Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

16 denevér pusztult el az újszegedi ligetben

Szeged - 16 denevér pusztult el az újszegedi ligetben, miután a fát, melynek odújában teleltek, kivágta a környezetgazdálkodási cég. Az állatok védettek, eszmei értékük példányonként 10 ezer forint.
Az újszegedi liget elöregedett, odvas és életveszélyessé vált fáit vágta ki a hét elején a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. A fősétány egyik fájában azonban népes denevérkolónia telelt – a fatörzs kivágása miatt 16 denevér pusztult el.

– Dermedtek voltak a téli hideg miatt, nem tudtak elmenekülni. A törzs eldőlt, ők pedig nem élték túl a zuhanást – tájékoztatott Bojtos Ferenc, a Csemete irodavezetője. A természetvédelmi egyesület vezetője kiemelte: a beavatkozás védett helyen történt, előzetes bejárásra, egyeztetésre lett volna szükség a kivágás megkezdése előtt. A denevérek – amelyek természetes életterükből, az erdőkből, hullámterekből kiszorulva egyre nagyobb számban telepednek lakott területekre, városokba – ugyanis védett állatok.

– Hazánkban 26 denevérfaj él, valamennyi védett. Eszmei értékük 2000 és 100 ezer forint között változik. Az elpusztult példányok a korai denevérek fajába tartoztak, mintegy 10 ezer forintos értékkel – tudatta Bojtos Ferenc, hozzátéve: az állatok tetemei napokig hevertek a földön. Tegnapra már eltakarították őket.

Az állatok tetemei napokig a helyszínen maradtak – tegnap már csak a fatörzset vizsgálhatták az érdeklődők a liget fő fasorában. Fotó: Miskolczi Róbert
Az állatok tetemei napokig a helyszínen maradtak – tegnap már csak a fatörzset vizsgálhatták az érdeklődők a liget fő fasorában. Fotó: Miskolczi Róbert

Szabó Ferenc, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint véletlen balesetről van szó. Amikor munkatársai fűrésszel belevágtak a törzs korhadt részébe, jó 3 méter hosszú, 40 centiméter széles odút találtak, benne mintegy 150–200 denevérrel. Már nem tudták elkerülni a 16 állat sérülését, ezek mindegyike vágott, tépett sebbel pusztult el. A favágók azonnal, legalább három órára leálltak, s csak akkor folytatták a munkát, mikor meggyőződtek róla: mindegyik denevér elrepült.

Az önkormányzati cégnél belső vizsgálatot indítottak az ügyben. Az eredményt szerdáig elküldik a környezetvédelmi főfelügyelőségnek. A hatóság természetkárosítás miatt eljárást indított, ha a környezetgazdák hibáztak, meg kell téríteni a 160 ezer forintos kárt.

– Fontosnak tartjuk a védett állatok mentését, sajnáljuk, ami történt. Kiadtam kollégáimnak: a legnagyobb körültekintéssel vizsgálják meg azt a további mintegy 100 fát, amelyet ki kell vágnunk Szegeden – tájékoztatott Szabó Ferenc.

Egy állat megmenekült

Egy szegedi család megmentett egy példányt a denevérkolóniából: az állatot a Szegedi Vadasparkba szállították. – Az ijedtségen kívül más baja nem lett, egy-két napig ápoltuk, s mivel jó volt az idő, már el is engedtük – mondta el Veprik Róbert igazgató, hozzátéve: „szomorú, ami történt".
Védett állatok teleltek a kivágott fában

Olvasóink írták

 • 20. poiuz 2009. március 10. 15:55
  „:DDDDDDDDDDDDDDDDD”
 • 19. savos 2009. március 09. 08:31
  „15!
  A kákán is lehet csomót keresni:
  Olcsón megveszed a kákát és drágán eladod; Egy csomót keresel rajta!”
 • 18. Tommyst 2009. március 08. 19:07
  „Én Török 6. hsz-ével értek egyet... ez furcsa, maga a szöveg is ellentmond önmagának...

  Különben meg igen, ha rádől valakire a fa, nem törődnek a denevérekkel, de akkor is bele kéne nézni minden odvas fába, ki lehet élve zaklatni szegény denevéreket...”
 • 17. CID 2009. március 08. 17:59
  „web : ha bele sem néznek, valóban nem látnak bele.”
 • 16. CID 2009. március 08. 17:56
  „2-es, én is sírtam a röhögéstől. Egyébként miért baj ha a konyhásnéniket elvitték dolgozni a Sztojka testvérek autóval a Böszme üdülőbe ?

  Egyébként, ezeknek a szakbarbároknak eszébe sem jut, hohy ha kivágnak egy kúrva nagy fát, melyben lehet odú, akkor abban valami élőlény is lakhat ? Barmok.....”
 • 15. web 2009. március 08. 17:52
  „"elöregedett, odvas és életveszélyessé vált fáit vágta ki a hét elején a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. A fősétány egyik fájában azonban népes denevérkolónia telelt - a fatörzs kivágása miatt 16 denevér pusztult el."Aki ezt megállapította nyilván felelősségteljes munkát végzett. DE_ a fa odvába senki nem lát bele! Nem kell a kákán is csomót keresni.”
 • 14. joy 2009. március 08. 13:49
  „[2]!
  Marha!
  Most takaríthatom a monitort, meg a klavcsit.”
 • 13. Gaben07 2009. március 08. 12:17
  „11. Tooopszli 2009.03.08. 07:51

  Sajnos ez így van. Gyorstalpalót kellene nekik adni, ha már egy erdész tudásának a negyedével rendelkeznének ezek a városi favágók időben észrevennék amikor beteg egy fa. Nem pedig az a megoldás, hogy amikor már az utolsókat rugja ide hívunk jó pénzért egy "szakértőt" aki ránézésre megmondja, hogy ezt ki kell vágni.

