Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

162-en alapították a Belvárosi mozit

Szeged - A Belvárosi mozit nagyapja, Vas András alapította – írta lapunknak Baróti András, aki nehezményezi, hogy Lippai Imrét ünneplik a 90 éves intézmény kapcsán. De a fennmaradt dokumentumokból nem derül ki, kié volt az ötlet, csak az, hogy 162-en alapították a Belvárosi Mozi Részvénytársaságot.
Levélben kereste meg szerkesztőségünket szegedi olvasónk, Baróti András, amelyben azt írja: szinte helyreállíthatatlan presztízsveszteség érte családját a Belvárosi mozi 90. születésnapjáról szóló tudósításunk miatt. A férfi leírja, hogy nagyapja, Vas András is a mozialapítók között volt, azonban szerinte személye méltatlan módon mellőzött – ellentétben Lippai Imrével. Lippai érdemeit nem kisebbíteni szeretné – áll Baróti András levelében, de ő úgy tudja, hogy a mozit nem Lippai, hanem a nagyapja alapította, ergo a város Vas Andrásnak köszönheti az intézményt, mégis Lippai-emléktáblát avattak az évforduló kapcsán.

Levéltári források nincsenek, a rendelkezésre álló szűkös sajtóanyag pedig nem teszi lehetővé az ötletadó személyének kiderítését. Annyi bizonyos, hogy 162 alapítója volt a mozinak, köztük volt az 1925-ben elhunyt Vas András, és az 1961-ben elhunyt Lippai Imre is. Ők – mindkét família családi legendáriuma szerint – nemcsak üzleti partnerek, de közeli barátok is voltak. Lippai Imre azonban nemcsak az alapító részvényesek között volt, de később a magyar filmgyártásba is befektetett, mai kifejezéssel producerkedett. Erről emlékezik meg az épület falán látható tábla, amely Lippait mint a magyar filmgyártás legendás támogatóját méltatja, egyebekben pedig a felirat 162 részvényesről szól.

A mozit egyébként Boros Gyula, a Belvárosit üzemeltető Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának tájékoztatása szerint a Lippai leszármazottak keresték meg azzal, hogy közösen ünnepelhetnék az évfordulót. Ők készíttették az emléktáblát is, a mozi pedig felkarolta a kezdeményezést.

Az ünnepségen megnyitott, és szeptember 22-éig látogatható kiállításon egyébként szerepel Vas András fotója is azzal a magyarázó szöveggel, hogy ő is alapító.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták a déli várfalat

Méterre pontosan megállapítható, 1881-es lebontása előtt hol álltak a szegedi Bastille falai. A város középkori várának északi főfalát tárták fel a Móra-múzeum régészei a Stefánia parkban. Tovább olvasom