Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

160 milliárdból épül a 880 megawattos szegedi gázerőmű

Szeged - Az Advanced Power a szegedi ipari és logisztikai parkban építi fel 880 megwattos kombinált ciklusú gázturbinás erőművét. A svájci vállalat több millió forint iparűzési adóval gazdagítja majd Szegedet.
A Forrás Szállóban tartott tájékoztatón mutatták be a szegedi KCE projektet. A KCE betűszó a kombinált ciklusú gázturbinás erőművet jelenti. A 880 megwattos építményről megtudtuk, közel 60 százalékos hatékonysággal fog üzemelni. A jelenlegi legkorszerűbb technológiával épülő gázerőmű, a többi fosszilis energiát használó erőműhöz képest közel kétszeres hatékonysággal dolgozik. Jelenleg Magyarország összes villamos energia termelése eléri a 9200 megawattot, a szegedi egység ebből majd 10 százalékot adna. A svájci Advaced Power szerint a térség ipara fellendülőben van, középhosszú távon növekedni fog a villamos energia iránti kereslet. Úgy vélik, a 160 milliárdos beruházás 10-12 év alatt térülhet meg. További előnyként kiemelték: saját erőművel nő az energiabiztonság is. Szőcs Mihály, a KCE erőműprojekt tervezője a delmagyar.hu-nak elmondta, az infrastruktúra fejlettsége miatt esett Szegedre a választás. A budapesti mérnök kifejtette: „Megfelelőek Szeged adottságai: a kiszemelt terület a sándorfalvi nagyfeszültségű vezetékrendszertől 4 kilométerre, a nagynyomású kiskundorozsmai gázvezetéktől 3,8 kilométerre, a hűtővízhez szükséges forrástól, a Tiszától 11 kilométerre található.". Az ipari parkot a beruházáshoz át kell minősíteni, ez a feladat Szeged önkormányzatára vár.

Gázturbinás erőmű működési elve, a climatendfuel.com-ról.
Gázturbinás erőmű működési elve, a climatendfuel.com-ról.

Mennyire biztonságos ez az erőmű?

A KCE egy bevált, olyannyira biztonságos technológia, hogy ilyen típusú erőművek akár már városközpontokba is telepíthetők. Ilyenek például a Debrecenben és Nyíregyházán működő gáztüzelésű erőművek, vagy az EDF KCE erőművei Budapesten. Természetesen, minden lehetséges biztonsági intézkedést megtesznek, hiszen a közelben lakók és a dolgozók biztonsága elsődleges szempont a számukra.

Az erőművet 25 évre tervezik, százmilliós nagyságrendű adófizetésről beszéltek az előadók. Megtudtuk, a gázerőműveknek – a szénerőművekkel összehasonlítva – lényegesen alacsonyabb a nitrogéndioxid és széndioxid kibocsátásuk, ezért a 2013-ban életbe lépő széndioxid-kvóták megszerzésénél is előnybe kerülnek. A szakemberek állítása szerint Magyarország erőműveinek átlagéletkora meghaladja a 26 évet, a következő időszakban sokat le kell majd állítani. A gázturbinás egységeknek nincs porkibocsátása és szagtalanul, nehézfémek nélkül működnek. Az engedélyeztetést már júniusban megkezdik – folyamatosan tájékoztatva a lakosságot és a környezetvédőket is.

– Gázvita esetén is üzemelni fogunk, pont a környéken található gáztározók miatt is választottuk Szegedet – nyilatkozta Adrian Bobula, a KCE erőműprojekt vezetője.

A szakember elmondta, a gázerőművek teljesítménye a felmerülő villamosenergia-igényekhez igazodik, így jóval gazdaságosabban lehet őket üzemeltetni, mint egy atom–, vagy olaj tüzelésű erőművet. És, ha a híreknek hinni lehet, a Nabucco vagy a Déli-áramlat Nyugat-Európa felé is ezen a térségen vezet majd keresztül – így garantált lesz a folyamatos gázellátás. Bobula kifejtette: a beruházás bejelentése előtt 2-3 évig vizsgálták a régiót, alapos előkészítés után választották Szegedet. A svájci cég munkatársa elmondta, az Advance Power független energiatermelő vállalat, csak olyan helyre épít erőművet, ahol garantáltnak a megtérülés feltételei.

