Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

171 afrikai teknőst bújtattak el

Százhetvenegy egzotikus, afrikai teknőst találtak hétfő hajnalban a vámosok Röszkén. A szállítmány összértéke három és fél millió forint.
Az egzotikus teknősszállítmány a vadasparkban talált átmeneti otthonra. Fotó: Segesvári Csaba
A teknősszállítmányra egy szerb kamionba rejtve találtak a pénzügyőrök, a jármű tételes átvizsgálásakor. A kamion Hollandiába ment volna – ottani terráriumokban tengették volna életüket a teknősök. A szállítmány egy része – tudtuk meg Lovászi Pétertől, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség osztályvezetőjétől – madagaszkári sugaras teknősökből áll; mintázatuk csillagsugár alakban fut szét a páncélzatukon. Kelet-afrikai párducteknősök, illetve résteknősök szintén voltak a szállítmányban.

A résteknős onnan kapta a nevét: páncélja viszonylag puha, s veszély esetén a közeli sziklák rései között talál menedéket. Az állatok annyira felfújják magukat, hogy szilárdan rögzülnek a repedésben, ki sem lehet őket szedni onnan. Eredetileg a rájuk vadászó majmok miatt fejlesztette ki ezt a technikát a résteknős, de emberek ellen is jól beválik. Azaz – a jelek szerint – mégsem mindig, mert az anyagi haszonszerzésre törekvő illegális állatbefogóknak olykor mégis sikerül őket zsákmányul ejteniük. A szállítmány összértéke mintegy három és fél millió forint. Az állatokat a Szegedi Vadaspark mentőközpontjába szállították; az ügyben természetkárosítás miatt a szegedi rendőrkapitányság nyomoz.

Az idei nyáron egyébként már nem először kerültek kézre csempészett teknősök a déli határon. A múlt hónapban Röszkén százkilencven, Tompán pedig száznyolcvan példányos görögteknős-szállítmányt fedeztek föl a vámosok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vérvételre egy hetet kell várni Szegeden

Az országban példa nélkül álló módon a harmadára csökkentette az OEP a szegedi rendelőintézet… Tovább olvasom