Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

17 fok havi 27 ezer forintért

Szeged - Ki megsül a leszigetelt panelekben, ki megfagy, miközben egy vagyont fizet a fűtésért. Mit lehet tenni? Saját hőközpontot kialakítani 1-1,5 millió forintért. Erre a panelprogram első két évében nem lehetett támogatást pályázni, de öt éve már igen.
– Múlt héten 30 fokos kánikula volt a fürdőszobánkban. Annyira sütött a kád széle, hogy hozzá sem lehetett érni. Most istenes, csak 27 fok van – panaszkodott egy kismama, Derecskei Ágnes a Gáspár Zoltán utcai paneltömb záró szintjén. Nagy mínuszokban is kinyitja az ablakot, hogy elviselje a hőséget. Két éve szigetelték a négyemeletes háztömb homlokzatát, kicserélték a 40 lakás nyílászáróit. Az bent tartja a meleget. Nullára tekerték a radiátorok zárócsapjait, mégis náluk van a legmelegebb. Egyrészt a távfűtő ide nyomja fel a legmelegebb vizet, hogy lejjebb is jó idő legyen, és itt vezet körbe a lakásban a leghosszabb átmenő fűtőcső. Ezt pedig nem lehet lezárni.

– Nem tudom lezárni az átmenő csövet a harmadikon sem. Helyette, a házban én egyedül, leszigeteltem – mutatta Dovalovszki András. A 38 éves férfi rövidnadrágban, pólóban nyitott ajtót. Nála a nagyszobában 26 fokot, a dolgozósarkában nyitott ablak mellett 24-et mértünk. 100 forintért vette a szivacsszerű szigetelés méterét. Így a korábbinál egy fokkal alacsonyabb lett a hőmérséklet. Egész évben havi 3500 forint távhődíjat fizet, a lakása 35 négyzetméteres. Plusz a társasháznak évi 200 ezer forintba kerül a karbantartás. Mindezt drágállja, leszereltetné az összes radiátort, hogy ne kelljen távfűtést fizetnie, de ahhoz hiányzik a lakóközösség egyhangú beleegyezése.

A Gáspár Zoltán utcai paneltömb „hibrid ház". Dovalovszkiék két lépcsőházát „becsomagolták", és hőfokszabályozók vannak a radiátorokon. A középső kettőben se hőszigetelés, se hőfokszabályzó. A ház másik végébe csak hőfokszabályzókat szereltettek, de nem szigeteltek. Az egész tömbben egy hőközpont állítja be a bemenő meleg víz hőmérsékletét: az előírt minimális 21 fokra. Ezt ebben az épületben nyilván a középső lépcsőházakhoz állítják be. A többit meg automatikusan túlfűtik.

Derecskei Ágnes fürdőszobájában tegnap 26 fokot mutatott a hőmérő. Fotó: Karnok Csaba
Derecskei Ágnes fürdőszobájában tegnap 26 fokot mutatott a hőmérő.
Fotó: Karnok Csaba

Hasonló gondokkal küzd a 70-80 túlfűtött ház a rendszerbe kapcsolt ezerből – mondta Básthy Gábor, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette, képtelenség ennyire szélsőséges feltételekkel ugyanúgy fűteni minden házat. A cégvezető szerint spórolnak a Gáspár Zoltán utcaiak. Méréseik mutatják, a hőfokszabályzós, nem szigetelt házrészben ötödével kevesebb hőmennyiség fogy, mint mellette, ahol nincs ilyen zárószelep. A hőszigetelt és hőfokszabályzóval ellátott lépcsőházakban pedig 40 százalékkal kevesebbet fűtenek. A különbség a májusi elszámoláskor jelentkezik a számlákban.

Mit lehet tenni? Saját hőközpontot kialakítani 1-1,5 millió forintért. Erre a panelprogram első két évében nem lehetett támogatást pályázni, de öt éve már lehet. Dovalovszki András azt mondta, 38 millióért újíttatták fel a két lépcsőházukat. Nem tudtak róla, hogy a fűtéskorszerűsítésre is van lehetőség, különben arra is kértek volna támogatást, és akkor most nem az utcát fűtenék.

