Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

160 karakterbe zsúfolt élet

Szeged - Tizenöt éve küldték az első SMS-t – ma már évente több mint másfél milliárd rövid szöveges üzenetet írunk. Veszünk vele parkolójegyet, autópálya-matricát, a fiatalok pedig az SMS révén váltak a 21. század nagy nyelvújítóivá.

„Gyakorlunk matekot? Téged meg engem összeadnánk, ruháinkat levonnák, lábainkat eloszthatnánk, és mi sokszorozódhatnánk!" Ha tizenöt éve nem született volna meg az SMS, még ma sem küldhetnénk ilyen, 160 karakterbe zsúfolt szerelmes szösszeneteket.

Az első rövid szöveges üzenetet 1992 decemberében küldték el Nagy-Britanniában. Ennyi állt benne: „boldog karácsonyt". Azóta nagyon rákaptunk: a Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint 2007 harmadik negyedévében 441 millió darabot küldtek szerteszét a magyar mobilosok – vagyis évente több mint másfél milliárdot. Különösen az ünnepnapokon nagy a forgalom: a legnagyobb magyar szolgáltató, a T-Mobile hálózatában például tavaly karácsony és újév napja között 36,4 millió SMS-t küldtek, az átlagosnál hétszer többet.

A maroktelefonra új nyelvet kreáltak. Fotó: Segesvári Csaba

A rövid szöveges üzenet (angolul: short message service) mindennapi életünk szerves része lett. Vehetünk SMS-ben jegyeket, fizethetünk a parkolásért vagy az autópálya-használatért. A 21. századi „nyelvújításhoz" is hozzájárult: új, SMS-alapú nyelvváltozat jött létre, rövidítésekkel, érzelmeket kifejező grafikus karakterekkel. Zenei kívánságműsorokban például már csak a „kövi pöri számot" (értsd: a következő, pörgős zenét) ildomos kérni. A karakterekkel való spórolás következtében keletkezhetett a „+verexik" (megverekszik) szó. Sőt a stílus a szépirodalmat is megihlette: a „tulképp" szót – a tulajdonképpen rövidítéseként – Vámos Miklós is használja Utazások Erotikában című könyvében. Sőt 160 címmel megjelent Magyarország első SMS-regénye, amely egy huszonéves Budapestre került fiú zűrös, váratlan fordulatokkal teli magánéletét tárja fel – 160 karakteres epizódokban.

A 15–24 éves korosztály 20 százaléka már vetett véget párkapcsolatának szöveges üzenet küldésével – s bizony a mobiltelefon a hűség tesztelésének is fontos eszköze: a nők 45, a férfiak 31 százaléka nézi meg titokban, partnere milyen SMS-eket küldött és kapott.

Szőke üzenet

Az egyenjogúság harcosai szerint rendkívül szellemtelen és elítélendő „szőke nős" viccek az SMS világára is kiterjedtek. Szőke nő SMS-t küld: bocs, hogy csúnyán írok...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Herointúladagolásban halt meg a szegedi fiatalember

Szeged - Heroint használt az a 28 éves fiatalember, akit kedden reggel barátai holtan találtak egy… Tovább olvasom