Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

1600 kilométert teker évente a zákányszéki kemény mag

Zákányszék - Cukorbeteg lett, mozgást javasolt neki az orvos, Börcsök Zoltán pedig elkezdett biciklizni, de egyedül unta. Hamarosan már harmincadmagával tekert át Palicsra. Nyáron egy nap alatt körbekerekezték a Balatont, ami 217 kilométer. Élvezik, hogy negyven év fölött is nő az ember teljesítőképessége.
Keskeny ülés kell

Megfájdul a fenekem! – vallotta be egy hölgy a zákányszéki filmvetítésen. A jelenlévők tanácsa: a kerékpáros nadrágok segítenek, és vannak egyéb praktikák, de az ülésen múlik a legtöbb. Ha hihetetlen is, jobb a keskeny, mint a széles!
– Tizenéve abbahagytam a rendszeres futballt. Ülő munka, kevés mozgás. 109 kiló lettem a 176 centis magasságommal – magyarázza Börcsök Zoltán zákányszéki rendszergazda, a Zákányszéki Otthonokért Egyesület (Zaka-Home) elnöke. – Kispályán még fociztam, többek közt a háziorvossal, akinek egyszer panaszkodtam, hogy fáj a szemem és szédülök. Másnapra berendelt, vérvétel, nagy vizsgálat jött, és kiderült, 18 fölé ment a vércukorszintem, 170/110 a vérnyomásom. Azt mondta: nézz magadra, és döntsd el, meddig akarsz élni.

Orvosi javallatra

Zolinak azt tanácsolta az orvos, sportoljon, ő a biciklit választotta. Eleinte az öt kilométeres kör is nagy volt, és egyedül unalmas. Kitalálta, hogy az egyesület meghirdeti, lehet jönni, együtt biciklizni. Az emberek pedig jöttek: először áttekertek Mórahalomra, később át a határon Hajdújárásra, az majdnem hatvan kilométer. Palicsra, a szüreti napra már harmincegynéhányan rándultak át. Egy néni bevallotta az induláskor, 10 kilométernél többet nem biciklizett még, de olvasta az újságban, hogy túra lesz, ezért jött. Egy férfi, aki még a délszláv háború idején menekült át Jugoszláviából, húsz év után úgy döntött, velük együtt, biciklivel látogat haza. Hajdújáráson az utcán sűrűn meg kellett állni, amikor összeölelkezett rég látott ismerőseivel.
 
  Zoli a Balatonnál, fejkamerával. 217 kilométer, simán. Fotó: Zaka-Home
Zoli a Balatonnál, fejkamerával. 217 kilométer, simán. Fotó: Zaka-Home

– Eljutottunk közösen 60-70 kilométerig. Különleges érzés rádöbbenni negyven fölött, hogy a teljesítőképességünk határait lehet növelni. Ezért a mindennapos örömért csináljuk – mondja Zoli. – Mondhatnám, mi hoztuk divatba a közös biciklizést a Homokhátságon, de az az igazság, hogy ez egybeesett a környéken a kerékpárút-hálózat kiépülésével. Ezen mindenki bátrabban elindul, mint az autók közt.

217 kilométer 24 óra alatt

Eredmény

Zoli rendszeresen jár kontrollvizsgálatra. Testsúlya 90 kilóra csökkent, a koleszterinpirulát elhagyhatta. Nincs gond a látásával, pedig most is a monitor előtt dolgozik. Egész napos munka után, zsibongó fejjel is felül a biciklire. Sokan nem hiszik el, hogy ez jólesik neki, pedig ő már így piheni ki magát.
A társaság magja a közösségi túrák mellett heti három-négy alkalommal hosszabb távokon is jár, a legjobbaknak összejön évente 1600 kilométer. Furán néz a család, amikor úgy állítanak haza, hogy a kesztyűre, sapkára, szemöldökre rárakódott a dér. A szerb határőr is hitetlenkedik, amikor a túra célját firtató kérdésre azt a választ kapja, kávézni megyünk Palicsra... A Spirit of Balaton nevű, 217 kilométeres, 24 órás kerékpáros verseny előtt a legnagyobb távjuk 107 kilométer volt. Az orvos Zolinak azt mondta, nem javasolja neki a túrát, de emberileg megérti, hogy elindul. Sikerült. Az alattomos emelkedők sem fogtak ki az alföldi csapaton. Négyen voltak, Zoli mellett Paraginé Tóth Edina könyvtáros, a férje és nagyfia.

Közkívánatra

Zoltánékra büszkék a helybeliek. A minap közkívánatra le kellett vetíteniük a könyvtárban a balatoni túrán, fejkamerával készített filmet és a riportot. Eljött szegedi példaképük, Dóczi Imre, akinek gyerekkorában a szülei azt sem engedték, hogy belerúgjon egy labdába. Idősen, két komoly műtét után kezdett kerékpározni – ma szenior versenyeken indul. Szondi Sándor, a sportcsarnok gondnoka pedig bejelentette: ő is biciklire cserélte a mopedjét.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tilosból nem jön medvehagyma: korábban nagyot kaszáltak a Mecsekben

Tilosból nem jön medvehagyma: korábban nagyot kaszáltak a Mecsekben
Van olyan árus is, aki gondban van, mert arról a területről hozta évekig a növényt, ahol a gyűjtést idén a túlszedés miatt betiltották. Tovább olvasom