Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

15 éve áll elhagyatottan az újszegedi Vigadó

Szeged - Romokban hever az újszegedi liget közepén a Vigadó. A magántulajdonban lévő ingatlan még megmaradt része többször kiégett. A tervek már készülnek.
Az utóbbi hetekben többször hatalmas füstfelhő gomolygott az újszegedi liget felett. Kiderült, időnként lángra kap a közepén romokban álló Vigadó még megmaradt épülete. A kerítésen kívülről is jól látszik: koromfeketék a falak. A felső szintre rádőlt egy kiszáradt fa.

– Szerencsére ez a Vigadóra dőlt fa még egyszer sem kapott lángra – mutatja Jávorka Dezső, aki gyakran sétál a ligetben. Ha a tűz egyszer átterjed a több száz éves fákra, akkor akár az egész park leéghet. A drótkerítést megbontották, a hajléktalanok itt járnak be búvóhelyükre. A tüzeskedésből az ezredfordulón már volt egyszer probléma, akkor majdnem porig égett a Vigadó.

A magántulajdonban lévő ingatlan tizenöt éve lakatlan. A tulajdonos, Marosiné Mucsi Piroska korábban már felajánlotta megvételre az önkormányzatnak az egykori patinás szórakozóhely maradványait: a 100 millió forintos vételárat a közgyűlés irreálisnak találta. A hivatal többször próbált egyezkedni a tulajdonossal, de megállapodásra nem jutottak. Egy évvel ezelőtt az önkormányzat közel ötvenmillió forintot ajánlott a területért. Azért csak ennyit, mert a liget középső része soha nem lesz építési terület. Molnár Lászlótól, az önkormányzat városüzemeltetési irodájának vezetőjétől megtudtuk: az ingatlan két százalékát lehet beépíteni.

– Egy éve a tulajdonos kérte, hogy a két százaléknál nagyobb területet lehessen beépíteni. Megértettük az érveit, de a liget besorolása miatt nem adhattunk engedélyt – mondta az irodavezető. Hozzátette: utoljára egy éve találkozott a Vigadó tulajdonosával.

Telefonon tegnap sikerült elérnünk Marosiné Mucsi Piroskát, aki jelenleg külföldön tartózkodik. Megígérte: ha hazajön, lapunknak elmondja terveit. Annyit elárult, hogy az építkezéshez szükséges terveket már beadta az önkormányzat építési osztályának, engedélyeztetésre.

Vigadó-történet

1882: megépült a Vigadó
1883. augusztus 1.: megnyitották a szórakozóhelyet
1960–1970: a Vigadó virágkorát élte
1992: a patinás hely magántulajdonba került
2000. július: a Vigadó épületét felgyújtották, a tettest három év fegyházbüntetésre ítélték
2004: a tulajdonos felajánlotta megvételre az önkormányzatnak, 100 millió forintért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lőtér helyén épül az újszegedi lakópark

Szeged - Lakópark épül Dél-Újszegeden az egykori lőtéren, amelynek tulajdonosa az osztrák Agronómia… Tovább olvasom