Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

2-es villamos: nyárig csak álmunkban csenget

Szeged - Rég lejárt tartozások miatt felszámolást indítottak hitelezői a 2-es villamosvonal egyik építője ellen. A konzorciumvezető szerint ez nem akadályozza az építkezést. Egy éve épül a szárnyvonal – 7 hónapos csúszásban van.
A téli pihenő után pár napja a Rókuson épülő 2-es villamosvonal munkaárkaiban markolók, teherautók és narancs mellényes emberek tűntek fel. A feliratok szerint a kivitelező Szeged Villamos 2 Konzorciumot vezető cég, a cseh OHL ZS a.s. cég munkásai.

Időközben a konzorcium másik tagja, a budapesti székhelyű Középszolg Kft. ellen két cég is felszámolási eljárást indított. A trolipótló buszok árával a Szegedi Közlekedési Kft.-nek tartozik régóta a cég (ez azért kínos, mert az SZKT fogja üzemeltetni az elkészült 2-es vonalat). A terveket a mezőberényi Nagy és Társai Bt. készítette, amelynek egymillió forintos számlát fizetett ki a Középszolg, a többi, összesen 12,4 millió forintos számla 90–140 napja lejárt. Írásban és szóban keresték a céget, nem jutottak a pénzükhöz, ezért választották ezt a drasztikus megoldást. Nagy József ügyvezető a tervek felhasználását letiltotta.

A konzorciumot vezető OHL ZS magyarul jól beszélő projektvezetője, Imrich Antala telefonon elmondta: tudnak a Középszolg Kft. anyagi nehézségeiről. Ez azonban a szegedi munkavégzést nem befolyásolja, mert a konzorcium tagjai a megbízás teljesítéséért egyetemleges felelősséget vállaltak. Ez ennél a beruházásnál is azt jelenti, hogy ha a Középszolg nem teljesít, helyette a brnói OHL ZS fejezi be a 2-es vonalat.
A felszámolás nem hátráltatja a munkát. Fotó: Karnok Csaba
A felszámolás nem hátráltatja a munkát.
Fotó: Karnok Csaba

Hozzátette: a felfüggesztett tervek miatt nem állhat meg a munka, ha szükséges, megvásárolják a Középszolg tartozását, azaz kifizetik a Nagy és Társai Bt. lejárt számláit. A tervezőcég már el is küldte a szükséges papírokat. Imrich Antala hozzátette: legkésőbb június végére elkészül a 2-es vonal. Kerestük a Középszolg Kft. ügyvezetőjét. Előbb a várossal kötött szerződésre hivatkozva elhárította a kérdésünket, majd – miután erre az alkalomra engedélyt kapott, hogy nyilatkozzon – nem vette fel a telefonját.

– A tömegközlekedési nagyprojektet lebonyolító Szeged Pólus Nonprofit Kft. eddig nem kapott semmilyen információt a felszámolási eljárásról – mondta Csanádi Zoltán projektigazgató. A 2-es vonal jelenleg 60 százalékos készültségnél tart, erről a számlát még nem nyújtotta be a kivitelező. Eddig a 40 százalékos készültségnek megfelelő kifizetések történtek meg, ez összesen 800 millió forintot jelent


Mi történt eddig?

2010. március 16.:
elkezdődik a terepmunka. Határidő: 2010. augusztus 18.

Július 14.:
20 nap csúszást engedélyez a város a sok eső miatt. Új határidő: szeptember 9.

Július 20.:
kétszer egy sávra szűkül a Rókusi körút a Kisteleki utca és a Tesco között, épül a villamosvágány a körút közepén.

Szeptember 18.: ketyeg a napi 10 millió forintos kötbér.

Október 26.: a kötbérkövetelés október 30-án eléri a 417 milliós maximumot. A közgyűlés döntött: a kivitelező szigorú ellenőrzés mellett folytathatja az építkezést. Új határidő: december 15.

December 23.: a téli fagyok miatt leáll a kivitelező, felkészül a munka szüneteltetésére. Folytatás tavasszal.

