Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

15 perc hírnév mindenkinek jár - megyeiek tévéshow-kban

„Tizenöt perc hírnév mindenkinek jár" – mondta Andy Warhol. Így gondolták ezt azok a Csongrád megyei fiatalok is, akik jelentkeztek a tévék valóságshow-iba és tehetségkutató műsoraiba. Nem mindegyikükből lett sztár, és nem nyertek milliókat.
De a versenyben alulmaradtak sem bánták meg a szereplést, mert a „hírnévben fürödni" rövid ideig is jó.

Aranybányát jelentenek a kereskedelmi televízióknak a valóságshow-k és az egész estés tehetségkutató műsorok. Ezek kiindulópontja, amit Andy Warhol amerikai filmkészítő úgy mondott: „tizenöt perc hírnév mindenkinek jár". Az elmúlt években több ezer fiatal gondolta úgy Csongrád megyéből, megmutatja magát – ha csak néhány percig is – a képernyőn.

A szegedi Hajdu Klárát mindössze egyetlen este láthattuk a tévében, de számára ez is elég volt ahhoz, hogy elérje célját. Megasztáros szereplésének köszönhetően immáron négy éve énekel az egyik legismertebb magyarországi dzsesszzenekarban, a Balázs Elemér Groupban.

Jakab Tünde – a rózsát most tőlünk kapta. Fotó: Schmidt Andrea
Jakab Tünde – a rózsát most tőlünk kapta. Fotó: Schmidt Andrea

– Öt évvel ezelőtt kicsit kilógtam a megasztáros versenytársaim közül, hiszen én nem a sztárság, hanem az éneklés miatt jelentkeztem a műsorba. Az első széria győztese, Tóth Veronika egyszer azt nyilatkozta, valójában én nyertem a legtöbbet a műsorban való szerepléssel. Azért fogalmazott így, mert ő is szívesen énekelne egy hasonló dzsesszzenekarban – mondja Klári. Állítja: a fődíj nélkül is sikeres, hiszen azóta három albumot is készítettek Elemérékkel. A második arany lett. A fiatal nő megasztáros szereplése óta harmadéves a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola dzsessz tanszakán, éneket tanít, és vokálozik.

Több tízezer jelentkező

A kereskedelmi televíziók valóságshow-ira és tehetségkutató műsoraira több ezren jelentkeztek – kalandvágyból, a fődíjért vagy az ismertségért. A sor 2001-ben a viasatos Bárral kezdődött, folytatódott a Big Brotherrel és a Való Világgal. Később láthattunk szende kislányt top modellé érni, a Survivorben elszánt versenyzőket kalandos helyzeteket túlélni. A Kísértésben azért izgulhattunk, hogy a főszereplők ne csábuljanak el egy jó nő vagy sármos pasi láttán, a Nagy Ő-ben pedig azért, hogy igen. Túlvagyunk a Nagy fogyáson is. S persze ott volt a Megasztár és a Csillag születik – utóbbira közel négyezren jelentkeztek.

A szegedi Jakab Tünde öt évvel ezelőtt a TV 2 párkereső műsorában próbált rátalálni a Nagy Ő-re. Nyereménye nem több millió forint, nem autó és nem is ékszer lett volna, hanem a teniszező Noszály Sándor.

– Jó érzés volt, hogy a műsor után az emberek megismertek az utcán – emlékezik vissza. Tündét akkoriban divatbemutatókra hívták, televíziós műsorokban szerepelt. Aztán szépségversenyt szervezett, mozgáskultúrát oktatott kezdő modelleknek. – Ha még egyszer végig lehetne csinálni, akkor is jelentkeznék – mondja Tünde. – Bár nem nyertem semmit, sok mindent tanultam a műsorból, amelyet később kamatoztathattam.

Kékesi Dóra tavaly lecsúszott ugyan a Csillag születik fődíjáról, de emiatt nincs elszontyolodva. A geográfus végzettségű lány, aki a sándorfalvi városfejlesztő kht.-nál dolgozik, az éneklést továbbra is csak hobbinak tekinti.

Olvasóink írták

  • 1. ric 2008. április 09. 09:09
    „Ez a Jakab Tünde ultragáz csaj...Magas, oszt annyi, semmi több”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vesehelyzet: kevés a donor a régióban

Szeged - Bár Szeged az orvostudomány egyik hazai fellegvára, a szervátültetésre alkalmas donorok jelentésében sem a klinikák, sem a megyei kórházak nem jeleskednek. Tovább olvasom