Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

14 bemutatóra készül idén a Szegedi Nemzeti Színház

Szeged - Évadnyitó társulati ülést tartottak pénteken a Szegedi Nemzeti Színházban – a 2014–2015-ös szezonban az anyagi nehézségek ellenére is 14 premierrel készülnek, ebből három ősbemutató.
– Sajnos a mai helyzetben sokszor a nézettség és a minőség fordítottan arányos. Az emberek többsége úgy gondolja, hogy mi, színházzal foglalkozó emberek kiválasztottai vagyunk az életnek. Mi pedig reméljük, hogy van értelme annak, amit csinálunk – mondta évadnyitó beszédében Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója.

Megnyitották a 2014-2015-ös színházi évadot a Szegedi Nemzeti Színházban. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Hangsúlyozta, reméli, hogy az előadóművészek és a színházak anyagi helyzete javulni fog, mert a társasági és osztalékadó rendszere egyértelműen nem vált be. Az előadó-művészeti törvény módosítása is napirenden van, bíznak benne, hogy kedvező változások várhatók a közeljövőben. Bizakodnak abban is, hogy ezután nem annak jut még több pénz, akinek eddig is volt, hanem annak, akinek eddig kevesebb jutott. A 12 milliárd forintos állami támogatást nem a jegybevételek után kellene szétosztani, hanem szükség alapján – tette hozzá a főigazgató.

Elmondta még, hogy a színház nehéz anyagi helyzete ellenére 14 bemutatót tartanak az új évadban – ebből három ősbemutató lesz. A nézők 3 operára, 1 klasszikus operettre, 2 balettelőadásra, 6 színműre és 2 gyerekdarabra számíthatnak a 2014–2015-ös szezonban.

Megnyitották a 2014-2015-ös színházi évadot a Szegedi Nemzeti Színházban. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Minden második évben Szegeden adják át a Simándy József-díjat. Idén Szerekován János operaénekes kapta, aki nem tudott jelen lenni, de Simándy Józsefné elmondta, hogy hamarosan személyesen fogja átadni a tenoristának. Bemutatták a színház új tagjait, köztük Hodu Péter színművészt, valamint táncosokat és háttérmunkásokat. Bodolay Géza főrendező köszöntésképp Ady Endre 100 évvel ezelőtt írt, Ünnep a dombon című versét mondta el, és úgy fogalmazott: bizakodással tekint az 132. évadra.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ő a Mignon szíve-lelke

1987-ben került a Mignonba Győri Erika. A kultikussá vált szórakozóhely tulajdonosa szerint a… Tovább olvasom