven százaléka kollégista.

A teremben ücsörgő lányokat arról kérdeztem, miért szeretnének rendőrök lenni. Ugyanazt a választ adták, mint a fiúk.

Gilich Edina például azt mondta, ha elvégzi ezt az iskolát, biztos, hogy kap munkát. Ha főiskolán, egyetemen szerezne diplomát, nem garantált, hogy el tudna vele helyezkedni. Lehet, hogy csak rosszabb munkakörben, kevesebb fizetéssel találna állást.

Bakai Kristóf Péter elárulta, egy tiszthelyettes, vagyis egy kezdő rendőr fizetése 90 ezer forint havonta.

Negyvennyolc új rendőr

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság állományában jelenleg 1569 hivatásos rendőr dolgozik, közülük 285 nő. Tavaly mindössze 879-en voltak az állományban. Az ugrásszerű növekedés oka, hogy 2008. január 1-jén integrálódott a rendőrség és a határőrség. Öt évvel ezelőtt a hivatásos állományúak száma 958 volt, míg 10 évvel ezelőtt 959. Idén a sikeres vizsgák után várhatóan 48 új rendőr kezdi meg szolgálatát, ebből 24-en a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolából, 10-en a Nemzetvédelmi Egyetemről, 14-en pedig a Rendőrtiszti Főiskoláról érkeznek – tudtuk meg Tuczakov Szilvánától, a CSMRFK sajtószóvivőjétől.

Olvasóink írták

 • 5. c 2008. június 12. 17:59
  „Sajnos nem csak náluk hanem az összes fegyveres rendvédelmi szervnél,ja és persze a tiszthelyeteseknél!!!!”
 • 4. 4 2008. június 12. 08:03
  „Én elgondolkolkodnék, hogy 90.eFt-ért kiálljak-e pl;egy Fradi meccsre kőfogónak?”
 • 3. NTK 2008. június 12. 07:57
  „Valóban elég nagy a szakadék a fizetések között!”
 • 2. egy 2008. június 12. 07:57
  „És azt se feledjük, hogy utasításra állnak a kövek, meg a molotov-koktélt dobálók elé, mert néhány marha más autóját, meg értékeit tönkre téve gondolja azt, hogy a politika megfog változni...”
 • 1. maci52 2008. június 12. 07:12
  „Oszt kimennek a nagybüdös életbe havi 90 ezerért,míg a főnökei 4-500000-ért hajtják őket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit visznek magukkal nyaraláskor a nők?

Szeged - Vajon mi rejtőzik az úszónő, a doktornő és az egyetemista csomagjában? És mit visz magával… Tovább olvasom