Olvasóink írták

137 hozzászólás
 • 137. tothkornel6785 2011. április 12. 16:14
  „ez magyarország.”
 • 136. henrik19-98 2011. április 11. 19:55
  „Erre számítani lehetett volna... Egybk. ha nem fizet a cég, tömjék be a lyukat, oszt csináljanak különálló tömegközlekedési sávot!!!”
 • 135. ifj. Nagy Gábor 2011. március 21. 17:27
  „134. szalamitolvaj

  Nem nyert.

  A válóperes azt mondta, a bukásIG fog maradni. (Közben persze nyilván rájött, hogy a jelenléte enek az esélyét éppenhogy csökkenti, ezért felszívódott - legalábbis azon a néven. :-)))) )”
 • 134. szalamitolvaj 2011. március 20. 09:28
  „ne aggodj gabika,valoperes visszafog térni,azonnal a szolnoki bukása napján .
  tudod amit megigér azt be is tartja.”
 • 133. szalamitolvaj 2011. március 20. 09:26
  „cinizmusod megszoktam,de nem türöm!
  a lakók tiltakoztak ellene -tehát meg se kellett volna épiteni !
  és persze megl is lett átkozva-ezért a csuszás . Sose készül el.”
 • 132. ifj. Nagy Gábor 2011. március 18. 17:18
  „131. szalamitolvaj
  "AMUGY MEG MINEK ODA VILLAMOS AHOL MÁR JOL KIÉPITETT TROLI ES BUSZ KÖZLEKEDÉS VAN?"

  Drága valoperes_zugugyved barátom, természetesen azért, hogy a hozzád hasonló korlátoltak, akik csak a Rókusi körúti szakaszt látják a majdan az Indóház térig közlekedő villamosvonalból, ezt újra és újra megkérdezhessék. ;-))”
 • 131. szalamitolvaj 2011. március 18. 12:02
  „NYÁRIGG?? EZ TÉLEN SE FOG ZÖRÖGNI.
  AMUGY MEG MINEK ODA VILLAMOS AHOL MÁR JOL KIÉPITETT TROLI ES BUSZ KÖZLEKEDÉS VAN?”
 • 130. szalamitolvaj 2011. március 18. 06:52
  „az igaz hogy megjelentek a csehek,de dolgozni nem dolgoztak...csak nézegették a rozsdás sineket....
  siralmas ahogy kinéz a projekt.
  meg minden.
  szégyen.”
 • 129. jay_és_néma_bob 2011. március 17. 21:23
  „HE-HE-HE”
 • 128. johnconnor 2011. március 17. 13:28
  „jabba a MAGYAR kokárdát kitűzni MAGYAR embernek sosem szégyen!...te vagy az...”
 • 127. ifj. Nagy Gábor 2011. március 17. 13:10
  „126. mtg
  "Sajnos szerintem ez is az egyik nagy baj itt Szegeden és az országban is, hogy a "lényegében kész" munkákat átveszik, kifizetik és majd valamikor valaki befejezi, ha befejezi!!"

  Szerintem akkor még nem vették át, hanem bizonyos feltételek teljesülésével megindulhatott a forgalom. Vagy ha átvették, akkor a pótlandó dolgok felsorolásával. Nyilván nem véletlen, hogy most a jó idővel ott is újra megjelentek a munkások.

  103. Figyelő
  Azokkal a vonalakkal nincs gond, ahol magyar cég(ek) csinálják ugyanezt?”
 • 126. mtg 2011. március 17. 12:10
  „120. ifj. Nagy Gábor
  "Aztán január közepére lényegében megvolt (értve ezalatt azt, hogy nincs az utolsó porszemig minden a helyén a mai napig sem, de a használhatóságot ez már nem befolyásolja)."
  Sajnos szerintem ez is az egyik nagy baj itt Szegeden és az országban is, hogy a "lényegében kész" munkákat átveszik, kifizetik és majd valamikor valaki befejezi, ha befejezi!! Lásd a Kálvária téri körforgalom útburkolatát, a Katona J. u-Kálvária tér kereszteződés burkolatát, stb.... Kicsit más, de ide illik: A Rókusi krt. körforgalom betonjának töredezettsége, a sávvilágítás hónapok óta tartó "javítása" a Nagykörút és a Kossuth L. sgt. villamos sínjei közti betonozás kijavítása is "lényegében kijavításra került"!!! :-(”
 • 125. mtg 2011. március 17. 12:03
  „101. Beroesz
  "Mint tudod, a felszámolási eljárás nem azt jelenti, hogy jogutód nélkül lakat kerül a cégre és nincs tovább működés."
  Azt azért nem árt tudni, hogy amennyiben elrendelik egy cég felszámolását jogerősen, onnantól kezdődően jogutód nélkül fog megszűnni nagy valószínűséggel (kb. 99%) és egyetlen cég működésének sem kedvez, ha el van rendelve a felszámolás, ha még csak be van adva a kérelem az más!