1. táblázat – 1000 kWh előállításához szükséges mennyiségek
1. táblázat – 1000 kWh előállításához szükséges mennyiségek

Ha a fenti táblázatot megnézzük, kiderül: egy megawatt villamosenergiához 270 köbméter gázt kell elégetnünk. Ugyanennyi áramhoz 1,3 tonna barnaszenet vagy 220 kilogramm olajat kellene felhasználnunk. Legkevesebb tüzelőanyagot az atomerőmű igényel. A számítások szerint egy nukleáris energiát hasznosító egység építési költsége 8-10-szerese a gázturbinás erőműjének.

Az Advance Power tervei között szerepel a Szegedi Tudományegyetemmel történő együttműködés, a módjáról és feltételeiről később tárgyalnak.

Erőművek Magyarországon - az Energia Klub 2008-as elemzése.
Erőművek Magyarországon - az Energia Klub 2008-as elemzése.

A környezetvédelemről és a megújuló energiaforrásokról elmondták, a változó villamosenergia-igények miatt a az állandóan termelő, vagy éppen az időjárástól függő rendszerek képtelenek lennének biztosítani a szükséges árammennyiséget. Ennek ellenére szükséges az ilyen irányú fejlesztés is, bár a rendszerek kiépítési ára többszöröse a gázturbinás erőművekénél. A szegedi erőmű 1,3 millió háztartást lát majd el energiával, az építkezés során közel 1000 embernek ad majd munkát. Két szakaszban valósul meg a beruházás, első ütemben egy 440 megawattos blokk készül el. A tényleges építkezést 2012-ben kezdik, áramot 2015-től termel a gázturbinás erőmű. A projekt fejleményeiről itt is tájékozódhat.

Olvasóink írták

94 hozzászólás
 • 94. SP 2010. május 21. 11:40
  „http://nol.hu/specialis/rss_valogatas/20100521-gigagazeromu_szegeden
  DM és Nol: 160milliárd
  DM: 880MW, Nol: 440MW
  DM: 1000 embernek munka Nol: 50 embernek munka
  ?????????????????”
 • 93. reagens 2010. május 14. 11:55
  „Én csak azt mondom kár a gőzért! :))

