Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 33°C Még több cikk.

200 éve született Kossuth Zsuzsanna: emléktáblát kapott az ország első főápolónője Szegeden

200 éve született Kossuth Zsuzsanna: emléktáblát kapott az ország első főápolónője SzegedenFotó: Tari RóbertA cikkhez tartozó galéria megnyitása
(Új ablakban)
A szegedi Kossuth Zsuzsanna-emlékévben minden hónapban a Klinikai Központ egy-egy szakterülete mutatkozik be.
Magyarország első főápolója, Kossuth Zsuzsanna születésének 200. évfordulója alkalmából, csütörtökön, a magyar ápolók napján közösen avatott emléktáblát a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ és a Magyar Ápolási Egyesület (MÁE) az SZTE Petri Gábor Klinikai Tömb aulájában.
Emléktábla Kossuth Zsuzsannának. Fotó: Tari Róbert - GALÉRIA

A rendezvényen a megjelenteket az egyetem orvos- és egészségtudományi karainak képviselői köszöntötték, az emléktáblát állító szervezetek nevében Lázár György professzor, a Klinikai Központ általános elnökhelyettese és Bugarszki Miklós, a MÁE elnöke mondta el ünnepi gondolatait. További programok is lesznek: megszervezik a szegedi Kossuth Zsuzsanna-emlékévet, amelyben minden hónapban a Klinikai Központ egy-egy szakterülete mutatkozik be.

Magyarország az 1848–49-es szabadságharc idején olyan színvonalas betegápolási rendszert vezetett be, ami egész Európában egyedülálló volt. Ennek megszervezése Kossuth Zsuzsanna, Magyarország első főápolónőjének nevéhez fűződik. Kossuth Zsuzsanna tevékenysége nem csak a kórházak felszereltségének javítására és az ápolók számának növelésére terjedt ki. Olyan intézkedéseket is bevezetett, amelyek máig a modern betegápolás alapját képezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magukra maradnak a hétvégi szülők

Magukra maradnak a hétvégi szülők
Az elvált, gyermeküktől külön élő szülők anyagi támogatást senkitől sem várhatnak. Tovább olvasom