Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 17°C | 30°C Még több cikk.

16 évvel ezelőtt vették őrizetbe a balástyai rémet - öt gyilkosságot ismert el, de nem tudni, hány nővel végzett

2002. március hatodikán őrizetbe vették a Sz. Zoltánt, a balástyai rémet, ezzel lezárva egy szinte példátlan sorozat gyilkossági ügyet.
Sz. Zoltán pénzszerzés céljából gyilkolt. Négy ember megöléséért ítélték el, ő maga öt gyilkosságot ismert el, de lehetséges, hogy ennél több áldozata volt. Valószínűleg sosem tudjuk meg, hogy pontosan hány nővel végzett. 2016 december 5-én cellatársával, Miklósi Viktorral l együtt öngyilkosságot követtek el.

Sz. a gyerekkorát családi tanyájukon töltötte. Családjával földművelésből tartották el magukat. Édesapja korán meghalt, majd a tanyán vele együtt élő tetvére öngyilkos lett. Sz. Zoltán a gyilkosságok elkövetésekor már büntetett előéletű volt. Egy 60 éves nőt erőszakolt meg, amiért el is ítélték. Akkori élettársával is erőszakos volt, emiatt ő is megszakította vele a kapcsolatot. Ettől kezdve egyedül élt a tanyáján és alkalmi munkákból tartotta el magát.

A balástyai rém bizonyított gyilkosságai

Az első bizonyított áldozata egy presszóban dolgozó nő volt, akivel 1998. április 28-án ismerkedett meg. Rábeszélte a nőt, hogy tartson vele a Balástya külterületén lévő tanyára. Miután megérkeztek az nőt egy nehéz tárggyal többször is fejbe verte, a nő belehalt a súlyos sérüléseibe. Ezután lemeztelenítette áldozatát, majd a tanyától 50 méternyire a holttestet és a ruháit egy helyre elásta. A második gyilkosság az elsőhöz igen hasonló volt. Ezután ugyanabban a presszóban ismerkedett meg egy nővel, akit szintén meginvitált a tanyájára. Amikor megérkeztek, az első áldozatához hasonlóan, egy nehéz tárggyal leütötte a nőt. A holttestet az első gyilkossághoz hasonlóan elásta. Viszont második áldozatának a fejét nem találták meg.
 

2000 februárjában tűzoltófecskendőket akart ellopni, ehhez kérte harmadik áldozatának segítségét. A nőt végül egy gyümölcsös kertben előbb megfojtotta, majd teljesen levetkőztette és eltemette. Ebben az esetben a nő ruhái nem kerültek meg soha.

A negyedik bizonyított gyilkosság buktatta le Zoltánt. 2001 augusztusában meggyőzte egyik használt mobiltelefonok adásvételével foglalkozó nőismerősét, hogy nagy mennyiségű telefont tud szerezni neki olcsón. A nő elhitte és augusztus 25-én 300 ezer forintot vett fel a bankban. A nő gyilkosa tanyájához motorozott, ahol a férfi őt is megfojtotta és a tanyától nem messze elásta. A bűncselekmény elkövetésére utaló tárgyakat és a nő kismotorját egy közeli vizesgödörbe dobálta. A rendőrség ekkorra már fokozott figyelemmel kísérte az újabb eltűnéseket. A telefonkereskedő nő eltűnésekor a nyomozók átnézték az asszony híváslistáit amelyeken megtalálták Sz. Zoltán számát is. A férfit kikérdezték, aki bevallotta a gyilkosságot. Később újabb holttestek előkerülése után újabb gyilkosságokat ismert el.
 
A balástyai rém tanyája.

Gyilkosság, amit nem tudtak bizonyítani

1998. augusztus 25-én az 5-ös országút mellett prostituáltként dolgozó nőt arra kényszerített, hogy hagyja ott a parkolót és menjen vele a tanyájára. Végül egy bozótos helyen egy darab madzaggal megfojtotta a prostituáltat, majd holttestét a Cegléd–Szeged-vasútvonal közelben futó vágányára vonszolta.

A tanya, ahol a balástyai rém bűncselekményeit elkövette, 2015-ben még állt. A balástyai rémet a szegedi Csillag börtön elkülönített körletében tartották fogva. 2016. december 5-én cellatársával együtt öngyilkos lett, felakasztották magukat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matekozás helyett bohóckodtak a diákok - galéria

Matekozás helyett bohóckodtak a diákok - galéria
A Karitáció Alapítvány gyógyító bohócdoktorai azért látogattak el a szőregi Kossuth Lajos Általános Iskolába kedden, mert a tavalyi év csokoládégyűjtési akciójában ez az iskola bizonyult a legtöbb édességet összegyűjtőnek. Tovább olvasom