Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

200-zal több vérvétel naponta

Szeged - Tömeggel és sorban állással indult tegnap az új vérvételi rendszer a Tisza Lajos körúti rendelőintézetben.
A jelenleg ruhatárként használt egykori kartonozónál állt a sor vége, amikor tegnap reggel negyed 8-kor a Tisza Lajos körúti rendelőintézetbe léptünk. Mindenki a beutalóért „cserébe" adott vérvételi sorszámra várt – tegnaptól ugyanis előjegyzés helyett érkezési sorrendben vesznek vért a betegektől. A váró összes széke foglalt volt, a későn érkezők a sorban állás után tovább ácsoroghattak.

– Reggel 6 óta álltunk kint az utcán, de csak 7-kor engedtek be. Azért van ilyen tömeg, mert ideszoktak az emberek, pedig a Vasas Szent Péterbe is mehetnének – dohogott a kezében sárga papírra nyomott, 3-as sorszámot szorongató Sávai Jánosné.

A váróterem ajtajánál ácsorgó, 26-os sorszámú Vincze Lajos Újszegedről érkezett. – A MÁV-rendelőbe szoktam járni, de ott azt mondták, csak április 23-ára van időpont. Azt hallottam, itt mától érkezési sorrendben lehet bejutni, ezért jöttem ide – magyarázta a 69 éves férfi, aki szerint gyorsan lefut a nagy tömeg. Azért vannak sokan, mert csak most startolt az új rendszer.

Vérvételre várók a Vasas Szent Péter utcai rendelőintézetben. Itt mindenkinek jutott ülőhely. Fotó: Karnok Csaba
Vérvételre várók a Vasas Szent Péter utcai rendelőintézetben. Itt mindenkinek jutott ülőhely. Fotó: Karnok Csaba

A szegedi klinikai központ illetékesei is tömeget jósolnak – még két hétig. Utána viszont valószínűleg normalizálódik a helyzet. Áprilistól vérvételi helyenként a korábbi 150–180 beteg helyett 200–250-től tudnak mintát venni a kiterjeszett, 7-től fél 12-ig tartó rendelési időben, vagyis körülbelül napi 200-zal több embertől. Így gyorsabban esik át mindenki a tűszúráson és kapja meg a laborleleteit.

– Írja meg, hogy igazságtalan a rendszer, mert a három bejáraton nem egyszerre engedték be reggel az embereket. Hiába álltam itt már fél 7-kor, mégis beelőztek a főkapun bejövők – morgott a 41-es számú férfi. Közben a sorszámkiadó ablak bezárt, a sorban állók nem tudták: kapnak-e ma még sorszámot.

Átmentünk a Vasas Szent Péter utcai rendelőintézetbe, ahol az első emeleti vérvételi hely előtt jóval kevesebben vártak – és mindenkinek akadt ülőhely. Siposné Seres Erikától megtudtuk, odaát miért állt le már fél 8-kor a sorszámosztás. Nem fogyott el – magyarázta a szakorvos –, csak az informatikai rendszerbe is be kell vinni az adatokat, ami időigényes. Ezért szakaszosan osztják a sorszámokat. A sürgős esetek – például a terhes nők – természetesen elsőbbséget élveznek.

– Sokkal gyorsabban mennek a dolgok, és nem kell szenvedni a telefonos előjegyzéssel. Az egy borzalom: senki se veszi fel, foglalt, vagy gépekkel beszélhetek – magyarázta Tartóczkiné Kővágó Mária, aki elégedett az új rendszerrel. Szerinte ki kellene terjeszteni az összes szakrendelésre is. Mint mondta, a sorszám alapján legalább tud kalkulálni az ember, mikor kerülhet be.

Olvasóink írták

 • 4. cirmos 2009. április 03. 13:49
  „1. hozzászólás Enethy 2009.04.02. 21:22

  Szerintem csak a terheléses cukorra várók elsőbbségiek.”
 • 3. vogyo 2009. április 03. 06:14
  „Több vérvevő asszisztens kell, és akkor halad a sor. És ez lehetne részmunkaidős állás is. Lenne rá jelentkező.”
 • 2. floridaimagyar 2009. április 03. 05:19
  „En csak szidom az itteni egeszsegrendszert, bar a munkahelyem teljesen fizeti nekem - de en meg soha nem vartam 15 percnel tobbet vervetelre vagy orvosra, stb. Raadasul egy vervetel az semmi - azt annyi fele kepen lehet elemezni, nekem multkor egyams utan 4-szer vettek a verem 15 perc alatt hogy megnezzek mire van allergias reakciom, de nem mindent elemeztek azon sem. Tobb orvos kell egyszeruen...”
 • 1. Enethy 2009. április 02. 21:22
  „A sürgős esetek - például a terhes nők - természetesen elsőbbséget élveznek.

  Ahan 1 hete voltam a Vasasban,terhes vagyok,időben odamentem és 2 órát vártam,akárcsak a többi terhes.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sándor már nem magányos tüntető

Röszke - A hétfő reggel óta Röszkén, a Gabona-Komplex Kft. előtt 2,6 millió forintjáért demonstráló… Tovább olvasom