A rendszer vége

A Csongrádi sugárút végén álló kocka tízemeleteseket nem újították még fel. Szabó Mária a Csörög rovatban jelezte: 69 négyzetméteres lakása legfeljebb 17,5 fokra fűthető. Ezért egész évben havi 27 ezer 720 forintot számláz a Szehő. A távfűtő cég is elismerte az asszonynak, azért történik így, mert a rendszer végén van. Konstrukcióhiba miatt nem tudnak elég meleg vizet juttatni minden ház minden szintjére.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. vovozs 2009. január 23. 12:17
  „19hszben irtam még annyi hogy 9.en és a radiátorok mérte 4 tagu még egy polót sem lehet rajta normálisan kiteríteni és a csöveket sokszor megfogni is alig lehet olyan forrók.... a csövek felülete van annnyi mint ez a nyulfarknyi radiátor és ezért jön ki a 24-28 fok a szobákba.... hiába a szelep a radiátorokon a csövek fűtenek.”
 • 48. Titanilla 2009. január 22. 15:00
  „Én is egy panelpatkány vagyok, öt szintesben az első szinten. 2oo7-ben kicseréltettem a radiátorokat, nagyobbak is, és csodák csodájára, egy tized fokkal sincs melegebb, igy arra gonmdolok, évről évre csökkentik a hő, ez is burkolt áremelés. Nálam erős napsütésben a délelőtti órákban van már 21 fok is. Amig besüt a nap. Csendesen kérdem hogy lehetne igy takarékoskodni? a csapok teljesen nyitva vannak. Most állunk a panel programm előtt, érzelmeim vegyesek! Tuti hogy nem lesz itt semmiféle spórolás! Annak idején amikor kezdődőtt a vizóra szerelés akkor is azt hittük spórolunk. Hát addig emelgetik a vizdijat is, hogy nem érezzük a sporolást. Sőt! Néhány hónappal ezelőtt a rádióban hallottam, hogy Pécs városában azért kellett emelni a vizdijat, mert a lakosság takarékoskodik a vizzel, és kevés a Vizmü bevétele.Nosza emeljünk Hát erről van itt szó. Mindenki jól jár csak a panel patkány nem. Egyébkénk annyira sajnálom azt a hozzászólót aki fát hasogat, miért nem költözik a kertes házából panelba? Csuda jó élete lenne. Persze lehet hogy onnan menekült.És olyan jó dolog utálkozni.”
 • 47. linda83 2009. január 22. 14:04
  „40. hozzászólás Nornora, Te tipikusan az a fajta vagy, aki szerint , ha megdöglött a tehenem, dögöljön meg a szomszédé is. Amúgy meg nem hiszem, hogy te fizetsz a panelban élőknek. Olyan szánalmasan rosszindulatú vagy!!! És jó magyar szokás szerint egymásnak esnek a "tisztelt" fórumozók! Amíg kiszolgáltatottak leszünk időnként nyilatkozik Básty úr, és elmagyarázza a szokásos hülye szöveget. Nem ő fizet, hanem mi nekik! Bárcsak megadatna, hogy belép egy másik szolgáltató, biztos más lenne az ábra. Az is hülyítés volt csak, hogy a házszigeteléssel takarékoskodni lehet. Hát mindig meg tudják szívatni a jónépet valami marhasággal.
  Jó móka volt ugye? Vajon röhögnek a markukba ilyenkor? Mert az tuti, hogy ez a pályázat jól jött azért néhány politikusnak!”
 • 46. flexsnake 2009. január 22. 11:25
  „nincs 7 vagy 8 centis szigetelés 3-5-10 van. Itthon inkább 3. Nem egy kivitelezőről beszélek hanem az összes magyarországon alkalmazott technológiáról.
  Ahhoz hogy egy szigetelés normális legyen már a tetőnél el kell kezdeni de nem, itt csak látszat megy. Felveszik érte a lóvét de amit végeznek az egy szar. Ha elzárják a lakást a külvilágtól úgy hpogy az többé nem is tud szellőzni természetes úton akkor bizony egészségügyi problémákat okoz. Majd jön a nehéz légzés, fulladás, asztma. És csodálkoznak hogy miért betegek mikor meleg van a lakásban...”
 • 45. Archistar 2009. január 22. 10:50
  „Aki még nem tudja, annak elmondom Magyarország legjobban hőszigetelt panelháza itt van városunkban: 15 cm hőszigetelés és 3 rétegű (Ug=0,7 !!!) ablaküveg. Mindez az elmúlt évben aBecsei u. 3. sz. alatti 60 lakásos épületnek 57 millió Ft (brutto Áfá-s) árába került.
  A panelos épületek energetikai korszerűsítése összetett fealadat (lenne). Egyrészt az épületek komplex hőszigetelését kell(ene) elvégezni. Ha ezt a szegedi épülethez hasonlóan készítenék el, nem is lenne szükség (szinte) radiátorra. Kérdezzék meg őket!
  Ebben az esetben a fűtési rendszer költségéről áttevődik a hangsúly a használati melegvíz ellátás költségére.
  Azt meg ugye pontosan lehet mérni...
  Ekkor tehát már nem sok értelme van a radiátorokra szerelt hőmennyiség mérésnek, mert az a költség elenyésző részét adná.
  Itt azonban a távhő szolgáltatónak is jelentős szerepe lenne, mert az egyes épületeket mérhetővé és szakaszolhatóvá kellene tennie. Magyarán szólva vissza kellene szabályoznia az épületbe áramló hő mennyiségét. (De sajnos nem áll érdekében.) Kíváncsi lennék, azok közül, akik tehetnék, hány lakóközösség kérte a SZETÁV-ot, hogy "tekerje vissza" a főcsapot náluk?!
  üdvözlettel: a Becsei u 3 panelrekonstrukció műszaki ellenőre Ördögh László”
 • 44. vmagdi 2009. január 22. 10:36
  „a felsotiszaparton is kinlodok a melegtol, sajnos a wc-ben futo cso anynira elgorbult a forrosagtol, hogy hajszalhijan nekier a falnak. napkozben tobbszor kell ellenoriznem, ezt meg csak el sem zarhatom. Mert a tarsashaz csak 5 szelep felszereleset szavazta meg lakasonkent (errol elfeledkeztek), igaz, en a szereleskor kertem, hoyg kifizetem, ha megcsinaljak, nem tettek, de muszaj lesz, mert veszelyhelyzetet teremt ennek hianya. Mndezert majd ujbol leengedika vizet , visszatoltik... Teljesen esz nelkul vannak ott az elvtarsak!
  Ebben a futesi szezonban meg nem mertek lakashofokot sem. Nalam is van szabalyzo, de hiaba zarom el, a ket cso olyan hofokot kepes adni, hogy borzalom. A baratnoim ugy jonnek hozzam, hogy jatszonadragot hoznak a "szaunaba". Mire jo ez a pazarlas? Vagy ha pazarolnak miert nem a sajat kontojukra pazarolnak? A basty elvtars, ha elismeri, hogy egy fogyaszto sajnalatosan a rendszer vegen van ezert nincy meleg nala, miert fizet annyit, mint aki a rendszer elejen van.”
 • 43. dova 2009. január 22. 09:58
  „#33 joy!
  A melegvíznél azért jelentkezik a vízdíj, csatorna- és környezetterhelési díj, mert a használati melegvizet ivóvízből állítják elő és a melegvíz címszó alatt a vízmelegítésért fizetendő összeget számlázzák "csak".
  Gondolom ez könyveléstechnikai és fogyasztóvédelmi kérdés. (Tudjad pontosan hogy mit tartalmaz a számla végösszege.)

