Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 21°C | 30°C Még több cikk.

1956-ra emlékezik a Délmagyarország és a Délvilág

Szeged - Évtizedekig lappangtak azok a műalkotások, amelyeket Göröncséri István festőművész alkotott az 1956-os forradalom hatására.
Az ötszáz remekmű négy éve került elő egy pincéből, egy válogatásból pénteken délelőtt 11 órakor kiállítás nyílik a szegedi Fekete Házban. A diplomás bányászként dolgozó művészről és munkáiról bővebben a Délmagyarország és Délvilág pénteki Kulturális oldalán olvashatnak.

Lapjaink ünnepi melléklettel is készülnek október 23-ára. Interjú készült az '56-ot feldolgozó Kolorádó Kid című egész estés játékfilm szegedi származású rendezőjével, Vágvölgyi B. Andrással. Békés Csaba történész arról beszélt, miért nem segíthetett rajtunk a Nyugat. Kiss-Rigó László megyés püspök megmutatta azt a Mindszenty József hagyatékából fennmaradt miseruhát, amelyet szombaton a dómban tartott ünnepi misén viselni fog.

A vásárhelyi Czuczi Győző elmesélte, hogyan tett kötelet 19 évesen a város Ivánként ismert - hivatalosan Szovjet katona című - szobrának nyakába. Kádár Imre Józsefről szóló írásukból pedig kiderül, hogyan mentette meg annak idején a fiatalember az utcai harcoktól a várost, miként győzte meg a nemzetőr parancsnokot arról, hogy nincs értelme ellenállásnak a szovjetekkel szemben.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a pénteki Délmagyarországban és Délvilágban! Fizessen elő a napilapra!

Olvasóink írták

  • 2. patpat 2010. október 22. 16:21
    „Köszönöm! (az "írásuNkból még bennemaradt :)”
  • 1. patpat 2010. október 21. 23:41
    „Tele van az egész cikk elütésekkel, nem ártana átolvasni, kijavítani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csalóka Péterrel indít Rédei Roland

Szeged - Rédei Rolandnak gyerekként az volt az álma, hogy pilóta lesz, ezért gépésztanulónak… Tovább olvasom