Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

17 év után is rejtély Farkas Helga meggyilkolása

Szeged - A többször életveszélyesen megfenyegetett és megtámadott Juhászné Judit sírva mondta el, hogy agyonlőtt férje néhány hónappal a halála előtt mit mondott el neki a 18 éves, gyönyörű lány, Farkas Helga 17 évvel ezelőtti elrablásáról, megöléséről és a holttest eltüntetéséről.
Tizenhét évvel Farkas Helga elrablása után a nyilvánosság előtt először szólal meg Juhász Benedeknek, a szegedi diáklány egyik feltételezett elrablójának az özvegye.

– Farkas Helgát 17 éve rabolták el, az ön férjét négy évvel később meggyilkolták. Kivégezték. Hátulról agyonlőtték, majd elásták. A két ügy között van összefüggés. Ön eddig kerülte a nyilvánosságot, most ha nehezen is, de rászánta magát, hogy beszéljen olyan részletekről, amit csak nagyon kevesen ismernek. Miért?
– Miatta! Kizárólag miatta! Ő volt az első nagy szerelmem, ő lett később a férjem, ő a kislányom édesapja. Tisztára akarom mosni a nevét. Nem szeretném, ha olyasmit állítanának róla, amit nem tett. Tudom, hogy nem volt köze Helga megöléséhez!

– A férjétől mikor tudott meg részleteket Helga elrablásáról?

– 1995 tavaszán.

– Mit gondol, miért beszélt erről négy évvel a lány elrablása után?

– Pontosan tudom: veszélyben érezte magát.

– Mitől vagy kitől félt?

– Nem olyan ember volt, aki félt volna, hanem, mint mondtam, veszélyben érezte magát. Elolvasta az újságokban, hogy a rendőrség szerint beszélni fog a Farkas Helga-ügyről, és tudta, ezzel az élete veszélybe került.

Palatinus Gábor volt rendőr többször is találkozott és beszélgetett már Juhásznéval. Fotó: Segesvári Csaba
Palatinus Gábor volt rendőr többször is találkozott és beszélgetett már Juhásznéval. Fotó: Segesvári Csaba

– A férje végül beszélt a rendőröknek?

– Nem. Azt sem tudom, hogy akart-e. Ha igen, már nem maradt ideje. Arról viszont tudomásom van, hogy Helga elrablása után egy hónappal olyan információkat közölt a rendőrséggel, amelyek sokat segíthettek volna a nyomozásban, de semmi nem történt. Erről többet nem mondok, ne is kérdezzen.

– Kérem, akkor azt árulja el, hogy mit tudott meg tőle.

– Beni nekem részletesen elmondta, hogy hol, melyik orosházi garázsban tartották fogva Helgát. Arról is beszélt, hogyan kérte meg a legjobb barátja a lány holttestének elrejtésére. Egy tóba tették. Akkor is ott volt, amikor az említett barát kiemelte a vízből a holttest maradványait. A csontokat egy erdőbe vitték, ahol elégették...

– Szándékosan nem említette a lány elrablását és megölését?

– Azért nem beszéltem ezekről, mert ezekkel kapcsolatban Beni nekem azt mondta, egyikhez sem volt köze!

Farkas Helga
Farkas Helga

– Ismerje el, nehéz is lett volna ilyen szörnyű dolgokról beszélnie...

– Ha részt vett volna Helga elrablásában és megölésében is, azt is elmondta volna akkor, amikor a többit.

– Mitől ilyen biztos ebben?
– Mert érzem. Most is érzem! Azt is megéreztem, amikor meghalt. Holttestét csak jóval később találták meg egy csatornában, de én már biztos voltam abban, hogy nem él. Kiderült, fejbe lőtték. Azt a rendőröktől tudom, hogy egészen közelről több golyót, egy egész tárat kilőttek rá. Kivégezték. A holttestét nem nézhettem meg, nem engedték. A koporsó le volt zárva, leszögezték.

