Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

1956 szegedi nézőpontja

Miért éppen Szegeden kezdődött az 1956-os forradalom? Miért jellemezhető az akkori eseménysor pillangóhatásként, vagy bumeránghatásként? Mi 1956 nemzetközi jelentősége? E kérdésekre is válaszol a Mindentudás Egyeteme – Szeged sorozat előadásán Péter László, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Modern Magyar Irodalmi Tanszék egyetemi tanára.
Az előadás két alaptételen nyugszik. Az egyik: 1956. évi magyar forradalom nemzetközi jelentőségét az adja, hogy ezzel kezdődött a bolsevizmus haldoklása, ez lett a Szovjetunió számára a vég kezdete. A másik: a forradalom Szegeden kezdődött, 1956. október 16-án. Az eseményeket a pillangóhatással és a bumeránghatással lehet legjobban jellemezni: az orosz nyelv csupán fakultatívvá tételéért kezdődött mozgalom szélesedett fölkeléssé, forradalommá, szabadságharccá.

A Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének szegedi megalakítói vitték szét az elégedetlenség tüzét; ebből lett a műegyetemi hallgatók 12 pontja, az október 23-i fölvonulás, a fegyveres összeütközés a Magyar Rádiónál. A szegedi eseményeknek, így a József Attila Kör október 19-i ülésének és a 26-i sortűznek ismertetése után az előadó mint jellemzőt veti össze Tamási Lajos két versét. Az egyik 1956-os keltezésű, címe: Piros a vér a pesti utcán; a másik 1958-ban született, A csepeli gyorsvasúton címmel.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi TIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). Ez – felvételről – pénteken és vasárnap este fél nyolctól látható a Városi Televízió Szeged műsorán. A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármesterből megyei képviselő

Magyari László (képünkön) 21 év után búcsúzott a röszkei polgármesteri széktől. Nem marad azonban… Tovább olvasom