  Milyen jól jött volna ez a bejelentés április 10 előtt?
  De nem véletlenül vártak vele mostanáig. Meg az új Pick teleppel sem.”
 • 92. geza 2010. május 14. 09:23
  „#77 Ez így ilyen formában nem igaz.
  Egy napkollektor 30 év múlva a névleges teljesítményének 80 %-át tudja produkálni.
  A megtérülés: az energia nem lesz olcsóbb és jelen árakon egy családi háznál 20 év a megtérülés, de gyanítom hogy ez sokkal hamarabb megtérül mivel az energia ára fel fog menni. A tendencia elektromos autók, hűtés, fűtés, növelni fogja az igényt. Nem véletlen -bár nem nagyon reklámozzák- de pakson már tervezik a + 2 blokkot, és asszem 2025-re fel is fog épülni.”
 • 91. saturnus 2010. május 14. 06:59
  „Csak egy érdekesség rendszerválltáskor tudjuk milyen kormánya volt az országnak amilyent érdemel mondta egykori német kancellár,node a lényeg az USA a pécsi urán kitermelés ellen tételeként az akkori összes fő/egy számjegyű/utakat mind autópályává át építette volna a két számjegyűeket /pl:55,33/pedig kiszélesített fő utakká építette volna ki.De valamilyen oknál fogva valakik aki megtehették volna nem tették lehetővé az építést. Vagy a jelenlegi villamos lobbi fura ura/i avval az indokkal nem engedi elterjedni a szél kerekeket mert a madarak repülését zavarja/?/Ausztria tele van szélkerékkel ott nem repülnek a madarak.?”
 • 90. SP 2010. május 13. 21:37
  „87. hozzászólás macs 2010.05.13. 20:23
  Nem felejtettem el.
  A cocom listás anyagot beszerző személyt nyilvántartásba vették ( 2000-ben a rendszerváltás után bőven), kiképezték a cocom kezelésre is. Míg a Siemens korlátozásokat alkalmazott velünk szembe, addig a Pirellit a cocom nem érdekelte. Siemens cocomos anyagot csak Siemens érdekeltségű vállalat építhette be, amit persze megszegtünk.”
 • 89. Rozsdás 2010. május 13. 20:32
  „Csodálkozom hogy a racionális gondolkodás felülkerekedik a politikán!!Egy kicsit késve,de már a 70-es években adott volt egy erömű müködésének feltétele,de politikai okok miatt eddig nem épülhetett meg!!
  Talán most átléphetünk saját árnyékunkon és a tényleges fejlődés útjára lépünk.”
 • 88. macs 2010. május 13. 20:29
  „barsanyi,
  "Ezt a zöld energia vásárlás dolgot nálunk már most is furcsán oldották meg:
  A termelt un. zöld energia árkülönbségét ugyanis a fogyasztók nyakába sózták. / nehogy a kereskedők, vagy a szolgáltatók nyeresége csökkenjen /"
  A zöld energia nagyon drága energia. A megújuló energiával termelt villamosenergiát a kereskedőknek kötelező megvenni, sőt egyre többet kell megvenni, így az árképzésben egyre nagyobb súllyal szerepel. Ha nem lenne kötelező, akkor biztosan nem venné meg.
  Szerintem inkább az a furcsa, hogy mi mindig azt szeretnénk, ha valaki más fizetné azt, amit elhasználunk.”
 • 87. macs 2010. május 13. 20:23
  „SP,
  "Volt már ilyen modernizációs kultusz itt, amikor a "kroszbár" telefonközpontot telepítették Szegedre. Betört a XXI. század, ünnepeltünk. Ja, azt elfelejtették közzé tenni, hogy Kuvaitban már leszerelik ezt a technikát, mert elavult, és helyette elektronikus központot telepítenek optikai kábellel. Ez 20 év lemaradás volt. Hasonló az erőmű téma is."
  Egy apróságot elfelejtettél, a KGST országok az u.n. cocom listán voltak. Ez azt jelentette, hogy nem lehetett semmilyen fejlett tecnológiát eladni nekik. A távközlés fejlődése 1994 után indult meg. Tudod, digitális központok, mobil telefonok.”
 • 86. SP 2010. május 13. 19:17
  „57. hozzászólás gargamel 2010.05.13. 09:49 """""Az Advanced Power weboldala alapján úgy tűnik, hogy ez egy svájci adóparadicsomba (Zug) bejegyzett cég, ami főleg a projektek végigfuttatásával foglalkozik, nem az üzemeltetéssel. Műszaki oldalon a Siemens a stratégiai partnerük. """"

  A Siemensről annyit azért itt szegedieknek kell tudni, hogy megvette a kábelgyárat, hogy bezárja. Pedig az internethez, a nagy sebességű adatátvitelhez az optikai kábelt minden mennyiségben el lehetett adni. Kábelhiány volt a piacon.
  A magyar optikai kábelvásárlókat, felhasználókat pedig "kokom listásként " kezelte még 2000-ben is.”
 • 85. barsanyi 2010. május 13. 19:01
  „Ezt a zöld energia vásárlás dolgot nálunk már most is furcsán oldották meg:
  A termelt un. zöld energia árkülönbségét ugyanis a fogyasztók nyakába sózták. / nehogy a kereskedők, vagy a szolgáltatók nyeresége csökkenjen /”
 • 84. utom 2010. május 13. 18:52
  „sztem az urán kevesebb szemetet termelne és még égésterméke sincs...”
 • 83. SP 2010. május 13. 18:30
  „51. hozzászólás CID 2010.05.13. 08:38 46. hozzászólás N.P. 2010.05.13. 07:51
  """Másrészt én is furcsállom, hogy Magyarország legmélyebben fekvő környékére akarnak gázerőművet. A környékünkön van egy régi, de modernizált SZETÁV kazán, hát néha érzem azt a csípős füstöt."""

