Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

13 kutyakölyköt dobtak utcára 2 hét alatt

Szeged - Két hét alatt 13 kölyökkutyát tettek le a Tappancs Tanya közelében. A kidobott állatok komoly nehézségek elé állították a telt házas menhely dogozóit. A hasonló esetek megelőzésére kamerás megfigyelőrendszer telepítésén gondolkoznak.
Időről időre előfordul, hogy a Tappancs Tanya kapujában hagynak megunt állatokat, az elmúlt időszakban azonban ugrásszerűen megnőtt az ilyen esetek száma: két hét alatt háromalomnyi kiskutyát tettek ki a menhely közelében. A 13 új jövevényt nem is tudták biztonságosan elhelyezni a zsúfolásig telt birtokon: a legutóbb dobozban kitett kölyköket csak a már karanténban lévő többi közé tudták betenni.– A menhelyen 230 kutyánk van, nincs szabad férőhelyünk. Nem véletlenül dolgozunk várólistával – mondta el Szerencsés Tilla, a Tappancs Állatvédő Alapítvány kuratóriumi tagja. – Nagyon szívesen segítünk a kölykök gazdához juttatásában, akár már az anya vemhessége alatt lehet jelezni felénk az igényt, honlapunk lakossági gazdikereső oldalára pedig fel lehet tenni a kutyákat fotóval. Ha kész helyzet elé állítanak bennünket, komoly gondot okoznak nekünk.
Szerencsés Tilla hangsúlyozta: attól, hogy valaki a menhely kapujába vagy közelébe tesz le állatot, ugyanolyan vétséget követ el, mint ha mondjuk egy autópályára dobná ki. Akár szabadságvesztéssel is büntethető. – Semmivel sincs nagyobb biztonságban így sem a kutya, hiszen a környéken kóbor állatok és rókák is vannak, amelyek el is pusztíthatják, mielőtt megtaláljuk.

Az alapítvány az utóbbi időszakban megszaporodott hasonló esetek miatt tervezi, hogy kamerás megfigyelőrendszert épít ki a menhely környékére. Karácsony közeledtével pedig a szokásosnál is szigorúbban ellenőrzik az örökbe fogadókat, mert nem szeretnék, ha az ünnepek után visszakerülnének a gazdátlan ebek.

– Mindenkinek azt javasoljuk, hogy ne ajándékozzon állatot, csak ha jól megfontolt döntést hozott, és a család minden tagja beleegyezett. És nem árt figyelembe venni, hogy nem csupán az etetéssel vannak költségek. Anyagilag is felelősséget kell tudni vállalni egy befogadás alkalmával.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. macs 2012. december 16. 20:14
  „28. kiss.juli70,
  honnan tudod, hogy hányan vannak?”
 • 28. kiss.juli70 2012. december 15. 21:00
  „Az összekéregetett pénz 40!-át munkabérre költik, mikor arról szól a fáma, hogy önkéntesek dolgoznak náluk...