  #37 Sziszianyu!
  Nálam pont a délmagyaros cikk címe (Básthy nyilatkozat alapján) verte ki a biztit.
  "Nem mindenki takarékoskodik"
  Álságosnak és vérlázítónak tartom.

  #38 redboat!
  Egy kis fogalomzavar van. A hőközpont az a távhő rendszerbe épített szabályozó, ami lehetővé teszi a külső- és belső hőmérséklet alapján a házankénti (most háztömbönkénti) hőmennyiségszabályzást.
  Amiről Te írsz az a saját/egyedi fűtési rendszer.

  #40 Nornora!
  Sok dologban egyet értek veled. (támogatás egyenlőtlenségei, gáz vita miatti kiszolgáltatottság, stb.)
  Sajnálom, ha a téged érintő kérdéssel úgy tapasztalod senki sem foglalkozik. A távfűtésnél én is így éreztem, ezért láttam hozzá a megoldáskeresésnek, amiben úgy gondolom, hogy a sajtó nagy segítséget nyújt a nyilvánosság bevonásával.
  Bízom benne, hogy a cikkek, interjúk kapcsán egyre többen kezdik felkeresni a Hőszolgáltatót, ami kisegíti a "rendszert" a jelenlegi elavult helyzetéből, tespedtségéből.”
 • 42. Nornora 2009. január 22. 09:20
  „És még valami: a gázvita miatt felemelkedett fa- és szénárak miatt ki fog minket kárpótolni? Megmondom: senki.”
 • 41. kakoszeged 2009. január 22. 09:18
  „Ja! Tegnap - rajtütés szerűen - jöttek megmérni a "hőt". 20°C-t mértek. Hát nem tudom...annyiban biztos nem fáznék ennyire...és az erre a témára nyitott fórumon pont a napokban reklamáltam...ilyesmi az üldözési mánia? :)”
 • 40. Nornora 2009. január 22. 09:17
  „Költözzenek a panelből fafűtéses házba, és majd akkor megtudják az addig panelban lakók, hogy mi az a fűtésszámla (ami egyben, előre kell kifizetni min. 130-200e Ft, és akkor nincs meleg csak napi pár órát), mi az, hogy minden nap keményen kell dolgozni azért, hogy meleg legyen, mi az a hatalmas villanyszámla, amit a villanybojler, a fűtés szivattyúja, a láncfűrész okoz (cirka 20e Ft havonta).