  Felsővároson a fűtőmű
  égésterméke nem tud a panelházak felett elszállni!!! Szemet torkot csíp. Éljen a gázmotor! A termál fűtés leállítás akcióban mintha hallottam volna már a most is leírt Szőcs úr nevét.”
 • 82. SP 2010. május 13. 18:23
  „Eddig a sertéstelepek szagának a városba történő beáramlását sem tudták megoldani!
  Az erőmű mérges gáza az majd fogja tudni az elkerülő utat? :) :) :) Mese habbal.
  Majd felszerelnek egy- két szirénát, mint Pakson.
  Szaladjon mindenki amerre lát, ha kedves az élete. Ja, hogy nem volt elég gyors, az nem érdekes. Felelősség passz rendben.”
 • 81. CID 2010. május 13. 17:58
  „frakk : Rajtad mindig jót mosolygok. 200 méter szintkülönbség az alföldön ? De ha már ilyen ügyike vagy, kiszámolnád nekem ovisnak, mennyi energia szükségeltetik a 432000 m3 víz felszivattyúzásához ?
  Amíg nem írsz tényeket, számokkal alátámasztható fizikai egyenletet addig, kis butus kutyus vagy :)”
 • 80. Tapasztalt 2010. május 13. 17:30
  „végre egy ujabb kiváló zöldmezös beruházás!! A lézerközpont energiaigénye nagyságrendileg kisebb, mint az erömü kapacitása! Tehát besegit az ország energiarendszerébe az importnál olcsőbb árammal. És Szegeden adózik, munkahelyeket teremt.”
 • 79. Dema 2010. május 13. 16:09
  „74. Logaritmus Igazad van! Sőt még a szél is alig alig fúj! :D :D

  77. KiBB Ha így müxik ahogy mondod akkor veszek majd részvényeket!
  76. N.P. ahogy Torgyán mondaná, csak a klasszikusokat idézem ! :D :"Nem fikázó fityiszesre, kapitalista szemléletű milliárdos szocikra, jobbágy jobbikosra van szükség. Csak simán magyarnak kellene lenni. Mindenkinek jól kellene végeznie a dolgát. Aztán épülne a gazdaság!" :D:D:D
  Már régen megépült volna minden, és bennünket irigyelne a világ!”
 • 78. N.P. 2010. május 13. 15:58
  „KiBB 2010.05.13. 15:32

  Tényleg tuti befektetés (ha úgy van, ahogy gondolod), de a lézerhez VALAHONNÉT azért mindenképpen vinni kell energiát.”
 • 77. KiBB 2010. május 13. 15:32
  „kedves hozzászólok. anpenergiás ötletre egyszerű a válasz. Nem gazdaságos Konkrétan drága és mire behozná az árát lehet cserélni mert nem elég hosszú az élettertalma.

  Az alternatív energiák közül a geotermikusban van jövő, én a vezetők heylében azt preferálnám (szünbet nélkül üzemelhet, nem kell drága gáz bele és így megtérülhet a befektetés...

  Azért lesz az északi ipari negyedben, mert arra lesz a szuperlézer is (ha egyszer elkészül), aminek az energia igénye kb akkora mint Makónak. úgyhogy az együttműködés az egyetemmel gondolom azt jelenti, hogy megtermelik az áramot és jó részét ott helyben el is hasznáálják, tuti befektetés...”
 • 76. N.P. 2010. május 13. 15:30
  „frakk 2010.05.13. 14:34

  Mond neked valamit ez a név: Prédikálószék? Nyilván igen! Könyörgöm, a Tubesre egy radart nem tudunk telepíteni nehogy egy víztározót bármelyik magaslatra! Tudod ez Magyarország...”
 • 75. TELSTAR 2010. május 13. 15:13
  „De ugye nem a Szeviép fogja építeni?”
94 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem nyilatkozott a Tisza M-43 Konzorcium a tartozások megvásárlásáról

A beruházó kérte a konzorciumot, nyilatkozzon arról, hogy az egyetemleges konzorciumi felelősségvállalás keretein belül átvállalják-e a konzorciumi tagok az alvállalkozói követeléseket. Tovább olvasom