  A denevérektől undorodom, de sajnálom őket.”
 • 12. kisztitkar 2009. március 08. 09:09
  „trixi11 a napiszar rész tulajdonom! Nem ide tartozik de le írom Cozma gyilkosságban új fejlemények ,jelenlegi állás szerint Cozma rá támadt egy nőre ezért avatkoztak a romák bele,tegnap este Cozma apja magyarországra utazott!!!Érdekes egy hír se hozza le!!!!!!!!Egyébként kíváncsi leszek milyen büntetést kapnak belső infó szerint ezek a romák szállították bizonyos Böszme üdülökbe a hölgyeket,szerintem el lessz tusolva a dolog!”
 • 11. Tooopszli 2009. március 08. 07:51
  „Mindenképpen szomorú ami történt.
  Az előttem szóló török 6.hozzászólás 2009.03.07. 22:17 és Gaben07 9. hozzászólás 2009.03.07. 23:23 szerintem nagyon ügyesen kiemelték a lényeget.
  Egyre hiteltelenebb ez az újság is.

  Ezeknek a "szakbarbároknak" az sem biztos, hogy elég lett volna, ha a denevérek szólnak nekik, hogy Itt vannak.
  Minek szakmunkásokat képezni ebben az országban? A pék hegeszt, a favágó meg medence őr a fürdőben.
  Betanított munka az az igazi. Nem akadékoskodik, mert azt sem tudja, hogy lenne szakszerű amit csinál és OLCSÓBB mint a szakmunkás!
  De ez kinek a hibája? Szerintem azt kellene büntetni aki kiadta a munkát és nem nézett utána, hogy milyen cégnek. Gondolom pályáztatták és ismét a pénz döntött.
  Manager urak!
  Hallották már azt, hogy OLCSÓ HÚSNAK HÍG A LEVE!?”
 • 10. sima 2009. március 07. 23:31
  „Ha már valakinek gondot okoz az hogy felismerjen egy denevért , akkor ott már komoly értelmi fogyatékosságról lehet szó.”
 • 9. Gaben07 2009. március 07. 23:23
  „Az a baj, hogy a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél nem szakembereket alkalmaznak hanem egyszerű segédmunkásokat. Nem véletlen kell ezeket a fákat kivágni, ahhoz értenek csak, hogy locsolják, vagy ahhoz se.”
 • 8. tahoszegedi 2009. március 07. 22:46
  „eset is a forint a hír hallatán.....

  ezért kell először mindenhová bekopogni :-))”
 • 7. sima 2009. március 07. 22:34
  „"Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik." Mahatma Gandhi.”
 • 6. török 2009. március 07. 22:17
  „Hogy mekkora egyetértés van a történtekkel kapcsolatban!
  "A törzs eldőlt, ők pedig nem élték túl a zuhanást - tájékoztatott Bojtos Ferenc, a Csemete irodavezetője."
  "Amikor munkatársai fűrésszel belevágtak a törzs korhadt részébe ... Már nem tudták elkerülni a 16 állat sérülését, ezek mindegyike vágott, tépett sebbel pusztult el."”
 • 5. dova 2009. március 07. 20:19
  „Úgy tűnik jól működik a propaganda.
  Mára már mindenki (?) elfogadott tényként kezeli, hogy ki kell vágni a fákat, mert balesetveszélyessé válhatnak.
  Ügyes ez a gépezet!

  Azzal senki se foglalkozzon, hogy a korhadt fa már csak a "végterméke", egy jele a felelőtlen kezelésnek, a szakszerű karbantartások sorozatos hiányának és a tervszerűtlenségnek!
  Áhhhhhh”
 • 4. trixi11 2009. március 07. 20:10
  „kisztitkar
  Látom te is napiszarozol!”
 • 3. benq 2009. március 07. 19:20
  „igy van!!
  ha az emberekre döl rá akkor senki sem beszél a denevérekrő,hanem csak arrol miért is nem vágták ki hamarabb.....”
 • 2. kisztitkar 2009. március 07. 17:13
  „Székely a fiával ül az asztalnál, a kutya az asztal mellett
  fekszik és éppen a tökeit nyalja.
  - Hej ídösapám, bárcsak én is meg tunnám ezt csinyáni!
  - Csinyád, fiam, de szerintem megharap...”
 • 1. tüsök 2009. március 07. 16:19
  „"Meg kell téríteni a 160 ezer forintos kárt" kinek a denevérek hozzátartozóinak? Ha egy ilyen korhadt fa emberre dől és agyonüti baleset, az ügy lezárva.RÖHEJ.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogászdoktor hozta vissza a halálból

Szeged - Perceken múlt annak a szegedi férfinak az élete, akinek egy előadáson állt meg a szíve.… Tovább olvasom