Nyomoznak 17 éve

– Tudom, hogy megoldódik a Farkas Helga-rejtély – mondja határozottan Palatinus Gábor nyugállományú rendőrtiszt, aki az első pillanattól kezdve részt vett a Farkas Helga-ügy nyomozásában, amit nyugdíjazása után sem hagyott abba. – Nem egyéni érdekek vezetnek abban, hogy végre kiderüljön, kik rabolták el és ölték meg a szegedi diáklányt. 17 éve mindig az ügy „közelében" voltam. Haladunk, újabb és újabb részleteket tudtunk meg. Találtunk olyan személyeket, akik hajlandóak lennének információkat adni. Ehhez viszont az igazságügyben érdekelt szervezetek (bíróság, ügyészség, rendőrség) összefogására is szükség van. Nem sokat árulhatok el, de például az szinte biztos, hogy külföldi állampolgárok is részt vettek az emberrablás kitervelésében és közvetve a végrehajtásában. Ez nemzetközi, szervezett bűnözés volt, amiben az ismert személyek részt vettek. Ennél többet erről egyelőre nem akarok mondani.

– Tehát azért végeztek a férjével, mert attól tartottak a bűntársai, hogy áruló lesz?

– Igen.

– Tudja, hogy ki tette?

– Azt a férfit a Csongrád Megyei Bíróság életfogytiglanig tartó szabadságvesztésre ítélte. Engem tanúként hallgattak meg. Volt, amikor mentő vitt el a tárgyalóteremből, a pert emiatt elhalasztották. Ha már rászántam magam, hogy beszélek, elmondom azt is, hogy a tanúvallomásom előtt többször életveszélyesen megfenyegettek, a házunk alagsorában pedig összevissza vertek. Közben azt üvöltözték, ha vallomást merek tenni, kinyírnak. Leütöttek, elvesztettem az eszméletemet. Nagyon féltem, hiszen a férjemet már megölték, én lehettem volna a következő. Fenyegető leveleket is kaptam, újságokból kivágott betűkből álltak az üzenetek. De azt mondtam magamnak, ezt már végigcsinálom, vallomást teszek. Bár a perben a volt férjemet is részben bűnösnek mondták ki, az ítélet után kicsit megnyugodtam.

– Nem jogerős ítélet született, az első fokon elítélt férfi büntetését másodfokon jelentősen enyhítették, már kiszabadult.

– Amikor ezt meghallottam, összecsuklottam, belebetegedtem. Kórházba kerültem, orvosi segítségre szorultam.

– Kap még fenyegetéseket?

– Nem. Az ítélethirdetéssel megszűntek.

– A beszélgetésünket végigsírta, végigzokogta. Láthatóan még mindig megrázza, nyomasztja a Farkas Helga-ügy és a férjével történtek. Árulja el: mit szeretne?

– Csak annyit, hogy Benire ne úgy gondoljanak, mint Farkas Helga elrablójára és gyilkosára.

*

A Farkas Helga-ügy

Farkas Helgát 1991. június 27-én este Orosháza és Szeged között rabolták el. A rendőrség szerint a bűncselekményt Cs. József (Jokó) és Juhász Benedek követte el. Az emberrablók 500 ezer márka, akkori árfolyamon számolva 25 millió forint váltságdíjat követeltek a szegedi Deák Ferenc Gimnáziumba járó 18 éves diák szabadon bocsátásáért. A lány és a pénz „kicserélése" azonban meghiúsult, június 30-a után az emberrablók már nem is jelentkeztek. A rendőrség közvetett bizonyítékok alapján úgy vélte, hogy Farkas Helgát Cs. József és Juhász Benedek rabolta el, ők tartották fogva a lányt egy orosházi garázsban, ők követeltek 500 ezer márkát a családtól. Az ügyészség vádat emelt, az ügyben kétszer a Csongrád Megyei Bíróság, majd többszöri fellebbezés után a Legfelsőbb Bíróság hozott ítéletet. Juhász Benedeket 1995-ben meggyilkolták, holttestét egy Orosháza melletti csatornában találták meg.
Az ügyészség Juhász meggyilkolásával Cs. Józsefet vádolta. A vádirat szerint a férfi azért végzett bűntársával, hogy ne köthessen vádalkut, ne vallhasson rá a Farkas Helga-ügyben. A vád egyik koronatanúja Juhász felesége volt, akinek a férje többször mesélt Farkas Helga elrablásáról. A bíróság Juhász meggyilkolásában nem találta bűnösnek Jokót, akit 2000 novemberében társtettességben elkövetett személyi szabadság megsértése és zsarolás bűntettében mondtak ki bűnösnek. 1991-ben a Btk.-ban még nem szerepelt az emberrablás. Cs. József jó magaviselete miatt hat év után kiszabadult...

