Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

2000 diák, 200 dolgozó kezdi a tanévet a Móravárosiban

Szeged - Kétezer diák tanulhat szeptembertől a Tápai és a Móra összevonása után keletkezett Szeged-Móravárosi Szakközép- és Szakiskolában, amely a régió gépészeti képzésének kiemelt helyszínévé válhat.
Mint megírtuk, két, korábban önálló intézmény, a Tápai Antal Szakközép- és Szakiskola, valamint a Móra Ferenc Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium szeptembertől egyesül. Így a két Kálvária sugárúti épületben összesen mintegy kétezer tanuló kezdheti meg az évet.

– Augusztus 23-a óta dolgozunk, ekkor tartottunk egy rövidebb, „ismerkedős" értekezletet. Tegnap az új kollégák végre bemutatkozhattak egymásnak. Erre csak az intézmény sportcsarnokában kerülhetett sor, hiszen a mintegy 200 alkalmazott, köztük 150 tanár csak ebben a helyiségben fér el – magyarázta Feketű Béla, az immár Szeged-Móravárosi Szakközép- és Szakiskola névre keresztelt intézmény igazgatója.

A hatékonyság, a minőség, illetve a megfelelő infrastruktúra biztosításához elengedhetetlen a szakképzés szétaprózottságának megszüntetése – indokolta Szegeden az átalakítást az önkormányzat. A két iskola területi elhelyezkedése, hasonló profilja, azonos fejlesztési programban való részvétele, valamint egy esetleges szakképző centrum létrehozásának helyszíni lehetősége alapján történt az összevonás, mellyel az igazgató is egyetért.

– Ha meg akarjuk akadályozni a források szétaprózódását, akkor indokolt a nagyobb központok létrehozása. A minőségi fejlesztéshez pedig pénz kell: az új iskola ugyanis a Déri Miksa Ipari Szakközépiskolával együtt a gépészeti képzés kiemelt helyszíne lehet a régióban. Új szakmák, új választható szakképzések is várhatók – jövendöli Feketű Béla.

Az igazgató szerint a diákok a napi gyakorlatban kevéssé fogják észrevenni a változásokat: várhatóan ugyanazokban a tantermekben ülnek majd, mint eddig, ugyanazokra a tanárokra és szakmai elvárásokra számíthatnak. Az „áttanítás" mértéke a vártnál alacsonyabb lesz: az eddig „mórás" tanárok ezután is döntően az egykori mórásokat okítják majd. A dolgozók közül senki sem veszítette el a munkáját, bár volt, aki más feladatkört lát el.

A várostól kapott négymillió forintból a két épületszárnyat egy átjáróval kötötték össze, hogy a diákoknak ne az utcán kelljen közlekedniük a tantermek között. Kialakították az irodákat, összehangolták a közös telefon- és biztonsági rendszert, a számítógépeket.

A legsürgetőbb feladat az igazgató szerint az új pedagógiai program, a szervezeti és működési szabályzat megfogalmazása, valamint a szakmai munkaközösségek átalakítása. Hiszen ma délután 4 órakor már 66 osztálynak, köztük 21 elsős csoportnak csengetnek be a Móravárosiban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes nyomvályúk Szegeden

Szeged - Szegeden, a nagy forgalmú főutak egyes szakaszain a 10-20 centiméteres, vagy még ennél is… Tovább olvasom