  macs: 1,6 millió/hó az 5 ember 320/hó! Nem rossz, már-már bankszektor!”
 • 27. Var.ju 2012. december 13. 08:53
  „25dean23
  Minden menhely kér egy minimális adományt. Ez is egy szűrő, hogy ha már az örökbefogadásnál sajnálod a kutyára a pénzt, akkor később hogy fogod állatorvoshoz vinni esetleg több tízezres műtétekre, ha már azt a pár ezret sem akarod kifizetni? A Tappancsnál 4500 Ft minimum adományt kell fizetni jelenleg örökbefogadásnál a bent maradó kutyák ellátására. Mindezt úgy, hogy ha felnőtt kutyát viszel el, az már ivartalanítva, chipezve, kombinált oltással és veszettségivel is rendelkezik. Számolj! :)”
 • 26. macs 2012. december 12. 15:01
  „25. dean23,
  csak kérdezem, ivartalanított kutyát kaptatok volna?”
 • 25. dean23 2012. december 12. 13:55
  „Anno mi is akartunk kutyát hozni menhelyről. Fel is merült a Tappancs, mint a legnépszerűbb állatmenhely. Majd miután kiderült, hogy örökbefogadásnál több ezret kellene leperkálni inkább lemondtunk róla! Ki tudtuk volna simán fizetni, csak hát azóta is kamillázunk, hogy még egy zsúfolt állatmenhelynek is fizetni kell, ha kutyát akar az ember!”
 • 24. macs 2012. december 12. 12:39
  „19. kiss.juli70,
  senki sem mondta, hogy a Tappancsosok mind önkéntesek, de önkéntesek is dolgoznak náluk.
  És igazad van, 18,8 millió forintból rengeteg kutyát lehetne chipeztetni, de ne légy demagóg! A 18,8 millió éves szinten az 1,6 millió havonta, és ez ráadásul bruttó.”
 • 23. mazsom 2012. december 12. 12:35
  „Kiss Juli igazad van!
  Ne kapjanak fizetési, csinálják a munkát ingyen és tartsák el úgy a családjukat! Nyilván te sem fogyasztasz semmilyen ételt, hanem fotoszintetizálsz és ruházkodásra sem költesz hanem meztelenül járkálsz..... Egyszerűbb vagy egy szögnél.”
 • 22. Fri 2012. december 12. 11:51
  „Kutya és chip kérdés ! Sajnos nagyon sok lelkiismeret nélkül állatorvos szemérmetlenül akar meggazdagodni ebből a rendeletből. a 3-3,5 ezer ft. a reális, és aki szereti a kutyáját nem sajnálja ezt az összeget még úgy sem ha nem öleb, hanem házőrző ! Nem a megélhetésüket veszélyezteti ez az egyszeri "beavatkozás" de a cigi, és az ital sokaknál többet jelent ill. az alapszükséglet, míg ez egy szükséges rossz ! Nagyon sok kutyus fog az utcára kerülni ! ...... sajnálom őket előre ......
  Aki irigyli a Tappancsosok gazdálkodását, gondolom jelentkezhet náluk munkára a "jó fizetésért !!! "”
 • 21. Fri 2012. december 12. 11:46
  „Var.ju ! Nagyon osztom a véleményed ! Igaz !”
 • 20. Var.ju 2012. december 12. 09:29
  „KamuNeni!
  Előbb gondolkozni kellene! Milyen lelki törést okozol annak a kutyának, ha örökbefogadod, aztán örül a kutya két hétig, egy hónapig, hogy új gazdija van, szeretik, melegben van, csak az övé a kaja, csak az övé a ház, de jó neki! Aztán hopp, egyik napról a másikra megint a menhelyen landol, és azt se tudja, miért. Ilyen eseten a következő örökbefogadásnál már jóval félénkebb lesz, ha sokszor megismétlődik, akár el is vadulhat. Aki bármilyen állatot be akar fogadni, az előre gondolja át, lesz-e rá pénze és ideje, és ne hirtelen ötlettől vezérelve, hogy "Haha, vegyünk neki karácsonyra egy kutyát/macskát, mert az de cuki lesz!"
  A menhelyek célja nem az, hogy csak vigyék az állatokat, hanem az, hogy az állat JÓ, FELELŐS gazdához kerüljön.

  A hozzá nem értésed kétségtelen. A Tappancs egy menhely és nem az ebrendészet, így nincs helyhiány miatti altatás. Ezért van a várólista, mert férőhely csak örökbefogadással képződik. Tájékozódj, mielőtt bármiről is véleményt alkotsz!”
 • 19. kiss.juli70 2012. december 12. 08:48
  „A tappancsosok önkéntesen dolgoznak!!!