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. jó magaviselet???????????? 2008. augusztus 11. 19:33
  „Itt azt mondják, hogy elégették. Holtest nem lesz. Aki elégette, az halott, dehát a hely sem lesz meg.
  Én így értelmezem ezt a szöveget.

  Agyon kellene verni a bíró, meg a jó magaviseletért kiengedő anyját szívlapáttal. Jó magaviseletért, meg nem bizonyíthatóság miatt 2 év háziőrizet. Szerintetek?”
 • 33. 32-esnek 2008. július 29. 21:29
  „Talán te vagy a titok nyitja? Sokat tudsz, mégis úgy bezélsz, mintha el akarnád maszatolni az egész ügyet. Igenis jó, ha vissza-, visszatérnek egy-egy régi, megoldatlan ügyre, talán akad, aki elszólja magát. Mint ahogy te is maszatoló.
  Boríts!!! Mondd meg, hol van Helga holtteste, hogy szegény szülei eltemethesék.”
 • 32. anonim 2008. július 28. 16:42
  „Nem értem ezt az egészet! Ennyire nem megy a bolt az újságirónak, hogy ezeréves ügyet ás elő???
  Igen, igaza van zsaru2-nek...vannak ügyek, amik nem fejeződnek be és sosem derül ki az igazság!
  De miért kell újra elővenni???
  Helga ezzel nem támad fel sajnos és mivel mindenki tudja hogy az apuka sem volt egy ártatlan bárány, igy a gyereke sinylette meg!
  Juhász Beni sem támad fel és ezzel nem lesz tisztára mosva a neve, és neki is van lánya, most akkor az is szenvedjem???? Nem értem az anyját, erre nem gondol???!!! Miért nem lehet a halottakat békében nyugodni??? Két fiatalról van szó, akik még élhettek volna!!!
  Aki ismerte Helgát, az tudja milyen volt...jó és rossz tulajdonságaival együtt.
  És aki ismerte Benit az is tudja, hogy Neki is volt jó tulajdonsága is és nem volt annyira gonosz, mint amilyennek beállitják.
  Sajnos belekeveredett rossz dolgokba (nem Ő az első és sajnos nem is az utolsó) , de neki is vannak szülei és gyereke, akiknek Ő is hiányzik.
  Nem tudom, hogy ezzel a "új hirrel" az újságiró vagy az özvegy akar ismét "médiasztár" lenni, de gondolhatnának az élőkre is, akiknek ezek fájó emlékek!”
 • 31. zsaru2 2008. július 27. 22:24
  „VANNAK ÜGYEK, AMELYEKSOHA NEM FEJEZŐDNEK BE,...”
 • 30. almasándor 2008. július 27. 22:09
  „Persona és Cicu!
  Most már akkor Ti is híres emberek vagytok, mert ismertétek! De Te Cicu jobb vagy, mert neked oszt. társad volt. Te vagy a befutó!
  Persona meg megfogta a lényeget. Igy akar bekerülni a médiába.”
 • 29. Alpesi01 2008. július 27. 19:36
  „Team5!
  24. hsz.
  Köszönöm ezt életbevágóan fontos információt,amit közöltél velem.
  Üdvözöl, a mostmár valóban "jól értesült" Alpesi01”
 • 28. zsaru2 2008. július 27. 19:32
  „Még Deákos volt, amikor elrabolták, a Rdnótiba ment volna. e nem ez a leglényegesebb, mint ahogy az sem, hogy milyen autója volt. A bűn az, hogy elítélték majd tulajdonképpen felmentették a tettest! Szegény lány, és szegény Juhászné!!”
 • 27. cicu 2008. július 27. 15:22
  „Sajnos persona a Deákba járt 3 évig mert osztálytársam volt az utolsó
  évben ment át a Radnótiba mert kicsapták.”
 • 26. persona 2008. július 27. 13:47
  „Helga nem a Deákba járt, hanem a Radnóti gimibe. Évfolyamtársam volt..”
 • 25. Édesanya 2008. július 27. 09:11
  „Hurrá!
  Öljünk embert, - ügyesen. 6 évvel meg lehet úszni!”
 • 24. Team5 2008. július 27. 08:00
  „14. hozzászólás Alpesi01 2008.07.26 18.
  Na ez már rég nem így van és egészen más a leányzó fekvése Te "jól értesült".”
 • 23. zsaru 2008. július 27. 07:46
  „Ha valamit nagyon akarnak, megoldják.
  Ezt az ügyet akarták és megoldották, csak volt bíró, aki ta bizonyítékok nem érdekeltek.Nem Szegeden, Pesten.
  Ugyanez történt a Z. Nagy ügyben is. Erről kellene beszélni.”
 • 22. Gyilkosok!!! 2008. július 26. 23:30
  „Ennyi év után a gyilkosok akár egy névtelen levélben elárulhatnák, hová ásták el a lányt, akkor a szülei eltemethetnék.
  Ha nem teszik, legyenek átkozottak!!!!”
 • 21. azért 2008. július 26. 23:17
  „Azért bárki bármit mond, a nő borzasztó dolgokon mehetett át! Leütötték, fenyegették, ráadásul a férje gyilkosát nem is ítélték el.
  Vajon mennyiért nyilatkozott?”
 • 20. kakaduuu 2008. július 26. 22:37
  „Na szerintetek ki ölette meg Juhászné férjét?

