Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

170 millió forintból valósult meg a szőregi közösségi ház

A szőregi Tömörkény István Művelődési Ház és Könyvtár mai átadatásával megvalósul az elmúlt ötven év legnagyobb közművelődési beruházása Szegeden. A 170 millió forintból megújult intézmény számos civil szervezetnek, rendezvénynek ad helyet.
Negyven év után új művelődési ház és könyvtár szolgálja a szőregieket. Fotó: Schmidt Andrea
A szőregi művelődési ház és könyvtár mától több mint 600 négyzetméteren szolgálja a lakosságot. A kívül-belül megújult épületet ma – a tervezett november 30-i határidő előtt másfél héttel – adják át a szőregieknek. A sarki telken fekvő ház egyik szárnyában kapott helyet a Somogyi-könyvtár fiókintézménye és a táncterem a szükséges kiszolgáló helyiségekkel, míg a másik részlegben működik a Bartók Béla Művelődési Központ fennhatósága alá tartozó művelődési ház. Itt egy 250 fő befogadására alkalmas, igény szerint több kisebb részre leválasztható termet alakítottak ki, amely előadások, fogadások és kiállítások rendezésére egyaránt alkalmas. Az emeleten kapott helyet a galéria, az irodák, a csoportszobák, valamint egy kiállítótér és a raktár.

A bővítésre és felújításra nagy szükség volt, hiszen a százesztendős, egykori Tóth vendéglőből átalakított korábbi kultúrház életveszélyessé vált, másrészt két helyiségén kellett osztozni az öntevékeny csoportoknak. Az új művelődési központban viszont egy időben akár hat foglalkozást is tarthatnak a klubok, szakkörök – így például a Sárgarózsa népdalkör, a nyugdíjasklub, és a Szőregi Ifjúsági Önkormányzat.
A 170 millió forintból megújult közösségi ház minden ízében szőregi: az épület minden szegletében található rózsa, a látogatók az utcától az udvarig mindenütt találkozhatnak a híres szőregi hungaricummal. Az épület mellett egy 40 férőhelyes parkoló is épült.


Avatóünnep

A Tömörkény István Művelődési Ház és Könyvtár ünnepélyes avatása ma délelőtt 10 órakor kezdődik. Az épületet Botka László polgármester és T. Molnár Gizella főiskolai docens, az SZTE JGYTF Közművelődési Tanszékének vezetője adja át. A szőregi óvodások és iskolások műsora után Újhelyi István országgyűlési képviselő, Simoncsics János, a Bartók Béla Művelődési Központ igazgatója, és Iványi Aurél önkormányzati képviselő mond köszöntő szavakat. Az ünnepen Oláh Róbert bőrképeiből nyílik kiállítás. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád áll a megyei bűnügyi toplista élén

Bűnügyi szempontból Csongrád a legfertőzöttebb város a megyében – derül ki egy hetilap által… Tovább olvasom