  Nem durkálni akarok, de a tappancs 2011-ben 18,8 milliót költött BÉRRE, ebből lehetett volna 6000 kutyát chippeltetni!
  http://www.birosag.hu/TSZA_Inbox/Completed/2012_12_04/00022945.pdf
  (a forgalmi jelentés utolsó oldalán olvasd)”
 • 18. Fri 2012. december 12. 07:55
  „Nem a Tappancsot kellene bántani, ők legalább próbálkoznak azzal a sok primitív emberrel szemben akik nem vállalják a szaporulatot - nem ivartalanítják az állataikat, hogy ne legyenek kiskutyák kiscicák, lelkiismeret furdalás nélkül kidobják őket ilyen hidegben - hogy neki sem legyen melegebb - borzalom , hogy ezeknek az tudatában nem merül fel, hogy ezek a csöppségek is éleőlények ! Szogirúbb büntetés , de hát a törvényt sem tartják be azok akiknek kellene, az ő számukra is csak egy kutya csak egy macska ! Ők sem különbeak azoknál akik kiteszik ezeket a kis szerencsétleneket.
  Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik." Mahatma Gandhi ..

  "
  Az állatokkal szembeni kegyetlenség az alacsony és nemtelen kultúrák egyik legjellegzetesebb bűne."
  Alexander von Humboldt...”
 • 17. qrumpli 2012. december 12. 05:33
  „16. Kövecske 2012.12.11. 21:20

  Légy szíves a címet beírni mivel szükségem lenne rá.
  (ez nem reklám)”
 • 16. Kövecske 2012. december 11. 21:20
  „Kicsinyuszi! Most csipeztettük a kutyát 3.500 Ft. Nem a sztárállatorvoshoz kell vinni. Ha kell az orvos neve megadom szívesen.15 éve hozzá visszük a kutyáinkat.”
 • 15. macs 2012. december 11. 19:16
  „13. Zotya100,
  van egy javaslatom, most is keresnek önkénteseket, menj ki hozzájuk dolgozni és akkor első kézből fogsz infókat kapni.”
 • 14. Kicsinyuszi 2012. december 11. 18:45
  „Tappancsról nekem sincs túlságosan jó véleményem...
  Egyébként csodálkoznak ezen, hogy ennyi kutyát dobnak ki, amikor köteleznek mindenkit, hogy csipeztessék be a kutyákat, ami közel 10 ezer forint /kutya? Röhejesek...Tudom, hogy mit akarnak a csipezéssel elérni, de pont emiatt dobják ki sajnos a kutyák nagy részét...
  Mellesleg rohadjon le a keze annak, aki kidobta a kiskutyusokat, remélhetőleg hamar gazdira találnak!”
 • 13. Zotya100 2012. december 11. 18:26
  „Sajnos sokmindent hallani a Tappancsról, és nemcsak jókat. Ki tudja, mi az igazság?”
 • 12. klj-54 2012. december 11. 15:24
  „Ha kamerára van pénz akkor az ebek tartására is, ennyire egyszerű!”
 • 11. queenmargareth1 2012. december 11. 14:43
  „én befogadnék, kistestű kislány kutyát, de inkább kiscicát, mert a kutyát sajnálnám, míg a cica talán jobban el van egyedül panelban.”
 • 10. szegarazs2 2012. december 11. 14:05
  „Nálunk a házban van egy kedves lakó, hozott egy kiskutyát a gyerekeinek. A házban persze senkit nem kérdezett meg, pedig erre törvény van.
  Természetesen az első heteket végigvonyította a szerencsétlen, mindenki azt hallgatta. Azóta csak ugat, mert már megnőtt.
  Sétálni nem viszik soha (pedig négyen vannak, nem igaz, hogy nem férne bele), a lakásban éli le az életét, oda is piszkít, ami érdekes szagokkal jár.

  Az ilyen állattal mit lehet csinálni? (Mármint a kétlábúakkal.) Elvenni a kutyát? Az nem büntetés.
  Törvényt szeg, játékként kezeli, egészségügyileg erősen megkérdőjelezhetően tartja. A nemsétáltatás állatkínzás már?
  Hívjunk rá ÁNTSZ-t? Jelentsük fel? A kutya ottmarad, ez meg továbbra is állatként tartja szegény párát.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hallgatói ülősztrájk a kormányhivatalban

Közleményük szerint a fenti terület közforgalmú helynek minősül, az aktivisták a mindennapi működést nem akadályozzák. Tovább olvasom