  Ma pénzért kilóra meg lehet mindent venni, el lehet mindent intézni!”
 • 19. Ítélet nincs 2008. július 26. 22:11
  „Cs. József már rég kiszabadult, mivel a pesti sztárbírók szerint nem volt bizonyítható, hogy a szabadság korlátozásán" kívül meg is ölte FarkasHelgát és négy évvel később a bűntársát.
  Ja, és Kunbor sincs börtönben!
  Más?”
 • 18. bné 2008. július 26. 21:55
  „Igen, ha a maga lányát elrabolná és megölné valaki, majd úgy kellene rá gondolni, mint egy jó emberre. Így gondolja?
  Vajon a saját lelkiismeretével elszámolt-e már, hogy részt vett annak a vétlen lánynak a kínzásában azzal, hogy tudott róla, és nem segített? Mástól is ezt várná?
  "Beni" tényleg igazán jó férj lehetett. A saját gyermekükkel is ilyen hidegvérrel megtette volna ugyanezt?”
 • 17. asd 2008. július 26. 20:53
  „Kár hogy fejbe lötték! Nem szenvedett eleget!
  Kínszenvedéses halál kellett volna a tetü görény szarrágónak.
  Ébresztő! Cinkostárs volt egy gyilkosságban nehogymán´ tisztázni akarja a nevét :)))”
 • 16. eLeM 2008. július 26. 19:53
  „Jó. Nem úgy fogunk rá gondolni, mint Farkas Helga elrablójára és gyilkosára.
  Hanem mint fogvatartójára. Gyilkosainak társára.
  Így jobb ?!
  Maga most sír, zokog?!
  Amíg a kedves férje segített a gyilkosoknak, az a lány is biztos sírt, zokogott, haza szeretett volna menni...
  Az maga első szerelme, kislányának apukája... nem segített neki?! Az a jó ember...!”
 • 15. Andor 2008. július 26. 18:46
  „Mit csodálkoztok mind ezen a Békésmegyei református pap aki halálra gázolta a cigány asszonyt és még ott is hagyta .A kocsit meg átadta gyorsan az asszonynak nehogy meglincseljék o abból az ügyből sincs semmi és éli a világát a szemét .Arról sem lehet hallani semmit és miért nem??? Az külömb ember mint a többi ? Minden ilyen családot sajnálok és minden részvétem ,de ezeknek a börtönben a helye független mi a foglakkozása !!”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frontális ütközés Ásotthalomnál - egy halott

Ásotthalom - Frontálisan összeütközött egy kamion és egy személyautó pénteken délután az 55-ös… Tovább olvasom