Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

140 ezer forint 8 betegségtől ment meg egy nőt

Szeged - Mindennap ömlesztve kapjuk az információkat azzal kapcsolatban, milyen betegségeknek vagyunk kitéve, és hogyan védekezhetünk ellenük a leghatásosabban. Ha egy nő be szeretné magát biztosítani, akkor legalább 130-140 ezer forintot kellene elköltenie.
A nem kötelező védőoltások slágerlistáját Magyarországon az influenza elleni vakcina vezeti: ez a legolcsóbb, patikától és fajtájától függően 900-2100 forintból szerezhető be. A toplistán a következő helyen azok az oltóanyagok állnak, amelyekkel a kullancsok által terjesztett baktériumokkal szemben lehet védettséget szerezni, és „népszerű" a fertőző májgyulladás elleni szúrás is. Ezek egyébként mind az olcsóbb árfekvésű vakcinák közé tartoznak.

A többinek azonban meg kell fizetni az árát. Napjaink legfelkapottabb témája az, hogy megelőzhető a HPV-vírus által okozott méhnyakrák, amennyiben a fiatal lányok már kamaszkorban megkapják. Az oltóanyagot nemrégiben fejlesztették ki, egy dózis 30 ezer forintba kerül, de a teljes védettséghez három adagra van szükség: vagyis 90 ezer forintot kell kiadnia annak a szülőnek, aki meg akarja nyugtatni a lelkiismeretét.

Az orvosok egy-két ezer forintot kérnek a védőoltás beadásáért. Fotó: Frank Yvette

Néhány fejlett országban a HPV-vírus elleni vakcinákat felvették a kötelező védőoltások listájára, nálunk azonban még nem bírja el a tb-kassza a támogatását. Kovács Ferenc, az ÁNTSZ kistérségi tiszti főorvosa magyarázatképpen elmondta, minden országban jogszabály határozza meg, melyek a kötelező védőoltások. Ezek az adott terület legelterjedtebb, legnagyobb kockázatot jelentő, járványszerű betegségeivel szemben adnak védettséget a szervezetnek. A nem kötelező védőoltások „adhatók", ritkább betegségeket lehet velük megelőzni, és ki-ki felmérheti, milyen egyéni kockázatot vállal, amennyiben nem „veszi fel" a vakcinákat.

Ki adja be a védőoltásokat? Az ÁNTSZ nemzetközi oltóhely, ott szinte az összes oltást beadják, leszámítva például a HPV ellenit, amelynél elengedhetetlen a nőgyógyász szakmai hozzáértése. Kovács Ferenc szerint azonban praktikus a vakcinákkal háziorvoshoz fordulni, hiszen ő az a szakember, aki ismeri a betegét. Az oltás beadásáért természetesen fizetni kell, egy-két ezer forintot, valamint a vizitdíj összegét. Ezt az információt megerősítette Beck János háziorvos, aki érdeklődésünkre telefonon elmondta: nála valamennyi, nem kötelező védőoltásért ezer forintot fizet a beteg.


Influenza ellen ingyen is

Több mint egymillióan juthatnak hozzá ingyenesen az influenza elleni védőoltáshoz. Közéjük tartoznak a kisgyermekek, a 60 év feletti idősek, a krónikus betegek, a közösségben élők, dolgozók, a kollégisták, az egészségügyi dolgozók, a pedagógusok, a terhes, szoptatós anyák. 2005 óta a baromfifeldolgozókban, baromfit nevelő telepeken dolgozóknak is jár. A veszélyeztetett személyek részére az állam térítés- és vizitdíjmentesen biztosít oltóanyagot.

Olvasóink írták

 • 3. Koromné 2008. március 04. 21:47
  „A nők eddig nem akarták tömegesen bebiztosítani magukat. Most egyszerre hű de fontos kérdés lett ez a dolog. Persze, a kormány tehet róla. Hajrá dm!”
 • 2. Magyar. 2008. március 04. 20:34
  „Hehehe, hát ez szép, lassan közlik majd a törések, a gyulladások, valamint a depresszió árát is:-)
  Lehet majd választani egészségügyi intézményt, mit, hol, mennyiért kezelnek:-) Versenyt az egészségügybe!
  Sőt lesz majd Egészségügyi vásár is, és a lejárt szavatosságú injekciók majd két napig fél áron... meg akciósan, hogy fogjon a raktárkészlet...
  Szép, rózsaszín jövőkép...”
 • 1. southwind 2008. március 04. 09:10
  „Na igen, most már csak az a kérdésem, honnan vegyek 140 ezer Ft-ot?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kifogásolt hadművelet a szegedi Mars téren

Szeged - A Kikelet Hadműveletben részt vevő fogyasztóvédelmi ellenőrök egészségügyi könyv nélkül vizsgáltak szegedi, Mars téri üzleteket – állítja több kereskedő. Tovább olvasom