Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

1 éve számít schengeni határnak a röszkei átkelő

Szeged - csatlakozásunkkal egyszeriben Európa határa lett a Csongrád megyei országhatárszakasz. Naponta érkeznek a hírek illegális határátlépőkről, csepészárufogásokról, európai bűnözők lefüleléséről. És torlódnak a kocsisorok a határátkelőknél – aprólékosabban kell vizsgálni a nem tagországok polgárait.
– A schengeni csatlakozás óta a feladatkörünk bővült: már nemcsak a magyar, hanem az Európai Unió közbiztonságáért is felelünk – mondta el lapunknak Szilágyi Róbert, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Szolgálat vezetője, akitől azt kérdeztük, mit jelentett számukra, hogy 2007. december 21-én Magyarországot is felvették a schengeni tagállamok közé.

– Január 1-jétől megszűntek a határőr-igazgatóságok, és integrálódtak
a megyei rendőr-főkapitányságokhoz – nevezte meg Szilágyi Róbert a számukra nagy horderejű változást. Ugyanazzal az állománnyal dolgoznak, mint korábban: jelenleg a megyében 1785 rendőr dolgozik, közülük 680-an határrendészek.

A „SIS I.", vagyis a Schengeni Információs Rendszer segítségével a körözött és tiltólistán szereplő személyeket, a gépjárműveket és tárgyakat szűrik ki. Január elseje óta november 30-áig a megyében 2153 találatot jelzett a rendszer – ez majdnem fele az országosnak, ami körülbelül ötezer. Az ellenőrzésen 172 lopott autó akadt fenn. A csempészett áruk között schengeni csatlakozásunk óta sláger a cigaretta, főleg Romániából próbálják behozni. Ebben az évben Nagylaknál 1 milliárd forint értékben foglaltak le belőle. A fegyver- és a drogcsempészet csökkent. Míg volt olyan év, amikor 100 kilogramm is fennakadt az ellenőrzések során, idén mindössze 5-6 kilogrammos fogást könyvelhettek el a határrendészek.

Idén 149 százalékkal több migráns akart az országba jutni, mint a korábbi években. A megyében összesen 1295 illegális határsértőt akadályoztak meg, hogy Magyarországon keresztül nyugat-európai országokba szökjön. A migránsok legtöbbje koszovói és szerbiai, de próbálkozott már kínai és afrikai is. – Ezek az emberek a hazájukban bekövetkezett politikai változások miatt kelnek útra, s a jobb élet reményében indulnak a nyugati országokba. Hat évvel ezelőtt például rengeteg afgán és iraki migránst fogtunk el, míg jelenleg koszovóiak, albánok és szerbek az állandó határsértők – magyarázta Szilágyi Róbert.
A schengeni határ jelenleg Magyarország délkeleti határaival egyezik meg. Mikor tolódhat a Balkán felé?

– Románia 2011-ben csatlakozik a tagállamokhoz. Szerbiával egyre több nemzetközi szerződést készítünk elő, melyek jelentős mértékben könnyítik a közös munkát – mondta Szilágyi Róbert, aki elképzelhetőnek tartja, hogy 2015–2020 körül Szerbia is schengeni tagállam lehet.
Huszonöt ország. A schengeni övezethez 25 ország tartozik: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, Izland, Norvégia. Legutóbb Svájc csatlakozott az egyezményhez.

Ferihegyen nincs ellenőrzés

A Ferihegyi repülőtér március 30-án csatlakozott a schengeni rendszerhez. Ettől a naptól kezdve megszűnt a határellenőrzés az övezeten belül közlekedő utasok számára. A nem schengeni utasok esetében azonban megmaradt a szigorú útiokmány-ellenőrzés. Biztonsági ellenőrzésen minden utasnak át kell esnie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokan az ajándékok miatt választanak gyógyszertárat

Szeged - A patikák közti kemény verseny indokolja, hogy Szegeden általánossá vált az a gyakorlat, amit két és fél éve még büntetett volna a gyógyszerészkamara: az ajándékozás. Tovább olvasom