  Ideje lenne azokkal is foglalkozni, akik nem távfűtéses lakásokban élnek, mert egyelőre ők azok, akik semmilyen támogatást nem kapnak, és mégis sokszor sokkal többet fizetnek, mint a panelben élők. Vajon miért nem a panelekben fagynak halálra az emberek?
  Erre kellene már megoldást találni, nem arra, hogy a panelekben túl meleg van, igazán nem nagy összegért. Vagy éppen "fáznak" a 20-21 fokban. Sokan annak örülnek, ha dupla ennyi fűtésköltségért elérik a 20 fokot. De tudom, ez senkit nem érdekel.

  Nekem személy szerint marhára elegem van abból, hogy az én fizetésemből levonják az adót, majd odaadják a panelban lakóknak. Milyen alapon? Én talán kevesebbet fizetek a fűtésért? Hát erősen, nagyon erősen kétlem.

  És akkor minden héten ilyen cikkeket kell látnom, hogy melegük van a panellakóknak. De jó nekik. Mit nem adnék, ha ennyi pénzért meleg lenne itthon, nulla munkával. Ha nem kellene minden reggelt favágással, begyújtással kezdeni.”
 • 39. kakoszeged 2009. január 22. 09:16
  „Nálunk minimális fogysztás, letekert termoszelep, hőszigetelt ház, kicserélt nyílászárók, magas díj (18.000 HUF) és hideg!

  Még csak annyit, hogy havi 18.000 HUF az évi 216.000 HUF! Egy 49 m2-es panel fűtéséért! Mi lenne ha fűtenék?”
 • 38. redboat 2009. január 22. 09:06
  „Én 2008-ban utánanéztem, hogy leheten-e saját hőközpontot kialakítani. A következőkre jutottam:
  - Szegeden ilyen panelház még nem készült.
  - A SZETÁV és az önkormányzat nem támogatja.
  - Környezetvédelmi előírások miatt a kémény engedélyezhetősége (gázfűtés esetén) kérdéses.
  - A gázközmű hálózat nem teszi lehetővé. (Nem kazánok ellátására tervezték annó.)
  - A cikkben említett 1,5 MFt biztosan nem elég, nekünk 25 MFt jött ki az előzetes kalkulációnál.
  Mindez sok küzdemet és kb 10 éves megtérülési időt jelentene.
  Kinek kell ez?”
 • 37. Sziszianyu 2009. január 22. 08:50
  „Amikor a lakógyűlésen a közös képviselő rábeszélte a lakókat, hogy legyen nyílászáró csere és szigetelés, akkor a legfőbb érve az volt, hogy a KEVESEBB LESZ a fűtésszámla. Na, ehhez képest nem hogy kevesebb, hanem több. Amikor még nem volt szigetelve a ház, volt olyan időszak, hogy több, mint 20ezer forintot kaptunk vissza illetve nem kellett 2 hónapig számlát fizetni, most meg, amikor már korszerűek is vagyunk, még rá is kell fizetni. Ezt magyarázza már el valaki, hogy hogyan van?
  Básthy úr annyira gúnyos pOfával tudja mondani, hogy mi a megoldás, hogy az már tenyérbemászó, úgy beszél 1-1,5 millió forintról, mintha azt csak úgy zsebből ki lehetne fizetni, közben pontosan tudja, hogy a panelek nagyrészében kevés fizetésből élő emberek laknak, akik nem valószínű, hogy a kb. 10.000 Ft-os közös költség mellett még megengedhetnek maguknak újabb kiadásokat.

