Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

172 milliós az adótartozás

Szeged - Felszólítás után az önkormányzat adóirodája letiltathatja a helyi adótartozás fejében a fizetést, kivonhatja az autót a forgalomból, felszámoltathatja a céget. Most több mint ezer hátralékos 172 millióval „lóg" a városi költségvetésnek.
Szeged idei, 56,4 milliárdos költségvetésének a hatodát – 9,8 milliárdot – szedi be az önkormányzat adóirodája. (Ugyanez tavaly 8,3 milliárd, két éve 5,8 milliárd volt.) A legnagyobb falat – 7,3 milliárd – ebből az iparűzési adó, valamint jelentős bevétel az építmény- és a gépjárműadó. Az iparűzési adó egyik felét március közepéig kellett volna befizetni mind a 18 ezer szegedi vállalkozásnak, májusig pedig bevallást kellett volna készíteni. Ehhez képest majdnem ezren nem küldtek adóbevallást, amit idén az eddiginél szigorúbb – magánszemélyeket 200 ezer, vállalkozásokat 500 ezerig terjedő – mulasztási bírsággal büntet a hatóság.

Szegeden más megyei jogú városokhoz képest jó a fizetési morál – mondta Zombory Pál, az adóiroda vezetője. Legnagyobb arányban gépjárműadóval tartoznak a városnak: 3700-an, közülük 3300-an nagyobb összeggel. Az első félévben esedékes 4,5 milliárdból 172 millió nem folyt be a közkasszába. A 952 hátralékosnak előbb felszólítást küldött az adóiroda. A renitenseket másfél hónap alatt utoléri a város – azonnali beszedési megbízással. Idén eddig 905 hátralékosnak tiltották le a pénzt a fizetéséből, 142 autót pedig gépjárműadó-tartozás miatt kivontak a forgalomból. 111 vállalkozást fenyegettek meg a csődfelszámolással; erre 63 nem reagált, ezért ezeket a vállalkozásokat a cégbíróság már meg is szüntette.

Az adóiroda vezetője szerint nagynak számít a 172 milliós tartozás. A szegediek fizetési morálja ráadásul az utóbbi években romlott. A tartozások nagy része odafigyeléssel elkerülhető lenne: autóvásárlást eladónak és vevőnek is célszerű bejelenteni, a lakcímváltozást szintén – az okmányirodán. A tartozás a törvény szerint 5 éven túl évül el, a helyi adókból csak pár millió forintot lehetetlenség behajtani. A statisztika szerint 24 nagy adózó fizeti be a helyi adó közel 40 százalékát.

Olvasóink írták

 • 8. bacsi 2008. július 17. 12:34
  „hiába zsörtölödik bár ki is,nem lesz jobb sött.......
  Azért lehet sok okosságot tanulni a hozzászolásokból.
  Szép napot mindenkinek”
 • 7. homer 2008. július 16. 13:39
  „Az állam szerepe nem az , hogy meglopja (a politikusain keresztül) polgárait..Ma a magyar állam ,már szinte csak erről szól..
  Talán ezen kéne változtatni és akkor nem gondolkodnának nagyon sokan ugyanúgy mint "rvil"!”
 • 6. Macs 2008. július 16. 12:07
  „Vélekedő,

  gratulálok a hozzászólásodhoz. Sok ilyen kellene, mert úgylátszik az emberek nagy része, (tisztelet a kivételnek) majd 20 évvel a rendszerváltás után sincs tisztában bizonyos dolgokkal , pl. az állam szerepével sem.
  Néhány újságcikk is elkéne ezekben a témákban.”
 • 5. vélekedő 2008. július 16. 09:49
  „"Miért nincs összekötve az adóiroda és az okmányhivatal?"

  A hülye értelemben vett személyiségi jogok miatt. Szerintem akinek nincs takargatnivalója, az sokkal jobban járna, valamint a bürokrácia is csökkenthető lenne. (Kevesebb tisztviselő, kisebb adóteher.) De ahogy a vandálok utólagos megtalálására nem engedtek kamerát szerelni a bkv buszokra, így ezt sem engedik... Ahelyett, hogy a felhasználást szabályoznák... brrr....”
 • 4. 4. 2008. július 16. 09:44
  „Miért nincs összekötve az adóiroda és az okmányhivatal? Miért nem tudják ők lekérdezni az adatokat, miért kell bemennem lakcímet bejelentenem, ahhoz hogy gépjárműadót tudjak fizetni?”
 • 3. Palotai 2008. július 16. 09:29
  „Bizony, a kartörés esetén fizetnél 150.000-et, az infarktusod után meg 7-8 milliót a kezelésért, a gyereked általános iskolai tandíja félévente 200.000 lenne, az egyetemi féléves díj meg 1 millió. Plusz nem épülne sem M5, sem M47, sem könyvtár, sem színház, sem ifjúsgi ház, sem honvédelem, sem semmi.”
 • 2. vélekedő 2008. július 16. 07:51
  „Nem lennél boldog, ha beteg lennél néhány napot kórházban töltve és millióhoz közeli összeget számláznának ki gyermeked egy évnyi általános iskolai (!) oktatásáért. Nem menne ki a rendőr, ha betörnek hozzád, kikapcsolnák a közvilágítást, amerre laksz, nem használhatnád az utakat, mert ugye azok fenntartásáért sem fizetsz.

  Szóval lehet nagyszájúskodni, hogy levonások nélkül kapd meg a fizetésedet, de ezek is biztosítottak az adódból, márpedig a rendőrséget kivéve minden szolgáltatást igénybe vettél Te is!”
 • 1. rvil 2008. július 16. 06:12
  „Nem kell csodálkozni a romló fizetési morálon..Nekem sincs sok kedvem adót fizetni,főleg ennek a kizsákmányoló országnak..Mert mit kapok cserébe?Új hivatali audikat és meg nem épülő korm.negyedre elköltött milliárdokat?Meg a segijjeket ugyebár..Bár csak egyszer megkapnám a teljes fizetésem levonások nélkül!!!Boldog lennék,mert végre nem kellene sakkoznom melyik számlát fizessem be és melyik várhat még egy kicsit...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresgélték a megállókat az Anna-kútnál

Szeged - Reggel még nem tört ki a közlekedési káosz az Anna-kúti csomópont környékén – a rossz időben mintha kevesebben közlekedtek volna a szokottnál. Tovább olvasom