Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

200 helyett 179 tanárt küldtek el Szegeden

Szeged - Az általános iskolák közül kettő zárt be őszre, valamint elsorvadt egy harmadik intézmény úgynevezett tagiskolája. Középiskola nem zárt be, viszont négyet összevontak. 152 tanári álláshely szűnt meg, ez 179 tanárt érintett, közülük 80-an nyugdíjasok.
Az általános iskolák közül a Móra Ferenc Általános Iskola – közismert nevén Kolozsvári téri – zárt be, ősztől a Waldorf-iskola veszi bérbe az épületet. Megszűnt a Kodály téri általános is, az épületbe a Tisza Lajos és a Kossuth Zsuzsanna szakközép költözött. Az új középiskolát Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi és Könnyűipari Szakközépiskolának hívják. Ezeken kívül az Alsóvárosihoz tartozó Klebelsbergtelepi tagiskola szűnt még meg, helyére a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapítványi intézménye pályázott.

Az általánosok közül összevonták a Tápé–Petőfitelep városrészekben működő három iskolát, a Bálint Sándort, a Hunyadit és a Petőfit, a gyerekek szeptembertől hivatalosan a Petőfi nevű „anyaiskolába", valamint annak valamelyik tagintézményébe járnak.

Középiskola nem zárt be, viszont összevonták – a már említett, Kodály téri intézményeken kívül – a Móra Ferenc és a Tápai Antal szakközépiskolát, az új név: Szeged-Móravárosi Szakközépiskola és Szakiskola.

Létrejött egy mamut oktatási komplexum, amelyet a Szegedi Többcélú Kistérségi Társulás működtet: ide tartozik 7 óvoda és 11 iskola, a szegediek közül a Kossuth Lajos általános, a Sólyom Utcai Óvoda és Általános Iskola, valamint az Eötvös József Gimnázium. Az új név: Szegedi Kistérségi Többcélú Társulás Egységes Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda. Székhelye a Csongor téren, az Eötvös gimnáziumban található.

Tegnap tudott a tanárelbocsátásokkal kapcsolatban végleges számot mondani Kardos János, az oktatási iroda vezetője. Az új tanévet 179 tanárral kevesebben kezdik az általános- és középiskolák: a határozatlan idejű szerződéssel foglalkoztatottak közül 79-en kerültek utcára, és nem hosszabbították meg 20 határozott idejű munkára felvett pedagógus, valamint 80 nyugdíjas szerződését sem. A nyilvántartott 152 álláshely megszűnésével 179-en távoztak: egy-egy álláshelyen ugyanis olykor részmunkaidőben két tanárt is foglalkoztattak. Mint emlékezetes, ennél több, közel 200 elbocsátott pedagógussal számoltak a változások bejelentésekor.

A mostani tanévet – immáron a kistérséghez tartozó diákok nélkül – 22 ezer 338-an kezdik Szegeden, az általános iskolákba 1185 elsőst, a középiskolákba 2765 kilencedikest írattak be.

Az eddig a Kolozsvári téri iskolába járt roma gyerekek – több mint százan – 11 különböző iskolában tanulnak szeptembertől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes nyomvályúk Szegeden

Szeged - Szegeden, a nagy forgalmú főutak egyes szakaszain a 10-20 centiméteres, vagy még ennél is… Tovább olvasom