  108. JABBA
  "a saját fajtájának tekintette csak. Ha valaki még 1 héttel 15-e után is hordja, na az a szégyen." Érdekes némely embernek a szókincse! Te is köztük vagy!!! Mi az hogy saját fajtája??? Arról nem is beszélve, hogy mért lenne az szégyen, ha vki hordja a nemzeti színű kokárdát, bármikor???

  "Milyen szolnokinak?" Szerinted Botka melyik városból jött Szegedre???

  "No meg mi az, hogy egy BT. csinálja a terveket? Még ha egy magánházat tervez egy BT, az rendben van, de hogy egy ekkora volumenű beruházást azt már nem." Ezt a nézetedet elmondhatnád az ALDI, LIDL vezetőinek is!!! Hátha ők is elszégyelnék magukat, hogy csak egy vacak Bt-re tellett nekik!!! Tudod Te egyáltalán, hogy mi az, hogy Bt.?? Ugyan fejtsd már, ki hogy szerinted menyivel volna jobb, ha egy ZRt., Nyrt. vagy ki tudja milyen formáció végezte volna ugyanezt a munkát????”
 • 124. johnconnor 2011. március 17. 09:54
  „van még mit gyakorolni a kiegyensúlyozott tájékoztatás terén....kedves dm....”
 • 123. johnconnor 2011. március 17. 09:52
  „én csak annyit írtam hogy széthúzás van szegeden botka a polgármaseter de mindenben meg kell egyeznie a fidesszel különben kormányozhatatlan lesz szeged. na ez a probléma forrása- bár ezt is cenzúrázza majd a délmagyar...legalább olvasnának más véleményt is, mint a sajátjuk...”
 • 122. johnconnor 2011. március 17. 09:49
  „az meg botka”
 • 121. ifj. Nagy Gábor 2011. március 17. 09:32
  „100. mezopeti
  " "A tömegközlekedési nagyprojektet lebonyolító Szeged Pólus Nonprofit Kft...."
  Ez a társaság nem bonyolít le semmit."

  Dehogynem bonyolít. Csak nem le, hanem el. ;-)”
 • 120. ifj. Nagy Gábor 2011. március 17. 09:25
  „82. Figyelő
  "Ez az otromba beruházás még 2012 nyarára sem fog elkészülni, hiába akarják a szegedi nép torkán lenyomni,m hogy az idei nyárra elkészül!"

  Persze...

  Hallottuk itt Figyelőtől azt is novemberben vagy decemberben, hogy a Kálvária sgt. nem fog elkészülni jövő nyárig sem. Aztán január közepére lényegében megvolt (értve ezalatt azt, hogy nincs az utolsó porszemig minden a helyén a mai napig sem, de a használhatóságot ez már nem befolyásolja).

  Nagyjából ennyire lehet hinni Figyelő jóslatainak.”
 • 119. johnconnor 2011. március 17. 09:12
  „jabba téged kiraknálak bukarestbe, hogy legyen egy kis nemzettudatod
  "Ha valaki márc. 15.-e miatt tűzi ki az OK... Ha valaki még 1 héttel 15-e után is hordja, na az a szégyen."
  kíváncsi vagyok hogy a "nemzeti nagyjaink" mit szólnának a beírogatásaidhoz!
  <moderálva>”
 • 118. johnconnor 2011. március 17. 08:56
  „jabba szerintem(remélem) ebben az országban a kokárda-imádók vannak többségben!
  menj ki az october fest-re nézd meg a németeket, milyen büszkék saját nemzetükre anélkül hogy nácik lennének...ááá minek koptatom az újam....”
137 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi életmentő

Szeged - Életmentő emlékérmet kapott a belügyminisztertől a szegedi ifjabb Török Tibor, aki 3 évvel… Tovább olvasom