  A másik jogos felvetés valóban a fűtésszámla ivóvíz tartalma, kicsit röhejes, de egyben szomorú is, hogy ilyen tétel egyáltalán megjelenhet a fűtés és melegvízszámlán.”
 • 36. koga75 2009. január 22. 08:43
  „"Mónus Ferenc főosztályvezető helyettes Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal: "A fűtési költségmegosztók amelyek nem mérőeszközök, képtelenek arra, hogy megmérjék a hőmennyiséget, egyetlen egyet tudnak, mérik, hogy milyen meleg a radiátor."
  Mónus Ferenc: "A hőfogyasztásmérő képes a hőmennyiséget mérni, mégpedig úgy, hogy méri az átáramlott fűtővizet, és a bejövő és kimenő fűtővíz különbségét, és pontosan kijelzi Giga Joul mennyiségben a hőmennyiség értékét. Ezek kötelező hitelesítési mérőeszközök, követelményrendszer vonatkozik rá."
  Narráció:
  A hőfogysztásmérő azonban csak olyan lakásban szerelhető fel, amelybe egy csövön áramlik a fűtővíz és egy csövön is távozik. A panelházakban azonban más konstrukció működik. Ahol viszont lenne lehetőség a hőmennyiségmérő beszerelésére, ott meg a viszonylag magas ára a visszatartó erő. A szakember azonban az igazságos fűtésszámlák megállapításának lehetőségét, mindenképpen a hitelesített hőfogyasztásmérőben látja."

  Amikor az embereket rábeszélték a hőmennyiség mérőkre, valahogyan ez is kimaradt a tájékoztatásból.
  Mindenkit azzal etettek, hogy ez milyen jó lesz.”
 • 35. Kerekes 2009. január 22. 08:34
  „Sok kérdésra kapnánk választ, ha ismernénk Szeged város energiapolitikáját. Biztos van ilyen. Ki ismeri? Én nem. Aki ismeri adja meg az elérhetősségét.
  Ha nincs ilyen, akkor azt kell feltételezem, hogy nem tervszerű az ügyet érintő munkája a városnak. Lehet, hogy csak a pályázatok alakítják, hogy éppen mit csinálnak?”
 • 34. jq 2009. január 22. 08:15
  „Ezt a letekert termosztát melletti nagy meleget nem értem... Mi is laktunk olyan panelben, ahol termosztátos szelepek voltak, ha elzártam, vagy alacsonyra állítottam, akkor nem ment melegvíz a radiátorba, hanem a pár méternyi megkerülő csövön tovább ment a következő lakásba. Egy foknyi pontossággal be lehetett állítani a lakás hőmérsékletét. Szabályozott fűtés (és mérés+ költségmegosztó) nélkül nincs is értelme a hőszigetelésnek”
 • 33. joy 2009. január 22. 03:56
  „Kezemben a decemberi számlám.
  120 M3-as lakásra. /Bebugyugózott, új nyílászárók, termosztátos, de központi hőmennyiségmérős. Középső lakás, radiátorok 1-esen./
  Alap: 3636
  Hő: 6090
  Távjut: -1150
  Melegvíz 979 /önálló mérőórás/ /Ivóvíz 162
  Szennyvíz 337
  Vízterhelés: 4

  Elmagyarázná nekem valaki, mi a túró köze van a SzeHő-nek az ivóvízhez, amikor a hidegvízen külön mérőóra van, és azután a Vízmű szedi a sápot???

  Annyira meleg a melegvíz, hogy fogmosáskor nem kell hideggel keverni, pedig van érzékeny fogam!

  /Megjegyzés:
  Tavaly decemberben lett kész a ház, akkor ~14000 HuF volt a számla. Idénre a drágulásokkal együtt 20e körülire saccoltam./”
 • 32. dova 2009. január 22. 00:23
  „#17 bkg!

  Ahogy el kezdtem "ügyködni" állítottak a bejövő víz hőmérsékletén is és a múlt héten kint volt a két hölgy hétfőn, majd az állítást követő nap is.
  Előtte hozzánk csak használati vizet jöttek mérni, levegő hőmérsékletet soha. (illetve nálam tuti nem)”
 • 31. dova 2009. január 22. 00:18
  „#14 koga75!

  Sajnos, én is ezt gyanítom.”
 • 30. dova 2009. január 22. 00:15
  „#11 Sziti!

  Valóban sokat számít a homlokzat szigetelése is.
  Nekem előbb volt meg az ablakcserém, amikor felújítottam a lakásom, szó se róla az ért a legtöbbet(csend és nyugalom :) ), de a szigetelést követően a falon is érezhető a különbség.
  Régebben ha hozzáértem, akkor nagyon hideg volt, most alig hűvös.”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik hiányolja Becseyt

Szeged – Nagy megdöbbenéssel fogadtuk, hogy Becsey Zsolt eddigi képviselő nem került fel a… Tovább olvasom