Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

170 millió jut a belvíz megelőzésére

Várhatóan mintegy százhetven-száznyolcvan millió forint jut Csongrád megyében idén tavasszal a belvízkár megelőzésére. A tavaly év végén létrehozott operatív bizottság elkészíttette a munkák költségvetését, már takarítják a csatornák partját, hogy minél hamarabb elkezdhessenek dolgozni a markológépek.
Az volt a cél tavaly év végén, hogy 2006-ban ne akkor kezdődjön el a védekezés, amikor már baj van. Csongrád megyében is megalakították az ár- és belvíz-védekezési operatív bizottságot, amelyben a katasztrófavédelmi igazgatóság, az Atikövizig, a vízgazdálkodási társulat és az önkormányzatok is szerepet kaptak. A bizottság azóta kétszer ülésezett, elkészíttette a megelőző munkák költségvetését. Kaszás Mihály, a védelmi bizottság titkára lapunk kérdésére elmondta, az Atikövizig 65 millió forintot kap e célra, a vízgazdálkodási társulat 48 milliót, egyedül az önkormányzati részről nincs még információ. De a hírek szerint ezzel a hányaddal együtt összesen 170-180 millió forint használható majd a prevencióra, ami jelentős pénz. Bár a talaj fagyott, és a csatornákban is jég van, már megkezdődött a munkák előkészítése: ott, ahol el kell távolítani az iszapot markolóval, előbb a part menti suhát, bokrokat vágják ki, a nagyobb csatornákban, ahol vízen úszó berendezésekkel tisztítanak, várni kell a jég elolvadásáig.

E védekezés céljaira a szegedi tűzoltóság 16, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság pedig 9 új szivattyút kapott a meglévők mellé, ezek kisebb, 1200-2800 liter per perces teljesítményű gépek, és többek között arra is alkalmasak, hogy épületekből szivattyúzzák ki velük a vizet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Próbaúton jártunk a nyereményautóval

Igen kellemes modellnek bizonyult lapunk nyereményjátékának fődíja, a 3,2 millió forint értékű… Tovább olvasom