Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

15-20 százalékkal több utas a villamosokon

Szeged - Nőtt az utasok száma tegnap a szegedi villamosokon és trolikon, mondja a közlekedési társaság, a belvárosban mégis úgy tűnt, nem kevesebb az autós. A szmog maradt. A mára jósolt ónos eső tisztíthatja a levegőt, de az utak csúszóssá válnak.
Többen választották a tömegközlekedést tegnap Szegeden, mint egy átlagos napon. A közlekedési cég adatai szerint átlagosan 15–20 százalékkal nőtt a villamosok, trolik forgalma. Legnagyobb mértékben az Újszegedről a belváros felé közlekedő 5-ös és 7-es trolik utasszáma emelkedett. A Tisza Volánnál 5-10 százalékkal nőtt az utasok száma.

Hétfőn jelentette be a polgármester, hogy a levegő szennyezettsége elérte a riasztási szintet. Az autóforgalom korlátozását mégsem rendelték el, de megkérték a városlakókat, hogy tegyenek meg mindent a levegőben szálló por csökkentése érdekében. Hogy minél kevesebben használjanak autót, pénteken éjfélig ingyenesen utazhat mindenki valamennyi tömegközlekedési eszközön.

Táborosi Lajosné szerint jó a kezdeményezés, bár ő már hó elején megvette a januári bérletet. – Szerintem sajnos nem csökkent az autók száma az utakon. Aki hozzászokott a kényelemhez, nehezen hagyja otthon a kocsiját ebben a nyirkos időben – mondta a fogászati asszisztens.

Máskor gyalog jár dolgozni, most kihasználja az ingyenes tömegközlekedést Fekete Anikó. Az asszisztensként dolgozó fiatal lány a kezével takarta el a száját és az orrát: így védekezett a szmog ellen. Azt mondta, szerinte ugyanannyi a személykocsi a városban, mint máskor.

Érződött a tegnapi forgalmon, hogy nem kellett jegyet váltani a villamoson, trolin, buszon. Fotó: Schmidt Andrea
Érződött a tegnapi forgalmon, hogy nem kellett jegyet váltani a villamoson, trolin, buszon.
Fotó: Schmidt Andrea

Kardos Sándor, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója elmondta: a hétfői intézkedések hatására csökkent a levegő szennyezettsége, de tegnap is a riasztási határérték körül volt a szálló por mennyisége. A városi szálló por döntő része korom: a fűtés és az autóhasználat mellékterméke. Mivel nagyon kicsi és könnyű részecskéről van szó, nem ülepszik le, hanem a levegő lebegteti. Nyáron locsolással lehet csökkenteni a koncentrációt, télen azonban nem lehet locsolni az utakat.

Kényszerpihenő

Az ingyenes tömegközlekedés miatt kényszerszabadságra küldték a szegedi jegyellenőröket. A pihenő péntek éjfélig tart. – Havi ellenőrzési ütemünk van. A pár napos kiesést bepótoljuk: szombattól várhatóan fokozottabb lesz az ellenőrzés. Ez azt jelenti, hogy több járaton dolgozunk, mint máskor – mondta Császár Béla, a Dakört Kft. ügyvezetője.

Ónos eső

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint kedd éjfél után ónos eső éri el Dél-Magyarországot, várhatóan 2-3 milliméter eshet. Az eső tisztítja a levegőt, de mivel nulla fok alatti a hőmérséklet, a csapadék megfagy és csúszósak, balesetveszélyesek lesznek az utak.

Olvasóink írták

 • 2. dova 2009. január 14. 22:33
  „Ha már a forgalom szám 15-20 %-os növekedéséről számol be a SzKT, akkor szívesen venném a felmérés pontos adatait is.
  Ki végezte a számlálást, hol tekinthető meg, stb?
  ... mert ha én lennék az SzKT vezetője, akkor én is minél nagyobb számot mondanék remélve, hogy a város megtéríti (vagy legalább is leírja) az ingyenességből eredő bevételkiesést.
  És miért ne tenné az önkormányzat, amikor a magas arány a saját intézkedésének/döntésének helyességét bizonyítja.

  Biztos csak én vagyok paranoiás, de egyet azért érdemes nem elfeledni!
  Az utcák PM10 koncentrációjáért leginkább felelős gépjárműforgalom nem lett korlátozva egy pillanatig sem!
  Az átmenő kamionforgalmat kötelező lett volna a helyi 30/2005.(VI.28.) Kgy. rendelet miatt leállítani már a tájékoztatási szinten is!
  http://www.szegedvaros.hu/administrator/components/com_edict/files/szmogriadó1227869321.doc”
 • 1. tarjani 2009. január 14. 17:39
  „Egyetértek a cikkben említett megállapítással. Egyértelmű, hogy a járművek (autók, kis- és nagy tehergépjárművek, buszok,stb.) által kibocsátott, és a fűtés melléktermékeként jelentkező káros anyagok miatt fulladozik Szeged városa. Mindig "tömegközlekedek", így a megállóban állva ösztönösen azt nézem, hogy melyik jármű nyerné meg a ki füstöl legjobban versenyt. Kb. 80 % aranyérmes lenne! Ez érvényes az autóbuszokra is, melyek egy részének tetetén lévő kipufogócső környéke éj fekete. Ezt a 8. emeleti panellakásunk erkélyéről látom, ami a buszmegálló fölött van. Jó lenne, ha az illetékesek elgondolkodnának azon, hogyan lehetne tenni, nemcsak írni és beszélni arról, mikért lehetne Szeged város levegőjét elviselhetővé tenni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

U2 – három dimenzióban

Szeged - Speciális szemüveg, a világ legmodernebb filmvetítési technológiája, egy remek zenekar – mindezek együtt nyújtanak egyedülálló filmes élményt a 3 dimenzióssá váló szegedi Belvárosi moziban január 16-ától. Tovább olvasom